Dienstbierova msta za Marvanovou: Chce prý odstřelit Válkovou a nahradit ji. Čtěte, co se špitá v zákulisí

19.06.2014 13:24

Ministryně spravedlnosti Helena Válková za ANO v úterý po sporu o tendr na elektronické náramky pro domácí vězně odvolala náměstka pro vězeňství a trestní politiku Pavla Šterna nominovaného ČSSD. V zákulisí se ale šušká, že za celou věcí stojí ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Dienstbierova msta za Marvanovou: Chce prý odstřelit Válkovou a nahradit ji. Čtěte, co se špitá v zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Tehdejší náměstek Válkové Štern vypovídal na policii o tom, že se Válková podle něj nestandardně od něj snažila získat informace o nabídkách účastníků tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Válková pak tendr zastavila a následně Šterna i odvolala.

Sobotka: Válková má poslední šanci

Za ministryni Válkovou se v úterý dopoledne postavil poslanecký klub ANO. Premiér Bohuslav Sobotka dle svého vyjádření pro iDnes.cz Válkovou informoval o tom, že pokud projeví jakékoliv další zaváhání při vedení úřadu, bude ČSSD jako koaliční strana požadovat změnu v čele Ministerstva spravedlnosti.

„Paní Válková má podle mého názoru poslední šanci, aby prokázala, že je schopna bez opakované negativní medializace řídit ministerstvo a plnit vládní program. Pokud tuto možnost promarní, bude muset z funkce odejít a nebude to moci svádět na žádného ze svých podřízených,“ dodal.

V zákulisí v koalici se však šušká o tom, že prý jde o akci  ministra pro lidská práva a předsedu Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera, který by údajně jednak chtěl, aby Válková ve funkci skončila a mohl ji nahradit, a současně se chtěl „pomstít“ Válkové za to, že odvolala z postu náměstka jemu blízkou Hanu Marvanovou.

Štern i Marvanová, lidé blízcí Dienstbierovi

„Je to Dienstbierova akce. Štern je jeho blízký člověk. Stejně tak je Dienstbierovi blízká i Marvanová. Bratrstvo pravdy a lásky. Dienstbier by se sám chtěl stát ministrem spravedlnosti a pomstít se Válkové,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený koaliční politik.

Již v minulosti se hovořilo o tom, že by si ČSSD s ANO mohla prohodit Ministerstvo zdravotnictví právě za Ministerstvo spravedlnosti. V této souvislosti byl ale zmiňován jako horký kandidát na křeslo ministryně šéf ústavně právního výboru Jeroným Tejc.

Sám Dienstbier se oficiálně Šterna zastal. „Paní ministryně Válková chtěla po panu náměstkovi Šternovi informace, u nichž se zavázal, že je nesdělí. Podepsal dokonce písemný závazek důvěrnosti. V rozporu s tímto písemným závazkem paní ministryně požadovala, aby jí informace poskytl. A když to neučinil, pokusila se ho obejít a požadovala to i po jiných členech pracovní komise, která byla celá vázaná mlčenlivostí,“ řekl Dienstbier ČT, který dodal, že Válková odvoláním Šterna porušila koaliční dohodu.

Ohlášení do novin

„Očividně se jedná o koordinovanou akci. Přece není normální, aby náměstek ministryně šel na policii a pak to hned šel nahlásit do Lidových novin. Jde o plánovanou akci, která má podkopat pozici ministryně Válkové,“ řekl redakci poslanec ANO.

ČSSD do několika dnů připraví návrhy odborníků, které doporučí na pozici odvolaného náměstka ministryně spravedlnosti Pavla Šterna. Po pražské konferenci Podpora investic v ČR to ve středu řekl Sobotka. „Chceme, aby to byli lidé, kteří budou odborným přínosem pro fungování ministerstva,“ uvedl. Konkrétní jména nezmínil.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…