Děti tu hladoví a stát mlčí. Poslanec z drsného severu jim chce garantovat výživné

14.09.2013 15:28

Nedávný poslanec, dříve i dvanáct let zastupitel Ústeckého kraje a nyní lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna nechce nechat usnout závažné téma žen trpících neplacením výživného, které samy vychovávají děti a druhý rodič nepomáhá ani placením výživného.

Děti tu hladoví a stát mlčí. Poslanec z drsného severu jim chce garantovat výživné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Zejména pracující matky tak mnohdy musí strpět mnohem horší ekonomické podmínky, než rodiny nepracujících se sociálními dávkami. Na tohle téma se exposlanec z Děčína nebojí polemizovat i na sociální síti se skeptickými příslušníky zejména shodného pohlaví.

Není možné ponechat děti na holičkách

Jde zejména o děti, které vychovávají takzvané sólo rodiče, většinou ženy po rozvodu. Jejich exmanželé mají exekuce, jsou hlášeni jako bezdomovci, mají nedohledatelné příjmy a podobně. Aby přispěli dobrovolně, natož na základě soudního rozhodnutí, na výživu a rozvoj vlastního dítěte, to je pro mnohé ženy nadlidský úkon zajistit. Jejich synové či dcery tak kvůli nezájmu jednoho z rodičů mají pro život zhoršené podmínky, ať jde o stravu, přístup ke vzdělávání, mimoškolní aktivity a tak dále.

Jaroslav Foldyna hodlá znovu připomenout již jednou nastolené téma  minimálního výživného a garance státu pro tyto děti. „Považuji podporu matek samoživitelek jako jeden ze stěžejních problémů. Stát by měl být patronem matek, které s vypětím všech sil vychovávají své děti v řádné občany. V případě, že rodič – většinou otec - neplatí a nestará se, musí nastoupit stát a podpořit matku s dětmi. Následně stát má více možností vymáhat po otci neplatiči jeho zákonné povinnosti,“ podotýká Jaroslav Foldyna s tím, že prostě není možné ponechat matku s dětmi na holičkách, stát má větší autoritu a škálu možností dlužné výživné na neplatícím otci vymoci. „Ostatně podobná opatření jsou v sousedním Německu,“ dodává pro ParlamentníListy.cz, že nejde o žádnou novotu, spíše o zaostalost českého státu.

Statistiky jsou alarmující

Podle údajů Českého statistického úřadu, zveřejněných před pár dny, se za posledních dvacet let o polovinu zvýšil počet neúplných rodin se závislými dětmi do 26 let na 256 tisíc. Pouze s jedním rodičem žije podle statistik asi 22 procent českých dětí.

Legislativa ve prospěch dětí sólo rodičů se sice zlepšila tím, že neplatícím rodičům alimentů může být sebráno řidičské oprávnění, děti rodičů-neřidičů jsou tak stále diskriminovány a problematika není plně dořešena. „Sociální demokracie navrhuje minimální povinné výživné a náhradu od státu,“ uvedl s tím, že podobný pokus už tu byl před několika lety, naposledy v roce 2009. „Je třeba to udělat znovu,“ říká důrazně a připomíná, že v roce 2007 to byl právě Petr Nečas jako tehdejší ministr práce a sociálních věcí, kdo navrhovaný návrh zákona odmítl. „Bylo to navrženo v Poslanecké sněmovně 17. října 2007,“ dohledal exposlanec konkrétně.

Když fena dá…

Téma neradostných osudů dítek, která z nějakého důvodu přišla o otce, je překvapivě stále v myslích některých jednotlivců opředeno nebývalými předsudky. Například diskutér Josef Myslín na profilu Jaroslava Foldyny doslova kryje neplatiče výživného, přestože ti porušují zákon a soudní rozhodnutí. Dítě je podle jeho mínění věcí matky, pokud se rozhodne jej mít s někým, od koho „peníze neuvidí“. „Když fena nedá, pes si nevrzne,“ píše dokonce troufale na jednom místě diskuse a vyjadřuje názor, že ženy by si měly vybírat partnery podle toho, zda to bude či nebude jen neplatící zploditel.

Vedle dotčených žen, které upozorňovaly na to, že ratolest je vždy věcí dvou rodičů a navíc nemůže být trestána za nezodpovědnost některého z nich, zvedl za práva dětí prapor i Foldyna. Několikrát do diskuze vstoupil. „Ty děti za to nemůžou,“ odpálkoval negativní postoje.

Před pár dny se na svém profilu mimo jiné rozčiloval nad televizní reportáží na podobné téma. „Dívám se na ČT1, kde matka samoživitelka nemůže zaplatit svým dětem obědy ve škole. Tak pro to jsme těmi klíči necinkali!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…