Černé na bílém. Nečas dostal od spolustraníků seznam bodů, kde porušil slib

28.02.2013 20:36

SEZNAM UVNITŘ Oblastní sdružení ODS na Praze 10 se bojí budoucnosti své strany. Vyjmenovalo tak sedm bodů, ve kterých se ODS prý výrazně odklonila od předvolebního programu a základních principů pravicové politiky.

Černé na bílém. Nečas dostal od spolustraníků seznam bodů, kde porušil slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

„OS ODS Praha 10 je znepokojena dlouhodobě se opakujícími volebními prohrami a pokračující alarmující ztrátou důvěry našich voličů,“ píše sdružení ve svém dopise, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Tato situace ale podle členů není způsobena účastí ODS ve vládě, nýbrž dlouhodobým odklonem od principů pravicové politiky a také nerespektováním předvolebního programu. Vyjmenovává tak sedm nejpalčivějších bodů.

OS ODS Praha 10 spatřuje hlavní problém v nedodržování programu ODS, zejména:

1. odklon od prosazování nízkých a jednoduchých daní

  • nezjednodušení systému výběru daní a zároveň zvýšení daňové zátěže podnikatelů i občanů ČR.

2. opuštění principu malého a levného státu

  • dlouhodobé zatěžování občanů zbytečnou byrokracií.

3. trestání zodpovědných, aktivních a pracovitých spoluobčanů, živnostníků a podnikatelů

  • zvyšování byrokracie a daňové zátěže místo zefektivnění sociálního systému opřeného o adresné vyplácení dávek

4. útlum investic ve veřejném sektoru

  • zvyšování provozních a mandatorních výdajů při stálém navyšování státního dluhu místo nastartování hospodářského růstu pomocí státních investic a investičních pobídek

5. rezignace na ochranu občanských svobod a soukromí občanů

  • špatná legislativa v oblasti ochrany soukromí občanů a rezignace na nedotknutelnost soukromého vlastnictví.

6. nechránění národních zájmů v rámci EU

  • přesouvání kompetencí demokraticky zvolených orgánů ČR ve prospěch nevolených institucí EU.

7. absence vnitrostranické komunikace

  • stranický systém generování nových kvalitních kandidátů se stal zcela nefunkčním, a to zejména z důvodu nerespektování volebních úspěchů jednotlivých regionů a oblastí.

Hlavní problém vidí Praha 10 v daních. „Nezjednodušení systému výběru daní a zároveň zvýšení daňové zátěže podnikatelů i občanů ČR,“ stěžuje si oblastní sdružení na přesný opak toho, co ODS před volbami slibovala.

Dalšími problémy je prý opouštění principu malého a levného státu a také trestání podnikatelů a pracovitých občanů. Výsledkem je „zvyšování byrokracie a daňové zátěže místo zefektivnění sociálního systému opřeného o adresné vyplácení dávek“.

Dále se podle sdružení zvyšují výdaje při navyšování státního dluhu, ignoruje se ochrana občanských svobod či střežení zájmů ČR v rámci Evropské unie. Jako poslední je pak uvedena absence komunikace uvnitř strany. „Stranický systém generování nových kvalitních kandidátů se stal zcela nefunkčním, a to zejména z důvodu nerespektování volebních úspěchů jednotlivých regionů a oblastí,“ píše sdružení.

I proto místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík vítá vyjádření předsedy Petra Nečase, že hodlá objíždět regionální sdružení ODS a diskutovat se členy.

„Myslím, že konečně pochopil, že se uvnitř ODS opravdu něco děje. Je dobře, že má zájem začít komunikovat s členskou základnou ODS. Přesto se domnívám, že dalším jeho logickým krokem by mělo být- dát svou funkci předsedy k dispozici a začít burcovat členskou základnu za jediným cílem – vygenerovat zcela nové tváře, a tak nastartovat ozdravný proces uvnitř ODS,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zoufalík.

Má ODS alternativu k Nečasovi?

Výkonná rada ODS se proto už ve čtvrtek sešla v Jihlavě za situace, kdy ODS klesají preference a z některých krajů v minulých dnech zaznělo volání po předčasném kongresu ODS či alespoň po změně řádného podzimního kongresu na kongres volební. Jiní občanští demokraté ale poukazují na to, že ODS v současnosti nemá jiného jasně vyprofilovaného a obecně přijímaného lídra s dostatečným morálním kreditem.

Průzkum CVVM ukázal tento měsíc jen dvanáctiprocentní voličskou preferenci ODS, předstihla ji koaliční TOP 09 se 17 procenty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…