Exministr Bendl z ODS: Sankce proti Rusku jsou nesmysl. Vyjdeme z toho s holým zadkem

26.08.2014 10:57

ROZHOVOR Exministr zemědělství a poslanec ODS Petr Bendl považuje sankce proti Rusku za hloupý krok, který neposune úroveň demokracie na východě ani o milimetr a způsobí jen to, že naše trhy obsadí někdo jiný a my z toho vyjdeme s „holým zadkem“. Bendl věří, že se nejpozději do dvou volebních období podaří získat občanským demokratům zpět důvěru voličů. Nyní prý ANO ve sněmovně projde, co by v žádném případě ODS u občanů neprošlo.

Exministr Bendl z ODS: Sankce proti Rusku jsou nesmysl. Vyjdeme z toho s holým zadkem
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Jaký je váš názor na krizi na Ukrajině? Václav Klaus řekl, že ji vyprovokoval Západ, který chtěl nesmyslnou konfrontaci s Ruskem...

Napětí mezi lidmi na Ukrajině už trvá delší dobu. Lidé mají dnes mnohem více informací o tom, jak se kde žije a jak kde věci fungují. A logicky chtějí, aby vymoženosti lidí ve světě se prosazovaly i u nich. A tak bych netvrdil, že je to dílem Západu. Ale je jisté, že napětí bylo podhoubím k výbuchu nespokojenosti a že se ho někdo může pokusit zneužít ke svým cílům. Kdo to opravdu byl, se snad jednou dozvíme, ale teď o tom pochybuji.

Exporadce Václava Klause a člen ODS Tomáš Haas řekl, že postoj ODS ke krizi na Ukrajině ho velmi mrzí, protože faktem je, že na Ukrajině nastupují nacistické strany. Pravé spektrum a Svoboda jsou prokazatelně neonacistické strany. Jejich vůdci mluví o vyhánění Rusů a Židů. ODS prý nedokázala za celý půlrok ani k této věci mít jedinou výhradu a to ho prý silně uráží jako potomka Židů, protože mnoho jeho předků zahynulo v nacistických koncentrácích. „Mně je silně proti srsti a budu to křičet nahlas, že moje strana, pro kterou bych udělal maximum, podporuje tuto zločineckou nacistickou ideologii. A tím, že mlčí a jaká stanoviska zaujímá, že ani k tomu nevznesla jedinou výhradu, že se tváří, že to je správné, tím to fakticky podporuje a nevyhne se za to své odpovědnosti,“ dodal Haas. Co tomu říkáte?

ODS jednoznačně odsuzuje jakékoli neonacistické, agresivní či zločinné chování, ať se děje kdekoli na světě!

A je podle vás postoj ODS k Rusku, Ukrajině, USA a EU vyvážený?

Na takhle širokou otázku je těžké odpovědět krátce. Osobně si myslím, že celá problematika konfliktu na Ukrajině má mnohem širší pozadí a že je jen špičkou ledovce zájmu světových velmocí zajistit si do budoucna přístup k dostatku nerostných surovin. A jsem přesvědčený, že diplomacie EU v obecném přístupu k celé kauze nehraje ani „druhé housle“. Ukazuje jen neschopnost podobné konflikty řešit.

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

A je vyvážený postoj české diplomacie a Evropské unie?

Postrádám větší tlak na orgány EU. Někdy mi z vyjádření našich představitelů spíše připadá, že si snad myslí, že tento konflikt vyřeší sama Česká republika.

Jaký je váš názor na sankce USA a EU a ruskou odvetu? Výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se zeměmi Společenství nezávislých států František Masopust řekl, že sankce postihnou především ekonomiky v EU, nikoli USA...

Považuji to za hloupý krok, který neposune úroveň demokracie na východě ani o milimetr a způsobí jen to, že naše trhy obsadí někdo jiný - a vůbec bych se nedivil, kdyby to byl někdo ze silných států v EU. Koneckonců podobné to bylo s naším zbrojním průmyslem. To také kdysi naši vrcholní politici měli pocit, že zachráníme světový mír a místo toho jsme jen vyklidili trh.

A měla by se tedy Česká republika účastnit sankcí proti Rusku? Co z toho má? Co provedlo Rusko České republice, že by měla proti němu uvalovat sankce?

Jsme řádnými členy EU a tak bychom neměli hrát na všechny strany. Ale v EU bychom měli být více slyšet.

Jaký budou mít oboustranné sankce dopad na české zemědělství? Podle odhadů zveřejněných nedávno Ministerstvem zemědělství čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Další problémy může výrobcům způsobit očekávaný přetlak nabídky zboží na trzích EU. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové...

Myslím, že je evidentní, že ke škodám dojde, a to na obou stranách. Nevěřím v jejich dlouhé trvání. Spíš se obávám, že si velké společnosti najdou jiné cesty, jak se v Rusku prosadit a my z toho vyjdeme, slušně řečeno, s holým zadkem.

Měl by se podle vás uskutečnit plán Ministerstva zemědělství vyslat do konce letošního roku zvláštní zemědělské diplomaty mimo jiné do Ruska a na Ukrajinu?

Ano, ač teď si nejsem jistý, zda to bude ještě něco platné. Ale nejhorší je nedělat vůbec nic.

Podle proexportní iniciativy Ministerstva zemědělství vzniklé loni v dubnu v době, kdy jste byl ministrem zemědělství, by se český zemědělský a potravinářský vývoz měl do budoucna zaměřit především na 14 zemí mimo Evropskou unii. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území měly podle dokumentu patřit také USA, Kanada, Japonsko a Korea. Podporujete nadále tento plán?

Evropa už nás na své trhy moc pustit nechce a ve světě máme ještě stále dobré jméno. Proto jsme doporučovali orientovat se na tyto země. Podporoval jsem vždy aktivně například rozvoj vztahů s Čínou, Saúdskou Arábií, Ruskem, Ukrajinou a stále bych na tom nic neměnil.

Jak zatím hodnotíte restart ODS? Daří se získat zpět důvěru občanů, nebo to bude trvat déle?

Za ODS, ať si říká, kdo chce, co chce, je velký kus práce. Česká republika ve srovnání s vyspělými zeměmi světa na tom rozhodně není zle. Naopak. Lidé se u nás nemají špatně. Ano, kdo nic nedělá, nic nezkazí, a tak jsme i logicky zaplatili za chyby ztrátou důvěry mnoha lidí. Cesta k jejímu návratu je těžká, ale ne nemožná, zvlášť když vidíme, co dělá stávající levicová a populistická vláda. Chvíli to ještě potrvá, ale věřím, že ne víc než dvě volební období.

A podaří se vůbec vrátit ODS do její původní pozice? Nepřevezme hegemonii na pravici ANO Andreje Babiše či TOP 09?

Toť otázka. Tvářit se pravicově a přitom si užívat protekcionalismu v levicové vládě by, pravda, ODS už rozhodně neprošlo. Neumím si představit, že by to, co prochází v Parlamentu ANO, prošlo za potlesku některých médií ODS. Teď mám na mysli například „zelenou naftu“. Zjednodušeně řečeno odpuštění daní z nafty, které pomůže především velkým zemědělským firmám. Ale uvidíme. A TOP 09? Já osobně jsem byl vždy rád, že existuje, aby měl pravicový volič šanci si vybrat. Jeden bez druhého by znamenalo, že pravice nemá šanci dát dohromady slušný volební výsledek.

Jak odhadujete výsledek komunálních a senátních voleb na podzim?

Komunální politika je víc o konkrétních osobnostech než o politických stranách, neboť ve městech a obcích se lidé více osobně znají a tomu bude odpovídat i výsledek voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…