Erik Best sleduje hru Zemana a Němcové a už ví, kdo je v pasti

31.07.2013 4:44

Rusnokova vláda může získat velkou popularitu veřejnosti, soudí novinář a pozorovatel Erik Best. Kabinet odborníků toho dle jeho slov může docílit, když udělá pořádek ve státních podnicích. K tomu ale ideálně potřebuje důvěru sněmovny. Prezident si úspěchem hlasování podle Besta asi není příliš jistý, jinak by tak často nezmiňoval možný druhý pokus a požadavek na 101 ověřených podpisů.

Erik Best sleduje hru Zemana a Němcové a už ví, kdo je v pasti
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Jak vysvětlit poslední manévry na politické scéně, kdy nejdříve prezident žádá notářsky ověřené podpisy údajné "stojedničkové" většiny, nato Miroslava Němcová dostává nápad, že se poslanci podepíší přímo před Milošem Zemanem v sálu sněmovny? „Je to svým způsobem samozřejmě hra. Nejdůležitější otázkou je, jestli to znamená, že Miloš Zeman už počítá s tím, že první pokus nebude úspěšný, když tolik pozornosti soustředí už na druhý pokus,“ zamýšlí se novinář.

„Samozřejmě to může být jen klam, ale určité otázky to vyvolává. Třeba co to znamená pro Bohuslava Sobotku a pro ČSSD. Je to tlak, aby podpořili tuto Rusnokovu vládu,“ soudí Erik Best.

Požadavkem na ověřené podpisy prezident tlačí na podporu Rusnoka

Důležité podle něho je, zda chce Miroslava Němcová zorganizovat podpisy poslanců ve sněmovně ještě před hlasováním o důvěře vládě, nebo až poté. „Pokud to bude před tím, půjde o velký tlak,“ popisuje. Což je důležité. Pokud by se skutečně nejdříve našlo 101 podpisů pro koaliční vládu Němcové, těžko pak někteří z těchto poslanců budou hlasovat pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

Miroslava Němcová prý současným vystupováním, které se může zdát přehnané, situaci zvládá. „Má tak špatné karty, že to docela dobře zvládá. Lze ji kritizovat, ale když musí čelit Zemanovi, je výběr podpisů přímo před očima prezidenta docela dobrý způsob. Pochybuji ale, že by na to přistoupil, ale je to dobrý pokus,“ je přesvědčen Best.

Dostane-li vláda důvěru, skončí politická kariéra Bohuslava Sobotky

Kam zmizel Miroslav Kalousek? Sice se občas vyjádřil, třeba naposled kritizoval ministra financí Fischera, ale jinak se výrazně stáhl do zákulisí. „Nečas řekl, že Sobotka ještě nepochopil, že nikdy nebude premiérem, pokud se nedomluví s ODS a TOP 09. Bohuslav Sobotka se ale dostal do pasti, když řekl, že se přizpůsobí většině ve straně,“ směřuje pozornost k teoretické dohodě sociální demokracie s Kalouskovou TOP 09 a občanskými demokraty.

„Bohuslav Sobotka se musí rozhodnout. Pokud chce, aby jeho kariéra pokračovala, nebo ne. Dostane-li Rusnokova vláda důvěru, může se Sobotka s politickou kariérou více méně rozloučit. To ale není žádný objev, vědí to skoro všichni,“ soudí novinář Best.

Fischer a plánovaný obětní beránek? Best nevěří

Rusnokovu kabinetu bývá často vytýkán Jan Fischer na Ministerstvu financí, a to kvůli jeho údajně neuspokojivému vysvětlení původu peněz na zaplacení dluhu z předvolební prezidentské kampaně. Objevila se ale i taková vysvětlení, že byl Fischer do vlády přizván pouze kvůli tomu, aby byl později jako obětní beránek vyhozen. Tím by se umlčelo mnoho kritiků z řad politiků, kteří jeho účast v kabinetu uváděli jako překážku pro udělení důvěry celé vládě.

Takové vysvětlení se však Eriku Bestovi příliš nelíbí. „Jak tu situaci čtu, pochybuji, že by vyhodili Fischera před hlasováním o důvěře. Navíc Bohuslav Sobotka oproti své minulé kritice přisadil a za podobný problém označil nového šéfa Úřadu vlády Radka Augustina. Zároveň ale říká, že bude akceptovat většinový názor ČSSD,“ připomíná americký novinář a pozorovatel.

V souvislosti s vládou Jiřího Rusnoka se už objevují první důležité kroky nových ministrů. Po výměně několika členů dozorčí rady Českých drah byl v úterý z představenstva podniku odvolán generální ředitel Petr Žaluda. Jeho exkluzivně placený ředitelský post tak nyní visí na vlásku (podnikatel Radim Jančura uvádí, že Žaluda pobírá měsíčně milion korun  - ZDE). Dá se neprovázanost současné vlády odborníků s velkými politickými stranami chápat i tak, že kabinet může zasáhnout a řešit palčivé otázky státních či polostátních firem, kde roky utíkají peníze?

Když udělají pořádek, přijde velká popularita

„Tady nastává další klíčová otázka. Jestli chce Rusnokova vláda opravdu udělat pořádek ve smyslu slov Miloše Zemana, že s ním přijde zákon, nebo zda tam pouze chtějí nasadit vlastní lidi a pokračovat v tom, co se tam děje. Třetí možnost je domluva se současným managementem. To umí velice dobře ČEZ a také Petr Žaluda z Českých drah,“ sděluje ParlamentnímListům.cz.

Proto je prý předčasné předpovídat, zda bude Žaluda odejit nebo zůstane. „Má to klíčový význam pro to, jak se bude na vládu dívat veřejnost. Když přijde opravdu zákon a podniky začnou fungovat lépe a zlepší se hospodaření, vláda může mít velký úspěch,“ dodal Erik Best.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…