Dienstbier chystá podraz na Sobotku, koluje v ČSSD

11.04.2014 16:10

Ministra a senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera mohou v budoucnu čekat výrazné problémy uvnitř vlastní strany. Důvodů může být hned několik a jeden z nich může rozpoutat i rozepři uvnitř vládní koalice. Podle zdrojů redakce se navíc chystá podrazit předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku a nahradit ho ve vedení sociální demokracie.

Dienstbier chystá podraz na Sobotku, koluje v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí
Kolem Jiřího Dienstbiera a možných sporů ve vládě i v sociální demokracii jde hned o několik věcí. Jednak měl ministr Dienstbier, coby šéf legislativní rady vlády, připravit služební zákon, který by bral v úvahu koaliční dohody o jeho podobě.

Dienstbier ale na vládu přišel rovnou s paragrafovaným zněním zákona o státních úřednících a návrhy koalice si v něm vyložil po svém. Ministr si sepsal vlastní podobu zákona, s nímž mají problém i jeho spolustraníci. Podoba návrhu zákona podle deníku Právo překvapila a zaskočila i jednoho z předkladatelů normy, poslance Jeronýma Tejce z ČSSD.

„My jsme se pokusili napsat pohled ČSSD, následně jsme jej diskutovali s koaličními partnery a vzešla z toho zatím ne stoprocentní dohoda a věřím, že nakonec úspěšní budeme. To, že zde vznikl materiál z pera Jiřího Dienstbiera, který byl odmítnut koaličními stranami, je otázka spíše na Jiřího Dienstbiera, ale nemělo by to mít vliv na to, že vhodné řešení pro Českou republiku dohodneme nejenom v koalici, ale i s částí opozice,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc.

Dienstbier by prý z ministrů udělal pouhé loutky

Hlavním problémem nejspíš je, že prý Dienstbierův návrh služebního zákona dává úředníkům do rukou výraznou moc a z ministrů dělá pouhé loutky. Podle lidoveckého místopředsedy sněmovny Jana Bartoška by zákon „znamenal koncentraci úřednické moci téměř v podobě ÚV KSČ“.

Uvnitř sociální demokracie pak může Jiří Dienstbier způsobit střet kvůli nadcházejícím senátním volbám. Ministr pro lidská práva je totiž i senátor za volební obvod Kladno a svůj mandát by rád na podzim obhajoval. S tím však mají problém kladenští členové ČSSD, Dienstbiera odmítají. Kladenští by rádi nominovali vlastního kandidáta Zdeňka Syblíka. Dienstbier navíc podle nich ani nemá s Kladnem nic společného, pro Kladno nikdy nic neudělal, nikdo ho tam nezná, působí jen v Praze.

Ztratí senátorské křeslo?

V případě sněmovních voleb s působností daného politika v regionu problémy nebývají, lidé volí především stranu jako celek, ale právě senátní volby jsou častěji vnímány tak, že si lidé volí „svého senátora“, který je spjat s jejich regionem a dlouhodobě se mu věnuje.

Do třetice se kolem současného ministra pro lidská práva a dosavadního senátora začaly rojit spekulace, že by se rád stal předsedou celé ČSSD. Uvnitř strany se o tom podle informací ParlamentníchListů.cz mluví a příliš velké nadšení to nevyvolává. Navíc by to znamenalo, že by Dienstbier musel jít do boje se svým spojencem, současným šéfem strany a premiérem Bohuslavem Sobotkou, za kterého se dosud výrazně stavěl.

To však podle důvěryhodného zdroje redakce z Lidového domu už Jiří Dienstbier chystá: „Třeba obviní Sobotku kvůli jeho podílu na prodeji OKD nebo čehokoliv jiného a řekne, že takový člověk nemůže být předsedou. Že není dostatečně morálně čistý. Ale Dienstbier se Sobotku pokusí položit a udělá to teprve ve chvíli, kdy mu klesnou preference. Říká se tomu dýka do zad.“

„Dienstbier vždycky zradil všechny, kteří mu podali pomocnou ruku. V případě předsedy Sobotky to udělá opět, řekne se, že úspěch, nebo neúspěch vlády je odpovědnost pouze premiéra a padá jen na jeho hlavu. Dienstbier je takový od začátku, vždycky se s někým spojí, později ho zradí a obviní z nečestných věcí. Vždyť třeba David Rath mu zajišťoval financování kampaně a Dienstbier se neptal, odkud ty peníze jsou, a později ho potopil,“ dodal ParlamentnímListům.cz důvěryhodný zdroj z Lidového domu.

Loni před delegáty sjezdu neobhájil ani post místopředsedy

Podobný scénář nicméně nastínily ParlamentníListy.cz už loni počátkem listopadu právě v době, kdy se Sobotkovo křídlo po volbách snažilo kvůli prozrazené utajené lánské schůzce s prezidentem zlikvidovat prozemanovské křídlo strany.

„Sobotka po té výzvě předsednictva padl do náruče Dienstbierovi, který zas padl do náruče Kalouskovi a ten teď de facto řídí ČSSD. Pokud se těm pravdoláskařům podaří ze sociální demokracie odstranit tu skutečnou levicovou část, do vedení si dosadí Dienstbiera a stane se z nás béčko TOP 09 a můžeme se rovnou odstřelit. Pak skončíme s pěti, šesti procenty a budeme rádi,“ nastínil loni v listopadu ParlamentnímListům.cz černý scénář pod podmínkou anonymity vlivný člen sociální demokracie.

Pokud by skutečně Dienstbier chtěl usilovat o nejvyšší post v sociální demokracii, jeho úspěch není moc pravděpodobný. Stojí konec konců za připomenutí, že na loňském řádném volebním sjezdu ČSSD v Ostravě Jiří Dienstbier ani neobhájil křeslo řadového místopředsedy strany.

Sobotkova pozice bude záležet nejvíc na komunálních volbách

Politolog Jan Kubáček míní, že nápad ucházet se o post šéfa ČSSD není v případě Jiřího Dienstbiera z říše snů. „Rozhodně to není chimérický scénář a taková varianta je velice odvislá od výsledku evropských voleb, ale zejména především komunálních voleb, protože tam sociální demokracie bude obhajovat stovky významných funkcí i ve velkých městech. Bude-li ČSSD neúspěšná, objeví se řada ‚nezaměstnaných‘ funkcionářů, kteří budou velmi frustrovaní a dokážou to i projevit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

„Vedle popularity či nepopularity současného předsedy Bohuslava Sobotky je pak důležité i to, zda bude mít Jiří Dienstbier konkrétní výsledky. Musel by se ale usmířit s celou řadou dalších frakcí v rámci ČSSD, kde se zatím drží legenda, že je Dienstbier solitérní hráč, takový Jiří Pospíšil sociální demokracie,“ konstatoval.

Solitér Dienstbier bojuje za ty, v nichž vidí levicoví voliči své nepřátele

Jiří Dienstbier patří v ČSSD k lidem, kteří prosazují tzv. moderní levici, která propaguje ekologická témata, ochranu nejrůznějších menšin, adopce dětí homosexuály, kvóty pro účast žen v politice a podobně. A to právě rozhodně nepatří k tématům, která by byla tradičním voličům ČSSD blízká, a tím i většině členské základny.

„Musel by tématy, slovníkem a výsledky poodejít z pražské kavárny. V současné době skutečně působí spíše jako lidsko-právní aktivista, jako kavárenský představitel, jako člověk, který se vymezuje jen negativně a říká, co ostatní dělají špatně a vlastně nemá konkrétní výsledky. Klasický levicový volič naopak vidí soupeře právě v menšinách, v cizincích,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz politolog Jan Kubáček.

Sám ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda může vyloučit, že na příštím řádném či mimořádném volebním sjezdu bude kandidovat na šéfa strany, nereagoval. Nezvedal telefon a nereagoval ani na SMS dotaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…