Exposlankyně ODS, kterou uráželi kreslením kosočtverců, bez zábran svědčí o poměrech ve straně

04.09.2013 16:48

ROZHOVOR Exposlankyně ODS Ivana Weberová, kterou regionální sněm ODS Libereckého kraje minulý týden vyškrtl z kandidátky do sněmovny, pohovořila otevřeně o situaci v regionální ODS i o vulgaritách, které se na sněmu staly. Rovněž souzní s názorem své jablonecké oblasti, že by Přemysl Sobotka neměl být již předsedou regionu.

Exposlankyně ODS, kterou uráželi kreslením kosočtverců, bez zábran svědčí o poměrech ve straně
Foto: ivana-weberova.cz
Popisek: Poslankyně za ODS Ivana Weberová

V médiích se objevily informace o tom, že regionální sněm ODS v Libereckém kraji minulý pátek probíhal poměrně drsně. Jak jste to viděla vy svýma očima?

Celý příběh začal již přípravou toho sněmu na regionální radě, která proběhla před tím a tam došlo k tomu, že poprvé za celou historii ODS nebyla respektována nominace oblastního sdružení, konkrétně Jablonecka. Já jsem byla navržena za jabloneckou oblast na třetí místo, tudíž podle zaběhnutých dohod jsem měla být někde na devátém až dvanáctém místě kandidátky. Na oné regionální radě se předsedové čtyř oblastí Libereckého kraje, tedy Jablonecka, Liberecka, Semilska a Českolipska dohodli, že bych měla být na desátém místě. Potom došlo k tomu, že na návrh člena oblasti Liberec na stejném zasedání jsem byla sice tajným hlasováním, ale proti dohodě a zvyklostem, přeřazena z desátého místa na místo předposlední náhradnice.

A co za tím podle vás bylo?

Myslím si, že to bylo tím, že jsem kritizovala poměry v liberecké ODS a kritizovala jsem i některé osobnosti, které byly spojovány s některými mediálními kauzami a které byly příčinou, proč ODS neuspěla v posledních volbách a měla tak špatnou pověst. To kritizovala i celá jablonecká oblast. Na rozdíl od ostatních oblastí jsme byli v poslední době velice úspěšní. Měli jsme dva poslance, máme senátora, máme primátora Jablonce. Čili je zvláštní, že by měla být jablonecká oblast za své dobré výsledky takto diskriminována.

A jak to dál probíhalo na sněmu?

Jablonecká oblast mě navrhla zpět na desáté místo. Tam jsem zvolena nebyla. Kvůli tomu, co tam probíhalo, jablonecká oblast opustila sněm a později jsem se dozvěděla, že jsem nebyla zvolena ani jako náhradnice, což prý bylo doprovázeno bouřlivým potleskem liberecké a semilské oblasti.

Někteří delegáti prý k vašemu místu na volebním lístku přikreslili kosočtverec...

Ty vulgární projevy bych nerada příliš komentovala, protože to je spíš jenom taková vedlejší věc, která ukazuje na úroveň těch, kteří to udělali. Podstatné bylo, že jsem byla proti dohodám a tradicím odsunuta, ačkoli si myslím, že jsem rozhodně nebyla ten nejhorší kandidát, kterého by bylo třeba takto odstranit.

Řekla jste, že ty vulgarity jsou spíše vedlejší věc, ale nezasáhlo vás lidsky, osobně, že se k vám jako k ženě takhle kolegové zachovali? Přece jen to jsou vaši kolegové, které znáte.

My jsme rozpory sice měli, ale že to bude mít takovouto dohru, tak to je takové pod úroveň dospělého člověka.

Vy máte podezření, kdo to mohl kreslit?

Toto nechci komentovat, ani o tom spekulovat.

Rozumím. Váš kolega z ODS Jan Skalský na Facebooku napsal, že oblast Semily dosazením svého kandidáta reagovala pouze na to, že jste původně kandidovat nechtěla a obsadila místo po kandidátovi z Jablonecka, který odstoupil.

Co uvedl pan Skalský, jsem četla, ale takhle to vůbec nebylo. Byla jsem fakticky odstraněna už na regionální radě. Na sněmu mě naše oblast nominovala znovu. Tudíž náš člen z Jablonecka na toto místo rezignoval a dal prostor, abych se tam mohla vrátit já. Semilská oblast hned navrhla protikandidáta.

Takže není pravda, že jste nechtěla kandidovat?

To pravda není. Já jsem svou kandidaturu zvažovala ještě dávno před konáním oblastní rady, která mě nominovala. Sice jsem to zvažovala, ale rozhodla jsem se, že nebudu utíkat od odpovědnosti a vyslyším výzvy svých kolegů, kteří mi důvěru dali.

Potom, co se o regionálním sněmu objevilo v médiích, tak jaké máte reakce od svých kolegů z liberecké ODS či kolegů exposlanců? Všiml jsem si, že se vás zastala třeba Lenka Kohoutová.

Všechny reakce mi vyjadřují podporu a já za to kolegům moc děkuji.

Na celou záležitost reagovala i oblastní rada OS Jablonec, která vyzvala Přemysla Sobotku k tomu, aby zvážil svou rezignaci. Jak vy se na to díváte, když nejste přímo členka oblastní rady?

Pan předseda Sobotka vystupoval již na regionální radě i na regionálním sněmu dost jednostranně a v podstatě se nezachoval tak, jak by se podle mě správný předseda zachovat měl. On měl udržet rovnováhu mezi oblastmi, nalézt smírné řešení. On se k tomu ale takto nepostavil. Navíc on nabízel našemu kolegovi z Jablonce Vítovi Němečkovi, se kterým jsme se dostali do sněmovny díky preferenčním hlasům, jestli by nechtěl dělat lídra. Později na regionální radě se ho ale pan předseda Sobotka v podstatě nezastal. Pan Němeček byl podobně já i celé Jablonecko kritikem situace v regionální ODS Libereckého kraje. Jelikož jsme se domnívali, že by se měly poměry změnit, tak jsme proti panu Sobotkovi stavěli jiného kandidáta na předsedu regionu.

Takže s unesením a výzvou vaší oblastní rady v podstatě souzníte...

V podstatě ano.

Vy jste hovořila o špatných poměrech v regionální ODS. Můžete naznačit, o co šlo?

Byla jsem přesvědčena, že špatné výsledky v krajských volbách byly zapříčiněny špatnou pověstí, kterou má ODS v Liberci a že tam jsou osobnosti spojené s negativními mediálními kauzami. To neprospívá Liberci ani celému regionu. Podle mě je potřeba generační obměna a nové tváře ve vedení regionu.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba přiznal, že ODS ve vládě příliš ustupovala levicovým návrhům Miroslava Kalouska a TOP 09, jako bylo zvyšování daní či boj proti živnostníkům a že toto ODS značně poškodilo. Co si o tom myslíte?

Já s tím souhlasím, ale je třeba dodat, že to byla daň za koaliční vládnutí. Málo lidí si uvědomuje, že ODS již neměla tak silné postavení v koalici a tolik poslanců jako v předchozích vládách. ODS nebyla v postavení, že by si mohla jednostranně diktovat a nikdo nemohl očekávat, že budeme schopni obhájit sto procent programu. Mě také netěšilo, že jsme museli hlasovat pro takové věci a můžeme spekulovat, zda jsme nemohli vyjednat více při jednání o koaliční smlouvě a jednotlivých zákonech, ale určitě to bylo velice těžké.

Málo lidí také ví, že ODS zabránila řadě návrhů z dílny Miroslava Kalouska, kdy by zákony vůči živnostníkům byly ještě tvrdší. Chyba byla i v mediální oblasti, že ODS nezdůrazňovala a neodlišovala, které kroky jsou její zásluhou a které může plně podepsat a které jsou naopak těžkým koaličním kompromisem, na který musela přistoupit jako na nutné zlo, aby se nerozpadla koaliční vláda. To je chyba, které bychom se měli příště vyvarovat.

Poslední otázka. Pokud se dostanete zpět na kandidátku, co byste chtěla voličům nabídnout?

Jako doposud bych chtěla pracovat na jednotlivých zákonech. Nyní to vypadá na roli opozičního poslance, kdybych se ráda pokoušela prosadit takové návrhy zákonů, které by nejlépe odpovídaly představám pravicové politiky. Určitě bych upozorňovala na úskalí norem, které by předkládala levice. Také je třeba upozorňovat na možné ohrožení demokracie. Jakým způsobem byla ustavena Rusnokova vláda bez důvěry sněmovny s lidmi Miloše Zemana... V tomto směru se obávám o vývoj v této republice.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…