Černochová upozornila, co našla v koaliční smlouvě o Babišovi a jeho byznysu

21.01.2014 17:24

Úspěšným volebním výsledkem si předseda hnutí ANO Andrej Babiš vydobyl pozici nejnapadanějšího domácího politika. Stačí vytáhnout čerstvě projednávaný služební zákon, poukázat na lustrační zákon nebo úplně nejlépe na střet zájmů. Jsou to jen účelové útoky na konkurenta, nebo lidem jako on by měla politika zůstat zapovězena? Politici ODS a TOP 09 mu radí chovat se jako Karel Schwarzenberg, nebo prozradit, kolik poslanců ANO je zaměstnáno v jeho firmách.

Černochová upozornila, co našla v koaliční smlouvě o Babišovi a jeho byznysu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je neustále podezírán ze střetu zájmů přesto, že ještě nemohl žádný nastat. „Nepamatuji si, že by novináři takto grilovali před nástupem do funkce ministra dopravy pana Řebíčka, jehož firma zázračně zbohatla, protože jí jeho úřad dohazoval zakázky. Nepamatuji si, že by takto postupovali u premiéra Topolánka, jehož zadlužená firma nikdy nevrátila peníze První městské bance. Dokonce si ani nepamatuji, že by takto grilována byla ABL Víta Bárty, kde byl střet zájmů zřejmý a stvrzený v takzvaném etickém kodexu poslance VV,“ prohlásil k tomu Andrej Babiš.

Až do reakce politických oponentů a většiny médií prý netušil, že v České republice nesmí do politiky vstoupit člověk, který předtím úspěšně podnikal. „Podle jejich principu by ale do politiky a do vlády nemohl nikdo. Ten, kdo není finančně zajištěn, si jde totiž podle tohoto principu automaticky do politiky vydělat. Ten, kdo finančně zajištěn je, jde podle této logiky do politiky především pomáhat svému byznysu – hlavně asi proto, aby byl ještě zajištěnější,“ pozastavil se Andrej Babiš nad uvažováním a argumentací některých politiků a novinářů.

Nejít do politiky, uplatňoval by Babiš své zájmy méně viditelně

„Do politiky jsem nešel zbohatnout jako pan Topolánek nebo Řebíček, Bárta a řada dalších, ale poté, co jsem vybudoval úspěšnou firmu, jsem chtěl pomoci zabránit totální destrukci českého státu a jeho funkcí,“ vysvětloval předseda hnutí ANO svou motivaci pro vstup do politiky. Ještě než sněmovna začala v prvním čtení projednávat návrh služebního zákona, oznámil Andrej Babiš na svém facebookovém profilu, že končí v managementu své společnosti Agrofert a zůstane jen v dozorčí radě Nadace Agrofert, která přispívá na charitativní projekty.

„Problém spočívá v tom, že samozřejmě, když se vzdávám vedení podniku, neznamená to, že přestávám být jeho majitelem, a že ztrácím zájem o to, jak prospívá. Pokud se pan Babiš nechce vzdát činnosti v politice, tak by se alespoň měl zdržet úřadu jako je ministerstvo financí, které má přímý vliv na činnost jeho podniku. Je sotva jiný obor, který je tak závislý na legislativě a činnosti ministerstva financí jako zemědělství,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Právě politiky z bývalých vládních stran TOP 09 a ODS je Andrej Babiš pro střet zájmů nejčastěji kritizován a někteří z nich nezůstávají jen u laciné kritiky, ale uvádějí možnosti, co by měl šéf hnutí ANO udělat, aby nebyl ve střetu zájmů a mohl v politice působit. „V případě lidí, jako je Andrej Babiš, Vít Bárta či Aleš Řebíček, by jistě nebylo řešením bránit jim v politické kariéře jen proto, že jsou významnými byznysmeny. Byla by to jednak diskriminace, jednak by to nebylo rozumné, protože tito lidé by se jistě snažili uplatňovat své zájmy i bez politického angažmá, a tedy méně viditelně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz předseda Starostů Petr Gazdík.

Šéf hnutí ANO by měl být preventivně opatrný jako Karel Schwarzenberg

Dokládá to konkrétně na tom, že Andrej Babiš prosazoval své podnikatelské zájmy politickou cestou dávno před svým přímým vstupem do politiky, a to ať už jde o privatizaci státních podniků nebo o zákonem schváleném povinném přimíchávání řepkového oleje do benzinu. „Co mě však zaráží na politickém angažmá pana Babiše, je, že přes proklamovanou snahu o změnu zatím podle všeho kráčí přesně opačně,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

A přidává doporučení, jak by si měl Andrej Babiš v politice počínat. „Osobně se domnívám, že řešením podobné situace je přístup, který zvolil další významný podnikatel v politice, Karel Schwarzenberg. Ten se ostentativně vyhýbá takovým politickým krokům a takovým veřejným funkcím, v nichž by na něm mohlo ulpět byť jen podezření z toho, že své osobní zájmy řadí nad zájmy země. Podobnou míru preventivní opatrnosti bych uvítal u pana Babiše,“ dodává Petr Gazdík.

Přes poslance-zaměstnance půjde skrytě prosazovat vlastní zájmy

Jak by měl Andrej Babiš postupovat, má velice dobře promyšleno poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Především by měl absolvovat soudní řízení na Slovensku a prokázat, že nebyl spolupracovníkem StB. Poté by měl objasnit, kolik zaměstnanců jeho firem je v poslaneckém klubu ANO a jaký majetkový podíl mají v jeho firmách. To je přece daleko větší střet zájmů, neboť přes ně bude moci skrytě prosazovat své zájmy, i kdyby se formálně vzdal svého podnikání,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz expředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta bude Andrej Babiš jako ministr financí ve střetu zájmů. „S ohledem na jeho impérium Agrofert by si měl naordinovat politický půst, vyhýbat se funkcím, kde dochází k transferu peněz do segmentů ekonomiky, kde podniká. Těmito rezorty jsou finance, zemědělství a průmysl a obchod. Nikdo by asi nenamítal, pokud by byl například na dopravě, kultuře, školství, sociálních věcech či zdravotnictví. Stejně by nevadilo, pokud by zastával sněmovní funkce, nebo byl v Senátu,“ říká pro ParlamentníListy.cz František Laudát, jak by se předseda hnutí ANO mohl vyhnout kritice za střet zájmů.

V koaliční smlouvě najdeme podporu byznysu chobotnice Babišových firem

Naopak poslankyně ODS Jana Černochová považuje za jediné možné řešení Andreje Babiše vůbec nevolit. „Neexistuje milimetr čtvereční veřejného prostoru, ve kterém by pan Babiš nebyl ve střetu zájmů. Zakazovat významným podnikatelům s tak významnou tržní sílou vstup do politiky samozřejmě nelze. Jen se to v evropském prostoru běžně neděje. Státy, kde je to běžné, se jen stěží dají nazývat demokratické. Jedná se vesměs o asijské, nebo jihoamerické diktatury, nebo ruskou oligarchii,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová.

Nutit Andreje Babiše, aby naoko prodal své podíly ve firmách, nebo se jakoby vzdal členství v orgánech těchto firem, považuje za zbytečné. „Konflikt tam bude vždy. Vždyť si dejte práci a přečtěte si koaliční smlouvu. Nemusíte dlouho hledat a vidíte podporu byznysu chobotnice firem pana Babiše. Jediným řešením je takového člověka nevolit,“ doporučuje poslankyně ODS Jana Černochová.

Rezort financí by neměl vést nikdo spjatý s Agrofertem

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové kritika mířící na hlavu Andreje Babiše za střet zájmů vůbec neznamená, že by se nemohl angažovat v politice. „Problémem je jeho působení na ministerských postech, kde se rozhoduje o prostředcích z peněz daňových poplatníků. Jeho firmy jsou významnými příjemci těchto prostředků jako například dotací, jeho firmy obchodují se státními firmami, jeho firmy chtějí úlevy na daních. Jako ministr financí se tak automaticky dostává do střetu zájmů. Neměl by tedy sedět na tomto postu on ani nikdo jiný spjatý s Agrofertem,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Helena Langšádlová.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

V Topolánkově vládě byl ministrem dopravy za ODS Aleš Řebíček, který sice údajně prodal svůj podíl ve firmě Viamont, ale nebylo to možné dokázat a firma za jeho působení v čele rezortu dopravy zmnohonásobila počet státních zakázek a svůj zisk. Nekritizuje teď ODS něco, co u svého člena tolerovala? „Pozice těchto dvou pánů porovnatelná není. Pan Babiš má mezi poslanci řadu svých zaměstnanců a vlastní velkou část médií. Takovou koncentraci moci dosud nikdo z politických představitelů v rukou neměl a nelze tedy pana Babiše s nikým porovnávat,“ myslí si poslankyně Miroslava Němcová.

Hlídací psi demokracie se asi přežrali kosteleckých buřtů

Její stranická kolegyně Jana Černochová se obává, že se stejně o konkrétních střetech zájmů při rozhodování Andreje Babiše ve funkci ministra financí nedozvíme. „Jde o to, jak velký a svobodný bude náš veřejný prostor a kolik informací o těchto střetech zájmů bude zveřejněno. Zatím se to neděje a mediální dům páně Babišova stále roste, takže se asi hlídací psi demokracie přežrali kosteleckých buřtů,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…