Daňový balíček dostal ve sněmovně zelenou, vláda tak nepadla

07.11.2012 13:34

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení vládní návrh daňového balíčku. Pro balíček hlasovalo 101 poslanců ze 195 přítomných.

Daňový balíček dostal ve sněmovně zelenou, vláda tak nepadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Koalice sněmovnou protlačila daňový balíček, který například zvyšuje sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod a zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy. Ruší také daňové úlevy pro pracující důchodce a omezuje paušály pro živnostníky. Pro tuto vládní normu hlasovalo 101 poslanců, proti bylo 93 zákonodárců. Současně s hlasováním tak sněmovna vyslovila důvěru koaliční vládě Petra Nečase.

Hlasování ale bylo poněkud napjaté. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) totiž žádala, aby bylo o balíčku hlasováno po jménech, s čímž ale nesouhlasil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Poslanci nakonec o této možnosti hlasovali, návrh Němcové ale neprošel.

Balíček počítá zejména se zvýšením sazeb DPH od příštího roku na 15 a 21 procent. Aby platil, musí ho ještě projednat Senát a podepsat prezident. Odpor části ODS k zvyšování daní způsobil několik týdnů trvající vládní krizi, odklad schvalování rozpočtu a vyústil v rezignaci tří poslanců strany ODS na svůj mandát.

Opozice kritizovala a kritizovala

Proti balíčku ve sněmovně hlavně protestovala opozice. Například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že zvýšení daní poškodí českou ekonomiku, poškodí to zaměstnanost a zhorší to situaci celé země. Podle něj tady vláda chce naordinovat státu „zdražovací orgie“. Připomněl, že vláda nebude mít pro „zdražovací balíček“ podporu v Senátu.

„Vy jste přivedli českou politiku na úplné dno a bude velmi těžké obnovit důvěru lidí v politiku a demokracii," vytkl vládě pak další socialista Adam Rykala.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek řekl, že česká veřejnost musí považovat výrazy 'Nečasova vláda' a 'boj proti korupci' za protimluv.
Ke kritikům se přidal i nezařazený poslanec Fiala. Jak řekl, balíček nic nevyřeší, zejména hlavní problém, kterým je nízký růst ekonomiky.

Nečas: Umožňuje to sestavit rozpočet a to je hlavní...

Jak ale později premiér Petr Nečas zdůraznil, hlasování o balíčku hlavně potvrdilo vládě důvěru a nyní to možňuje sestavit rozpočet státu. "Umožňuje to sestavit rozpočet v parametrech, které budou respektovat deficit veřejných financí pod tři procenta HDP," řekl Nečas.

„Výsledek hlasování mě ujištuje, že můžu vrátit do hry zpět rozpočet, o jehož stažení jsem požádal. Tedy rozpočet, který je na jednu stranu úsporný, na druhé straně bude obsahovat nezbytné prorůstové investice a podporu vědy a výzkumu,“ připomněl pak ministr financí Miroslav Kalousek.

Návrh rozpočtu by měla dostat sněmovna na stoly do 23. listopadu, podle ministra Kalouska se do něj promítne i nová makroekonomická predikce.

Poslanci schválili balíček v téměř stejné podobě, v jaké ho předložila vláda. Podpořili pouze pozměňovací návrh Lenky Kohoutové (ODS) a z balíčku vyřadili tu část, která sjednocovala poskytování sociálních dávek na bydlení. Měl se nově zavést příspěvek na náklady na bydlení a zrušený měl být příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Vyřazení této navrhované změny z balíčku podpořilo všech 197 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Hlasovali i J. Dobeš, Šťovíček a Škárka

Aby byl zákon o zvýšení DPH přijat, bylo zapotřebí 98 hlasů. Pro předlohu hlasovali i nezařazení poslanci Josef Dobeš, Milan Šťovíček a Jaroslav Škárka (dříve všichni VV). Bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Pavel Bém nehlasovali vůbec, jeden z bývalých "rebelů" ODS Radim Fiala se hlasování zdržel, jak avizoval.

Koalici pak chyběl omluvený Jiří Besser (TOP 09 a Starostové). Tři nespokojenci z řad občanských demokratů, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, kteří s balíčkem nesouhlasili, ráno složili poslanecký mandát. Nastoupili za ně náhradníci a ti pak pro balíček hlasovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…