Další sněmovní part o EET bez výsledku. Akorát Gazdík se cítí nalomen

08.01.2016 15:27

Poslanci dnes ve sněmovně opět přerušili projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb a k normě se vrátí až 22. ledna. Termín si totiž odhlasovali. V souvislosti s obstrukcemi pravicové opozice se ale dnes ani neočekávalo, že by o vládním návrhu zákona hlasovali. Ke slovu se přitom při dnešním jednání nedostali vůbec ti poslanci, kteří byli k bodu řádně přihlášeni – k normě totiž vystupovali jen zákonodárci s přednostním právem a ti, jež měli připomínky.

Další sněmovní part o EET bez výsledku. Akorát Gazdík se cítí nalomen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně pokračovalo třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb

Poslanci z TOP 09 a ODS blokovali mimořádnou schůzi k evidenci tržeb už dva prosincové pátky a ani dnešek nebyl výjimkou. K hlasování o EET se totiž vůbec nedostali. Navíc po hodinovém vystoupení ministra financí Andreje Babiše řečnili k normě jen ti, kteří měli přednostní právo. Těsně před koncem schůze pak někteří ještě využili možnost vystoupit s krátkými faktickými poznámkami.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

TOP 09 předem ohlásila, že bude postupovat tak, aby sněmovna zákon nikdy neschválila. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ovšem stále uvádí, že věří, že poslanci o zákonu ještě tento měsíc rozhodnou.

Gazdík: Jsem nalomen

Ostatně dnešní vystoupení ministra financí Babiše vyvolalo reakci místopředsedy sněmovny za TOP 09 Petra Gazdíka (STAN), který Babišův skoro hodinový projev ocenil. Gazdík totiž řekl, že takto si představuje parlamentní diskusi. „Já se cítím být částečně nalomen,“ prohlásil o EET. Později Gazdík před novináři uvedl, že nešlo o ironii, Babiš podle něj odpověděl na tři jeho argumenty proti evidenci tržeb, má ale ještě řadu dalších.

Předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát ale zdůraznil, že frakce je v postoji k zákonu jednotná. „Využijeme všech ústavních možností, všech možností jednacího řádu, aby tento zločinný zákon nebyl schválen,“ prohlásil Laudát. Pokud koalice nějakým nestandardním postupem předlohu prosadí, TOP 09 se podle Laudáta obrátí na Ústavní soud. Stejně se vyjadřuje také ODS.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Změna jednacího řádu?

Vzhledem k už několikátému kolu obstrukcí totiž zvažuje vládní koalice, že omezí dobu pro vystupování jednotlivých poslanců. Hnutí ANO chce dokonce prý navrhnout změnu jednacího řádu sněmovny, tak aby čas na projednání zákonů byl omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby.

Jako první se dnes v jednací síni dolní komory postavil za sněmovní pultík ministr financí Andrej Babiš. A co kupříkladu řekl?

„Proč potřebujeme elektronickou evidenci? Pan předseda ODS Petr Fiala dnes uvedl, že finanční správa má dostatečné nástroje, ale přitom nám nesdělil, jaké že to nástroje finanční správa má! Ona je totiž nemá!“ zdůraznil třeba Babiš.

„Já se ptám, co udělala ODS za období své vlády pro zlepšení výběru daní? Co udělala strana, která zde prohlašuje, že jediným receptem na lepší výběr daní je snížení daňových sazeb?“ navážel se Babiš do proklamací ODS o tom, že je tento zákon zbytečný a že jde jen o další útok na podnikatele.

Ve své řeči negoval i slova předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který kdysi uvedl, že než mu vystaví v hospodě účtenku, spadne mu pěna z piva.

„Pan poslanec Kalousek na této půdě vyjádřil obavy, že mu pivo zvětrá, než se hostinský s evidencí tržeb vypořádá. Nevím, zda to znamená, že v restauracích vyžadují po panu poslanci Kalouskovi platbu předem...,“ řekl Babiš.

Tvá žena neví, kolik vypiješ? Andrej áno!

TOP 09 totiž loni zahájila kampaň proti elektronické evidenci tržeb formou spotů a karikatur.

„Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ? Andrej áno. Díky elektronické evidenci tržeb.“ Razantní slogan a karikatura Andreje Babiše coby rázné sledující báby se objevily loni v červnu v rámci kampaně TOP 09 proti povinným elektronickým pokladnám. Kresbu Kalousek tehdy zveřejnil také na svém twitterovém účtu. Zhruba ve stejné době se vytasil také se spotem, v němž naznačoval, že než mu v restauračním zařízení vystaví účtenku přes EET, spadne mu pěna z piva a pivo mu navíc ještě zteplá.

Kalousek se dnešní schůze neúčastnil, byl totiž omluven.

Babiš k normě dnes také uváděl, že elektronická evidence tržeb má nastolit rovné podmínky při podnikání, neboť bude platit pro největší i nejmenší, kteří přijímají platby v hotovosti. A navíc – více než polovina zemí Evropské unie má prý model připomínající záměr české vládní koalice už zaveden.

Systém podle Babiše při plném zprovoznění přinese zhruba18 miliard korun ročně. „Musíme si uvědomit, že jde o sdílené daně a že z těchto 18 miliard ročně půjdou přibližně čtyři miliardy korun ročně do rozpočtů obcí a zhruba 1,5 miliardy korun ročně do rozpočtů krajů,“ zdůraznil k tomu Babiš. Elektronická evidence by měla podle něj omezit zejména zatajené tržby, které vyčíslil podle dat Českého statistického úřadu zhruba na 170 miliard korun ročně. Tyto skryté příjmy se podle něho odhalují jen obtížně.

Investice snů...

Ministr také varoval před tím, aby snad někdo neuvěřil lžím Miroslava Kalouska o tom, že ministerstvo financí bude budovat nějaké datové centrum za šest miliard korun. „Žádné takové datové centrum pro evidenci tržeb budovat nebudeme. Postaví se pouze centrální IT systém pro evidenci tržeb... Bude stát 370 milionů korun a provozování bude stát 170 milionů korun ročně, možná i méně, protože záleží na konkrétních nabídkách od dodavatelů,“ poznamenal Babiš s tím, že tak půjde o „investici snů“.

To mi stát bude nařizovat i to, jak mám do hospody přijít oblečen?

Lídr ODS Petr Fiala se za sněmovním pultíkem naopak vytasil s tím, co nám bude brzy stát – pod kuratelou nových zákonů vydávaných vládní koalicí – všechno nařizovat.

„Elektronická evidence tržeb jako jakási plošná restrikce vůči všem, to není věc, která tady spadla z nebe. Ona zapadá do celé té mozaiky opatření, kdy se tady posiluje role státu, který nás najednou má kontrolovat, vychovávat a určovat nám všechno. Určovat nám, ve které hospodě se může kouřit a kde nemůže, kolik má stát pivo, kolik bude stát limonáda, co si mám večer, když do té hospody jdu, obléci, protože budu mít reflexní vestu...kdy a kde si budeme moci ve svátek jít nakoupit a kde ne... Do toho všeho totiž zapadá EET. Já si ale nemyslím, že máme mít stát, který bude řídit naše životy,“ poznamenal Fiala a přidal poznámku, že se obává toho, že směřujeme nejrůznějšími vládními nápady k jakési nové formě socialismu, k novému centrálnímu řízení nás všech ze strany státu. Při tom zdůraznil, že pokud se hovoří o nějakém novém socialismu, rozhodně tím nemyslí, že by se vrátilo něco, co tady bylo před rokem 1989.

„Společnost ale asi potřebuje silné vůdce, kteří nám budou něco organizovat,“ ironizoval Fiala podle něj „socialistické inženýrství“ koalice. Projekt podle něho totiž jen usnadní centrální řízení hospodářství. Fiala se obává i možného zneužití dat zvláště v situaci, kdy je ministr financí vlastníkem skupiny Agrofert.

Zabezpečení? Vždyť není zabezpečena ani elektronická komunikace premiéra!

Pouze u toho ale předseda ODS neskončil. „Nedávno jsem si všiml, že ani osobní korespondence předsedy české vlády není zabezpečena,“ snažil se Fiala navíc ironizovat slova Babiše, jenž předtím poslancům ve čtyřech základních krocích vysvětloval, jak vlastně EET bude fungovat a jak budou data o podnikatelích zabezpečena.

„Pokladní zařízení, které obsahuje příslušný software, odesílá elektronickou formou přes zabezpečené spojení informace o tržbě na centrální server, a to pouze nejnutnější informace, jež finanční správa potřebuje, tedy informace o výši tržby... Abych nebyl napaden, že něco zamlčuji, další odesílané položky povinného charakteru jsou pouze pomocnými údaji. Například jde o kryptografickou transformaci odesílaných údajů. Zde chci zdůraznit jeden podstatný fakt. Neodesílá se žádná informace o obsahu nákupu...,“ zmiňoval tak třeba Babiš.

Z kritiků evidence tržeb mluvili například šéf klubu TOP 09/STAN František Laudát a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, jenž vyjádřil obavy z revolučních projektů a žádal zdůvodnění, proč má být zaváděna postupně podle odvětví, když koalice mluví o rovnosti podnikatelského prostředí.

Pokud zákon v Parlamentu projde, v první fázi by se elektronická evidence tržeb týkala restaurací a hotelů za sedm měsíců po přijetí zákona. Za další tři měsíce by se nová povinnost týkala velkoobchodu a maloobchodu. Po roce by se elektronická evidence tržeb týkala ostatních s výjimkou řemeslníků, těch by se nová povinnost nedotkla dříve než za 25 měsíců.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…