Čeští vojáci na Ukrajině. Nereálné. Nepřijatelné. Ale pak: „Dovedu si představit…“

09.06.2023 4:44 | Rozhovor

Nová koalice ochotných? Exšéf NATO Anders Fogh Rasmussen zauvažoval, co by se mohlo dít, kdyby Ukrajina nedostala od Aliance bezpečnostní záruky. Variantou prý je, že některé státy NATO by na Ukrajinu poslaly své vojáky. Zeptali jsme se českých politiků, jak se k tomu staví. Odpor zazněl i z vládního tábora.

Čeští vojáci na Ukrajině. Nereálné. Nepřijatelné. Ale pak: „Dovedu si představit…“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojáci US Army

Vyslání vojáků zemí NATO na Ukrajinu? Takovou variantu prosazuje bývalý šéf Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Podle něho by některé členské státy Aliance měly k takovému kroku přistoupit v případě, pokud Ukrajina nedostane na červencovém summitu NATO ve Vilniusu bezpečnostní záruky.

„Pokud se NATO nedokáže dohodnout na jasném postupu pro Ukrajinu, je zde jasná možnost, že některé země podniknou určité kroky samostatně. Víme, že Polsko se velmi angažuje v konkrétní pomoci Ukrajině. A nevylučoval bych možnost, že se Polsko v této souvislosti zapojí ještě silněji na národní úrovni a budou ho následovat pobaltské státy, možná včetně možného nasazení vojáků na místě,“ sdělil Rasmussen britskému deníku The Guardian.

V případě, že by Ukrajina o takovou pomoc požádala, šlo by prý o zcela legální rozhodnutí. „Myslím, že Poláci by vážně uvažovali o tom, že by šli do akce a sestavili by koalici ochotných, pokud Ukrajina ve Vilniusu nic nezíská. Neměli bychom podceňovat polské pocity, Poláci mají pocit, že západní Evropa příliš dlouho neposlouchala jejich varování před skutečnou ruskou mentalitou,“ dodal Rasmussen. 

Je třeba zdůraznit, že předchůdce Jense Stoltenberga ve funkci generálního tajemníka NATO nyní působí jako poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a v této roli objíždí lídry v Evropě i ve Spojených státech a zjišťuje nálady k další pomoci Ukrajině a k jejímu případnému začlenění do obranné aliance.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 09.06.2023 10:02:21
Jedno je jisté. Bez nasazení armády NATO nemají banderovci šanci. Jinak řečeno, amerikány čeká po tom hanebném úprku z Afghánistánu další potupná porážka. Tohle je totiž JEJICH válka a Ukrajina slouží pouze jako beranidlo. Celou dobu nejde totiž o nic jiného, než aby amíci vystrnadili Rusy z jejich základny na Krymu. A otázka je, jestli se amerikáni (rozuměj deep state, Pentagon, neocony) s touto porážkou smíří. Protože tahle jejich neskutečně ostudná a hanebná porážka se zapíše nejen do historie tohoto roku, nejen do historie tohoto desetiletí, ale přímo do dějin světa. A zcela zaslouženě.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…