Černoprdelníci a jejich had na deset. V ČSSD stoupá zděšení z koalice s lidovci

03.12.2013 17:32

Ze sociální demokracie zaznívají hlasy, které varují před koaliční spoluprací s KDU-ČSL. Bývalý senátor ČSSD, advokát Jiří Vyvadil stranu varuje před prudkým poklesem preferencí. Poslanec Jaroslav Foldyna zase připomněl, jak náročné a komplikované bylo vládnutí s lidovci v minulosti.

Černoprdelníci a jejich had na deset. V ČSSD stoupá zděšení z koalice s lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Bývalý senátor za ČSSD a advokát Jiří Vyvadil předpovídá sociální demokracii kvůli spolupráci s lidovci strmý pád preferencí.

Nejracionálnější řešení: Koalice ČSSD s ANO za podpory Okamury či komunistů

„ČSSD bude výrazně klesat, protože levicoví, ale ani liberální voliči jí neodpustí, že se podbízí fundamentalistickým lidovcům, ANO půjde pro své zdravé uvažování nahoru jako silná pravostředová strana a KSČM vyplní prostor nalevo a stane se nejsilnější levicovou stranou. Ale neberu to jako tragédii. Opakuje se scénář, jako když vládnul Špidla a šel na ruku pravicovým stranám. Tehdy jsme klesli na 10 procent. Ovšem Hašek preferuje spolupráci s lidovci ještě více než Sobotka. Takže alternativou není. Jde o čekání na někoho, kdo je dosud skryt,“ napsal na svém facebookovém účtu Vyvadil.

ČSSD má prý přitom mnoho variant, jak vládnout bez KDU-ČSL. Vyvadil to vysvětlil ve vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz. „Sociální demokracie je v takové pozici, jako nebyla nikdy v minulosti. Když před třemi roky vyhrál Paroubek, nikdo s ním nechtěl jít do koalice, dnes je variant celá řada. Neznamená to automaticky koalici. Podle mě nejracionálnějším řešením by byla menšinová koalice ČSSD a ANO s podporou Úsvitu nebo komunistů,“ uvádí.

JUDr. Jiří Vyvadil

  • BPP
  • No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.

Lidovci jsou prý konzervativní fanatici

„Zásadní chyba sociální demokracie tím, že se zcela opřela o lidovce, je v tom, že tito lidovci jsou oproti době, kdy byl předsedou Josef Lux, mimořádně fundamentalističtí, konzervativní a fanatičtí. Kromě výkřiků typu, že nezruší lustrace, nepřinášejí vůbec nic pozitivního,“ říká Vyvadil jednoznačně.

Třetí závěr je podle jeho slov takový, že letošní předčasné sněmovní volby byly o změně. „Lidé chtěli, aby se věci změnily k lepšímu a aby se politická scéna zbavila starých stereotypů. Za této situace by ČSSD rozhodně neměla s lidovci jít do koalice. V každém případě se jí to vymstí. Lidovci nijak nepomůžou a ČSSD to bude stát výrazné preference,“ konstatoval někdejší senátor Jiří Vyvadil.

„To bude vládnutí, s černoprdelníky“

Budoucí možnou vládní spolupráci sociální demokracie s KDU-ČSL kritizuje i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten to na svém facebookovém profilu lapidárně shrnul jednou větou: „Bože, to bude vládnutí… S černoprdelníky,“ uvedl politik na svém profilu.

ParlamentnímListům.cz pak Jaroslav Foldyna blíže vysvětlil, proč se možného koaličního partnera obává. „KDU-ČSL je komplikovaný subjekt, který v koalicích vždy při jednáních vytvářel maximální problémy a byl velmi složitě důvěryhodný. Pro sociální demokracii a vlastně pro každou stranu jsou lidovci velmi komplikovaný partner.

Had na deset písmen?

Do Parlamentu se dostali zpátky po letech a domnívají se, že musí svoji komplikovanost ještě znásobit. Můžu se mýlit a mýlil bych se rád. Dohody v budoucí vládě s nimi budou velmi složité. Minulost je dohání a kráčí s nimi. Jak říkám, strašně bych si ale přál, abych se mýlil v tom, že si s sebou tato tradiční strana nese přídomek, že o panu Luxovi se říkalo ‚had na tři‘, tak teď had na deset. Snad to tak nebude, uvidíme,“ sdělil poslanec.

Na rozdíl od Jiřího Vyvadila však poslanec Foldyna nevidí jinou reálnou variantu vládní spolupráce. „Obávám se, že při respektování toho, jak voliči rozdali karty, moc variant tady na stole opravdu není. Spíš si přeju, abych se v tom popisu lidovců mýlil,“ dodal pro server ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Vyjednávání v horké fázi, Bělobrádek jede do Ameriky

Z úst zástupců všech tří potenciálních vládních stran, tedy ČSSD, hnutí ANO i KDU-ČSL sice po pondělním společném jednání zaznívaly poměrně kladné výroky o úspěšném posunu v jednání, jisté však zatím není nic. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek také čelil kritice kvůli tomu, že v hlavní fázi vyjednávání o vládě odjede na téměř dva týdny do USA. Prý jede na stáž, na kterou ho pozvalo americké ministerstvo zahraničí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…