Fischer rozdává z cizího, napsal Kalousek. A Bárta mu připomněl jeho kamaráda

28.07.2013 16:18

Šéfa Věcí veřejných (VV) rozčílila narážka exministra financí Miroslava Kalouska na současného ministra Jana Fischera. O něm prohlásil, že bere daňovým poplatníkům a dává Ústeckému a Karlovarskému kraji velké výhody, mezi nimi i odpuštění části dluhu za chyby v operačních programech.

Fischer rozdává z cizího, napsal Kalousek. A Bárta mu připomněl jeho kamaráda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Jan Fischer se po jednání se zástupci krajů rozhodl snížit Ústeckému a Karlovarskému kraji pokutu za chyby při čerpání evropských dotací. Novinový článek o tomto rozhodnutí si jeho předchůdce Miroslav Kalousek pověsil na Facebook a připojil glosu: " Za krádeže a podvody na severu Čech budou navíc ještě oloupeni daňoví poplatníci z ostatních krajů. Jsou lidé, kteří rádi rozdávají z cizího, ministr Fischer k nim zřejmě patří," napsal Kalousek.

To popudilo předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. "Pan Kalousek asi zapomněl, jak v minulosti odpuštěl veřejné dluhy tam, kde operovali jeho kamarádi. Když si někdo zapátrá v tisku dva roky dozadu, objeví na serveru ParlamentníListy.cz sérii článků, ve které se rozpovídal, podle všeho neprávem, vyhozený šéf Chebské buňky TOP 09 Jan Kopička," píše Bárta na své stránce VítBárta.cz. Právě Kopička se podle něj dostal do konfliktu s Josefem Malým, který taktéž vyměnil KDU-ČSL za TOP 09, a s Kalouskem jej spojovala též profese chemika. Byl také považován za neformálního poradce starosty Nové Role.

"Město, které nedokázalo splnit podmínky dotace na výstavu informačního centra, mělo vracet 22 milionů. Mávnutím Kalouskova kouzelného proutku je z této sumy rázem pouhých 200 tisíc," připomíná Bárta. Dluh mělo mít město u Ministerstva financí, vše se ale vyřešilo podle Bárty kvůli tomu, že Malý Kalouskovi pochleboval. "Kalousek se ještě ve funkci ministra svým věrným „pochlebovačům“ dokázal velmi štědře odměnit," dodává.

Chyboval i Kalousek

Podle šéfa VV není tak Kalouskovo prohlášení o Fischerovi vůbec na místě. "A to zde ani nespekuluji o zásluze, kterou na selhání v operačních programech Karlovarského a Ústeckého kraje nese špatnou kontrolou Ministerstvo financí. Kalouskovo rýpnutí do Fischera je proto naprosto irelevantní a pokrytecké," má jasno Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…