Exposlanec ODS vám něco poví o Němcové, Pospíšilovi i Klausovi

05.09.2013 10:56

ROZHOVOR Exposlanec ODS Zdeněk Prosek, který nyní podporuje pravicový projekt klausovců Hlavu vzhůru! promluvil o Václavu Klausovi, Miroslavě Němcové i Jiřím Pospíšilovi, o němž říká, že jeho mediální obraz je někdy vzdálen realitě. Vysvětlil také, proč opustil ODS a věnuje se budování nového pravicového subjektu.

Exposlanec ODS vám něco poví o Němcové, Pospíšilovi i Klausovi
Foto: hns
Popisek: Václav Klaus a Zdeněk Prosek, ilustrační koláž

Proč jste odešel z ODS a přidáváte se k volebnímu bloku Hlavu vzhůru?

Z ODS jsem vystoupil asi ze stejných důvodů, z jakých od ODS postupně odcházejí voliči. Pohled zevnitř ODS byl o to beznadějnější, že se v podstatě nevedla demokratická diskuse o tom, jak to změnit. Na oblastní úrovni se vytratila politika.

V době, kdy se pod prezidentskou standartou sjednotili socialisté a komunisté zaštítěni jednobarevným ústavním soudem, je potřeba pokusit se přesvědčit ty voliče, kteří jsou zklamaní současnými středopravicovými stranami, a dát jim možnost, aby „zvedli hlavu“. Považuji za pozitivní snahu překonat rozdíly mezi jednotlivými malými, spíše regionálními, liberálně nebo konzervativně orientovanými subjekty a sjednotit je v jednom volebním bloku. Pro mě je navíc podstatné, že ve vztahu k Evropské unii jde o jediné politické uskupení, s nímž mohu sdílet svoji hlubokou skepsi.

Divíte se Václavu Klausovi, že se odmítl vrátit do ODS? Respektive co říkáte tomu, že ho zpátky nechtěla Miroslava Němcová?

Myslím, že Václavu Klausovi rozumím, měl jsem v devadesátých letech jedinečnou příležitost poznat ho blíže. Jeho pevné ideové založení, silná argumentace plynoucí z jeho širokých znalostí a odvaha jít i proti hlavnímu proudu jsou přesně tím, co dnešní populistická a takzvaně nepolitická politika potřebuje. V tom si s Miroslavou Němcovou bohužel nerozumíme, ač lidsky k sobě máme blízko.

Václav Klaus uvedl, že nemůže být v jedné straně, míněno ODS, spolu například s Jiřím Pospíšilem. Ten je ze stejného regionu jako vy, co si o Pospíšilovi myslíte?

Když Jiří Pospíšil vedl v Plzni mladé konzervativce, obdivoval jsem jeho schopnost nadchnout své vrstevníky pro konzervativní politiku. On mě přesvědčil, že jsem odešel z manažerské funkce ve Škodovce a vrátil se znovu do politiky. Tehdy mi přišlo, že jsme, co se politiky týká, na stejné lodi. Popularita, vliv a prostředí, ve kterém se člověk pohybuje, dovedou ale člověka změnit. Ale nehodlám Jiřího Pospíšila soudit. Fakt je, že mediální obraz je někdy velice vzdálen realitě.

Někteří členové ODS potichu říkají, že přinesl do strany havlistické manýry a že diktaturu státních zástupců a policie, která vtrhla do sněmovny v kuklách, zavedl on. Co si myslíte o této věci?

To, co se dnes pod praporem boje proti korupci děje v policii, státních zastupitelstvích a justici, se úplně vymklo demokratické kontrole. To by nakonec i armáda mohla říkat, že je nezávislá, a začít válčit. Nedovedu si představit, že by komando s beranidly vtrhlo do Bílého domu kvůli stážistce Lewinské, natož, aniž by o tom věděl prezident. Nemyslím si vůbec, že je to důsledek konání Jiřího Pospíšila, spíš možná jeho nekonání tam, kde to bylo třeba. Rozhodující podíl na tom mají všechny parlamentní strany, které se z populistických důvodů jakékoli kontroly vzdaly a ke zřejmým excesům mlčí.

Nemrzí vás, že nebude Václav Klaus přímo za Hlavu vzhůru! kandidovat?

Považoval bych návrat Václava Klause do politiky za přínosný nebo přesněji, přál bych si, aby politiků se silnými a často i kontroverzními názory a schopností, odvahou a vůlí o nich přesvědčovat bylo víc. Mezi liberály a konzervativci zvlášť. Takové vlastnosti jsou nezbytné, má-li se lidem vrátit důvěra v demokratický systém, kterou ztrácí.

Jak je to s podporou Václava Klause? Přislíbil subjektu Hlavu vzhůru! podporu ve volbách či kampani?

 Ano.

Víte o další lidech, kteří chtějí odejít z ODS a připojit se k vám?

 Ano. Většinou prostě nezaplatí členské příspěvky a potichu odcházejí.

Co byste namítl na to, že členové ODS kritizují nový subjekt, že štěpí pravici?

Považuji to za falešný argument. Vidím naopak snahu integrovat, ne štěpit. Ovšem i snahu ukázat, že to jde i jinak. Voliči si svobodně vyberou. Ostatně kdo je dnes autentická pravice…

Výraznou osobou bloku je Jana Bobošíková. Nemůže odradit pravicové voliče či klasické ódéesáky a klausovce?

Paní Bobošíková, která dnes stojí v čele volebního bloku, to svojí odvahou a vůlí nemá k Václavu Klausovi daleko. S Václavem Klausem ji spojuje také suverénní přístup k EU a obhajoba národních zájmů. Svéprávnost se ovšem dnes u žen v politice nenosí. A skalní odeesáci, jak říkáte, zůstanou přece skalními odeesáky.

Jaký volební výsledek svého hnutí očekáváte?

To jenom politologové a političtí komentátoři vědí, jaký výsledek očekávat a často mu vydatně napomáhají. Vzhledem k názvu „Hlavu vzhůru!“ jsem optimista. 

Jaké by měly být podle vás hlavní programové priority uskupení?

Mně zcela vyhovují ty, na kterých se členové shodli a které byly zveřejněny. Důraz na občanské a ekonomické svobody, stabilitu, založenou na silné roli rodiny a obce a zároveň na omezené roli státu, hospodářskou politiku, která nestojí jen na honbě za evropskými dotacemi, a snaha vrátit do politiky demokratickou diskusi založenou na hodnotách, to jsou ideje, které potřebují stále obhajovat. Věřím, že ti, kteří budou na kandidátkách volebního bloku, je budou také skutečně statečně prosazovat. Čerstvě založené uskupení jim nakonec nic jiného nenabízí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…