Erik Best už tuší, co podsekne Babišovu a Sobotkovu vládu. A varuje před hrozbou národu, kterou orgány neřeší

12.11.2013 6:31

Vyjednávání o budoucí vládě mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL může mít jeden významný zádrhel, díky kterému se jednání třeba i zhroutí. Podle novináře a politického analytika Erika Besta takovým problémem budou církevní restituce. Best pro ParlamentníListy.cz komentuje i poslední chyby Michala Haška a Jeronýma Tejce a zamýšlí se nad působením cizích zpravodajských služeb v ČR, o čemž nedávno informovaly naše tajné služby.

Erik Best už tuší, co podsekne Babišovu a Sobotkovu vládu. A varuje před hrozbou národu, kterou orgány neřeší
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Novinář Best si nemyslí, že by mělo Rathovo propuštění z vazby nějaký vliv na současnou situaci v sociální demokracii. „Sobotka to šikovně udělal tak, aby s Rathem příliš nebyl spojován. I když asi existuje malá možnost, že by se to teď někdo snažil spojit, ale to by už asi dávno přišlo,“ míní.

„Ta kauza bude pokračovat separátně, ale určitě budou přetrvávat spekulace nad tím, proč byl David Rath ve vazbě tak dlouho a co to vypovídá o českém státním zastupitelství. Nemáme ale k dispozici všechny údaje a důkazy, takže by šlo zase jenom o spekulaci,“ uvádí Erik Best.

Udělali chybu a pomohli Sobotkovi

Pokud jde o současnou situaci v ČSSD, Erik Best je přesvědčen, že má Bohuslav Sobotka ve straně silnou pozici. „Trošku mě ale překvapili pánové Hašek s Tejcem tím, jak to chtěli svést na Sobotku. Začali říkat, že odstupují kvůli špatnému volebnímu výsledku, udělali tím zase chybu,“ je přesvědčen.

„Kdyby zmizeli do ústraní a začali pracovat v klidu a pilně, jak oni říkají, tak by se na ně trošku zapomnělo a po čase by se mohli vrátit. Způsobem jakým odcházeli, trošku jako zatrpklé děti, to spíše pomáhá Sobotkovi,“ říká pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Babiš podporuje šéfa ČSSD. Zatím…

Podle jeho slov se Michal Hašek a Jeroným Tejc zachovali špatně. „Dívám se na to objektivně. Kdybych chtěl na jejich místě ještě ovlivňovat dění ve straně, odešel bych jiným způsobem a počkal na příležitost. Oni už ale všem dali najevo, že už teď čekají a to ještě víc podkopává jejich vlastní pozici. Je to vlastně dobrá zpráva pro předsedu ČSSD,“ uvádí politický analytik.

Jinou věcí už prý je hnutí ANO, kde je podle Besta nejasná situace. „Pouze víme, že Andrej Babiš jednoznačně podpořil Bohuslava Sobotku, ale netušíme, jak dlouho to vydrží. Takže konstatuji, že Sobotkova pozice je silná, ale zítra může být úplně jiná,“ myslí si.

„Pak zůstává otázkou, čeho chce pan Babiš dosáhnout a to my nevíme a není ani úplně jasné, jestli to ví on sám. Říká, že nechce být předsedou sněmovny, nechce být premiérem… Když bude pan prezident žádat lustrační osvědčení, nemusí být ani ministrem financí,“ sděluje Best.

Možná nedojde k sestavení vlády. Kvůli miliardám pro církve

Pro Andreje Babiše je teď prý také jiná situace. „Sobotka má lepší a silnější postavení, ale od teďka musí Babiš přestat lavírovat. My jsme to přijímali, když byla situace v ČSSD nejasná, ale nyní – a tím nemyslím hned zítra – musí začít mluvit o něco konzistentněji,“ pokračuje v komentáři pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

V koaličním vyjednávání podle něho může nastat problém, o kterém se už mluvilo. Jsou to církevní restituce. „Dopředu nevíme, jaký důraz na to budou klást lidovci. Umím si ale představit, že církevní restituce mohou být důvodem, proč nedojde k sestavení vlády,“ říká americký novinář.

„Neznamená to, že to předpovídám, vůbec. Ale může to být největší problém. Daně takový problém nebudou. Pan Babiš je ochoten akceptovat progresivní zdanění fyzických osob a nechce zvýšení daní pro firmy. Zase by mu asi nevadilo, pokud by byly zdaněny banky a také telekomunikační a energetické firmy. V tomto byznysu on nic nemá, takže tam možnost shody existuje a KDU-ČSL je dostatečně flexibilní. Restituce budou vážnější problém,“ je přesvědčen.

Nedávno také česká média referovala o některých detailech výročních zpráv BIS a Vojenského zpravodajství. Ukázalo se, že na našem území hojně operují nejen ruské či izraelské tajné služby, ale i čínská rozvědka. Je to něco netypického, čemu bychom měli věnovat pozornost? Čím to je způsobeno?

Best se diví českým tajným službám. Proč tohle zveřejňují?

„Je to běžná věc, pokud se týká Česká republiky. Ta zpráva byla velice podobná jako loni. Pouze s rozdílem, že byl kladen větší důraz na Číňany. Zdá se, že Česká republika je stále hřištěm pro takovéto hrátky a stále je jakýmsi polštářem mezi Západem a Východem. Z tohoto titulu je zde větší aktivita těchto složek,“ reaguje Best.

Neobvyklé prý však je, že Vojenské zpravodajství informace tohoto typu zveřejňuje. „Sami tím vlastně přiznávají, že mají máslo na hlavě, protože to jsou dost závažné věci. A tajné služby nedaly najevo, že s tím něco dělají. Přál bych si, aby udělali pořádek, protože pokud tu jsou nelegální špioni, měli by s tím něco udělat,“ říká jednoznačně.

Zájem tajných služeb zmíněných zemí o Českou republiku je podle Besta dán naší geografickou polohou. „Zdá se mi, že Česko je stále zajímavé pro Rusy a to znamená, že i západní státy tu musí vyvíjet větší aktivitu, než by si přály,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…