Degenerujeme. Blíží se zánik společnosti, násilí, krach a revoluce, varuje poslanec TOP 09

15.01.2014 6:07

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta dnes svět a naše země stojí před obrovskými společenskými, civilizačními a hospodářskými výzvami, ale nikdo je neřeší a elity nejsou schopny o nich vůbec debatovat.

Degenerujeme. Blíží se zánik společnosti, násilí, krach a revoluce, varuje poslanec TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Zhruba rokem 2000 skončil dle Laudáta průmyslový věk a začal věk informační a informatiky a svět se mění s novými a stále modernějšími technologiemi a virtualitou a celá společnost se transformuje. Podle poslance na to není západní společnost schopná reagovat.

O zásadních změnách systémů nikdo nemluví

„Západní Evropa se brání před některými negativními projevy globalizace nástroji minulosti. Vidíme tady fatální změny systému. V Německu se například mění tradiční strany, které fungovaly desítky let. Dnes CDU ztrácí členskou základnu. Od druhé světové války platilo, že pokud dědeček a babička byli členy CDU a volili CDU, tak i jejich děti a vnuci vstupovali do CDU a volili CDU. Dnes ale děti těch vnoučat už členy CDU nejsou a mnohdy ji ani nevolí. Na počty členů jsou vázány i státní příspěvky,“ říká Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Tomu vadí, že o zásadních změnách systému a řádu neprobíhá veřejná debata politiků, ale ani vědců či filozofů. „Neslyšel jsem, že by to zvedli nějací politologové, ekonomové, sociologové, vědci. Kdo řeší fatální problém EU, kterým je obrovská nezaměstnanost mladých lidí? Španělsko má v kategorii mezi 18-24 lety 58procentní nezaměstnanost. Říká se tomu ztracená generace. Česká republika má v této generaci 18 procent nezaměstnanost. Alarmující je ta rychlost nárůstu. V roce 2008 či 2009 to bylo šest či sedm procent,“ upozorňuje Laudát.

Rozmazlenci, co nic neumí a chtějí mít vše hned

Podle něho školství produkuje nekvalitní, nespolehlivé, zpovykané, rozmazlené lidi: „Těmto mladým lidem se říká generace okamžitého nároku. Do vzorce jejich lidského chování se dětem v rodinách ani ve školách nesnaží dát určitou pokoru, respekt před autoritou, hierarchií a že se člověk vypracuje až tvrdou soustavnou prací a nemá všechno hned. Ze škol vycházejí nevzdělaní lidé a každý si dnes myslí, že může mít vysokoškolské vzdělání a podle toho má také vysoké platové požadavky a sám o sobě velké sebevědomí. A když není po nich, tak například ve Španělsku demonstrují, stanují v ulicích. Co z těchto lidí bude? To bude generace, která bude jednou vládnout.“     

„A když pak vidíte, jak někdo vymýšlí nějaké hlouposti typu gender, jak se budou uměle dosazovat ženy do vedoucích pozic, místo toho, aby někdo bil na poplach, tak je to strašné. A kam se tito bezprizorní lidé bez práce politicky vrtnou? Co budou dělat s prominutím za bordel? To může vést k nepokojům a revolučním jevům, destabilizaci,“ varuje Laudát.

Rodiče, místo toho, aby si občas vzali rákosku…

„Vidím problém v tom, že rodiče, místo toho, aby si občas vzali rákosku a dohnali potomky k tomu, aby se učili, tak naopak, když děti dostanou špatnou známku či poznámku, tak si jdou rodiče stěžovat na učitele, co to provedl tomu jejich geniálnímu zlatíčku. Rodiče si neuvědomují, že takto svým dětem škodí, protože ty pak nebudou schopny sehnat pořádné zaměstnání. A pak se takoví lidé hrnou i do politiky a výsledky vidíme. Tito lidé pak nevytvoří žádné hodnoty. Ale když tu nebude nikdo pracovat, nemůže zde fungovat žádná sociální síť ani pro ty, kteří se nemohou uživit z objektivních příčin,“ varuje poslanec.

Evropské sociální systémy dle něho vedly ke zpohodlnění lidí a konci konkurence. A kde není konkurence, není posun dopředu a vývoj a zkvalitňování. Konkurence je podle něho potlačena uměle prostřednictvím sociálních dávek, lobbismu a korupčních státních zakázek, které dostávají firmy ne na základě schopnosti, ale lobbingu a korupce.

Vymírání a rozpad rodiny i tradičních hodnot likvidují i prosperitu

Podle Laudáta je obrovským problémem i celkové vymírání a rozpad rodiny. Jednak nebudou lidé, kteří by uživili přibývají důchodce, a navíc s úpadkem rodin a tradičních hodnot mladí lidé ztrácejí pozitivní vzorce chování. Rodina byla v minulosti základní ekonomickou i sociální jednotkou, která svým členům zaručovala vzájemnou lásku i ekonomickou a sociální pomoc. Toto socialistický systém státních důchodů a dávek rozbil. Podle Laudáta stejně už ale státy nebudou mít prostředky na sociální pomoc, protože ubývá lidí, kteří hodnoty vytvářejí a přibývá lidí, kteří je chtějí bez práce dostávat.

S vymíráním je naopak i problém imigrace a multikulturalismu, kdy přicházejí lidé s naprosto odlišnými civilizačními hodnotami a kteří mohou degenerující a úpadkovou Evropu díky svému populačnímu růstu převzít a zavést své hodnoty.

„Je naprosto smrtící, že evropské společnosti dnes popírají elementární kořeny židovsko-křesťanské civilizace, na kterých Západ vzniknul a především ve srovnání se zbytkem světa zachovával relativní prosperitu i relativní svobodu. Člověk nemusí být třeba přímo věřící, ale musí uznat, že tyto principy fungují a jsou správné. Desatero by měl přece uznávat každý rozumný člověk. Že nemá krást, brát peníze, které si sám nevydělal, že se má chovat s úctou k rodičům, má ctít rodinu a nepěstovat promiskuitu. Když by toto lidé dodržovali, tak ta společnost bude vypadat jinak,“ říká Laudát.

Velký bratr vám poleze i do ložnice

Další věcí, před kterou poslanec TOP 09 varuje, je úpadek občanských svobod a debaty o svobodě jako takové. Lidé jsou odposloucháváni, sledováni, špiclováni. Všude jsou kamerové systémy, pohyb člověka může kdokoli sledovat přes mobilní signál, nabourává se e-mailová komunikace. Hrozí Velký bratr z George Orwella.

„Já vím, že z kamerových systémů se odhalí řada krádeží, ale není větší hodnotou svoboda člověka a jeho soukromí? Vypadá to rozumně, ale za chvíli nám stát poleze i do postele. Kdokoli vám může ukrást data a použít je proti vám nebo ke svým účelům. Lidé si v tom dnešním zahnívajícím pohodlí myslí, že se jim to nemůže stát. Nebo obětují svobodu ve prospěch relativní prosperity. Nakonec přijdou ale o svobodu i prosperitu. Ve Finsku vás například zachytí kamera, když jste překročil rychlost, systém zná váš plat a na základě jeho výše vám ihned vystaví pokutu. Jestli to dojde i sem... Podobnou demagogii zde dnes máme u majetkových přiznání. Koho to vytrestá? Obyčejné lidi. Bohatí to převedou za hranice, obyčejní lidé budou buzerováni. Pak se budou platit a obávám se i uplácet odhadci hodnotící výši vašeho majetku,“ varuje Laudát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…