Exčlen vedení ODS: Jen blázen by nás volil. Škodíme lidem, zanikneme

14.11.2012 4:31

Bývalý člen Výkonné rady Jan Tesař, který kvůli znechucení z vývoje ve straně svou funkci na posledním kongresu již neobhajoval, je šokován vývojem v ODS a myslí si, že tato strana zanikne. Kdyby něco založil Václav Klaus, tak by neváhal a šel by za ním, a myslí si, že by tak učinila i řada dalších členů ODS.

Exčlen vedení ODS: Jen blázen by nás volil. Škodíme lidem, zanikneme
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Tesař na kongresu ODS

Podle Tesaře se Kongres ODS z volebního debaklu strany vůbec nepoučil a ODS nadále pokračuje v sebevražedné politice, která poškozuje pravicové voliče. Tímto způsobem podle Tesaře ODS přijde i o zbytek svých voličů.

Zatímco ODS v krajských volbách v roce 2008 obdržela přes 20 procent hlasů, v absolutních číslech 687 tisíc hlasů a tehdy se mluvilo o propadáku, letos je to dvojitý propadák s 320 tisíci hlasů, což je jen 12 procent a méně než polovina hlasů ze srovnatelných voleb v roce 2008. ODS získala také jen čtyři senátory.

ODS na cestě do záhuby. Nečasovy nesmysly

Kongres podle Tesaře nic nevyřešil a ODS dál vesele jede na cestě do záhuby. „Od významných lidí, kteří nyní reprezentují ODS, jako jsou Jiří Pospíšil, Miroslava Němcová či Petr Nečas, k pochopení situace nedošlo. Jejich projevy vyznívaly tak, že pokud budeme mít v čele osobnosti a budeme bez kauz, tak to stačí. Já si ale myslím, že ODS spíše chybí pravicový ideový obsah politiky. Tím by mělo být snižování daní, snižování byrokracie, omezování dotací, malý štíhlý stát, snižování přerozdělování veřejných peněz, čímž by se snížila i míra korupce. Nic takového jsem od nich neslyšel,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tesař.

„Naopak jsem od Petra Nečase zaznamenal, že chce v ODS více lékařů a učitelů, jako bychom se snad v ODS poměřovali podle toho, kdo co dělá. Dokonce by chtěl do čela kandidátek lidi, aniž by prošli primárkami, což je věc, která se s ODS absolutně neslučuje a je nedemokratická. Předvolební koalice s pravicovými stranami je také věc, která je naprosto proti ODS. Z projevu Petra Nečase jsem byl šokován a sdělení z jeho projevu jako ódésák naprosto odmítám. Jsou to úplné nesmysly,“ dodal Tesař.

ODS škodí lidem

Podle Tesaře je zvyšování daní, které prosazuje vedení ODS, naprostý nesmysl. „Jediné, co může fungovat, je pozitivní motivace, tedy nedusit občany a podnikatele a nechat je hospodařit se svými penězi a uvolnit jim ruce. Tím by se ekonomika zotavila a peněz by se vybralo víc. Boj proti švarcsystému, zvyšování DPH, zvyšování spotřebních daní, milionářská daň a tak dále jdou proti efektivnímu malému státu a jde to proti občanům. Stát má hledat úspory u sebe, a ne tahat peníze lidem z kapes, když sám selhává. Stát zatím zásadně nespoří, nesnižuje počty úřadů a úředníků, neomezuje plýtvání veřejných prostředků,“ říká Tesař.

ODS se podle Tesaře z volebního debaklu nepoučila, spíše naopak. „Reflexe nula. Neudělali jsme nic. Vyměníme tváře a to stačí a jede se ve stejných kolejích. To je šílené. Pravicoví voliči zde ale jsou. Těch 20, 25 procent takových voličů tu je. Oni už nás ale bohužel nemohou volit. Nechtějí nás volit ne kvůli tomu, že by se jim nelíbily naše tváře na kandidátkách, ale protože my pro ně vůbec nic neděláme, spíše je naopak dusíme, jdeme proti nim a přitěžujeme jim. Pokud živnostník, dělník na stavbě musí mít neustále pracovní smlouvu v kapse, protože se bojí, že tam najednou vlítne nějaká kontrola - auto se satelitem, které je propojené na sociálku, a začne zjišťovat, zda je zaměstnán, či není, to je tak šílená věc, která jde proti naším voličům, tedy živnostníkům a těm, kteří se živí vlastní aktivitou. Nemůžeme čekat, že nás budou tyhle lidi volit. To by byli blázni,“ zlobí se Tesař.

ODS míří k zániku

ODS podle Tesaře nejspíš zanikne: „Já jsem přesvědčen, že ODS míří k zániku. A ODS si to bohužel není schopna uvědomit a nějak to změnit. Tím rozkročováním za ty roky do našich řad vstoupila řada členů, a dnes to jsou i významní členové, kteří s tou původní ODS a její pravicovou vizí nemají vůbec nic společného a jsou spíše levicoví či středolevicoví. Řada pravičáků z ODS už odešla a po tomhle kongresu odcházejí další a mnozí další zvažují, že je budou následovat. A jsou to ti pravověrní pravičáci, kteří se nikdy nezaprodali a stáli za ODS v nejtěžších dobách, po státu nic nechtěli a živili se vlastní aktivitou. Chtěli jen, aby jim stát nekomplikoval život a jejich práci. Tito lidé naše řady opouští a zůstávají lidé středově a levicově zaměření. To je to srdce ODS, které přestává bít. Jak lze zachránit ODS, když ji reprezentují lidé, kteří přemýšlejí levicově? To už je dnes neřešitelná věc. Jsem tedy přesvědčen, že ODS jako strana zanikne, protože už neosloví pravicové voliče a levicoví voliči ji volit nebudou,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tesař.

Sám zvažuje, jestli v ODS zůstane: „Zvažuji, jestli ještě zůstanu členem, protože kroky ODS na vládní úrovni, ale mnohdy i v komunále, obhajovat neumím a nebudu, protože ta politika není pravicová a protože s ní nesouhlasím. Například v Jihlavě se zvedají poplatky, ale utrácejí se peníze za nesmysly, rozdávají se peníze na granty, profesionální sportovce a tak dále. A když chybí 13 milionů v kase, tak se za primátora z ODS zvednou poplatky. To není politika ODS, kterou bych mohl podepsat. A takhle to děláme na všech úrovních. Další věci jsou i ty šílené dotace a eurofondy.“

Kdyby něco založil Klaus...

Kdyby něco založil Václav Klaus, tak by byl Tesař nadšen: „Kdyby Václav Klaus něco založil, tak bych neváhal a šel bych za ním. A myslím, že by ho i dost lidí z ODS následovalo.“

Tesařovi se nelíbí, že odpůrci zvyšování daní byli nazýváni rebely. Podle nich jsou naopak spíše rebelové ti, kteří zvyšování daní prosazují. Ti totiž podle něho rebelují proti tomu, co ODS vždy hlásala a zastávala: „Petr Tluchoř a spol. nejsou rebelové. Prosazovali náš přirozený program.“

Podle něho o mnohém vyplývá i výsledek kongresu z hlediska Výkonné rady, kdy nebyli zvoleni Petr Tluchoř, Marek Šnajdr či Pavel Dlouhý.

„Vždy se respektovaly nominace z regionů. Na kongresu ODS jsme mohli zaznamenat, i od lidí o nás z regionu, vyškrtávací strategii: vyškrtněte Šnajdra, Tluchoře, Langera, Dlouhého. Jestli se tímto způsobem chce ODS zbavovat opozičních hlasů, které nesouhlasí s většinovým názorem, tak je to špatně. A to nemusím být ani fanouškem výše zmíněných lidí. Utlumování opozičního hlasu je cesta, která vede do pekel. Takhle se budeme plácat po ramenou, jak je to všechno super, ale další a další a další volby projedeme ještě hůř než ty minulé. Podobně, jestli to ti rebelové složili jen kvůli enormnímu nátlaku a vyhrožování, tak to není dobrá vizitka ODS. Celé působení dnešní ODS je jedna velká tragédie,“ varuje Tesař.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…