Francouzský pozorovatel je před volbami skeptický: Čekají Vás horké chvíle

11.10.2013 13:47

Martin Fabrice Plichta je zpravodajem francouzského listu Le Monde. V Česku ale žije řadu let, a tak mu události na politické scéně rozhodně neunikají z centra pozornosti. ParlamentníListy.cz mu proto položily několik otázek ohledně nadcházejících předčasných voleb do Poslanecké sněmovny.

Francouzský pozorovatel je před volbami skeptický: Čekají Vás horké chvíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Podle něj to, jaký bude zřejmě po sečtení hlasů voličů výsledek, naznačují již nyní průzkumy veřejného mínění. “I když, jak víme z minulosti, je třeba je brát s rezervou, to pořadí, které nyní ukazují, může být drobně odlišné. Přesto se dá říci, že vítězem bude velmi pravděpodobně ČSSD. Ale vyhraje, i když nepřekročí těch 30 procent, o kterých se občas hovoří,“ reagoval francouzský žurnalista pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj vše napovídá tomu, že druhé místo nejspíše obsadí politické hnutí Andreje Babiše ANO.

„Dá se mluvit o tom, že je to takový trend, ta strana den ode dne roste, a tak rozhodně překročí i KSČM,“ domnívá se Martin F. Plichta. Narážel tak na to, že ankety ParlamentníchListů.cz mezi čtenáři v minulých týdnech naznačovaly, že by KSČM mohla dokonce převálcovat všechny strany. To se tedy s velkou pravděpodobností podle francouzského novináře nestane.

Je možné, že se ještě podaří Babiše zkompromitovat? To by musel být těžký kalibr, míní zpravodaj

Jak uvedl dále, zásadní zvrat ve výsledcích voleb a úspěchu hnutí ANO by neměly mít ani případné snahy o kompromitaci lídra Andreje Babiše. „Těžko říci, zda by se dal vytáhnout takový kalibr, aby ho něco zruinovalo. Navíc od dob ‚sametu‘ už uplynul dlouhý čas – v těch devadesátých letech bylo vše ještě bolestivé a na pádu kariéry některých politiků se to mohlo odrazit. Dnes je již, domnívám se, jiná doba," myslí si.

"Navíc, kdo ví, jak v komunistickém režimu fungoval Podnik zahraničního obchodu (PZO), tak ví, že prostě nebylo možné, aby zaměstnanec tohoto oboru nebyl v hledáčku estébáků. To bylo přímo zákonité – navíc Babiš i v té době již byl zcela zřejmě zajímavou zájmovou osobou z hlediska ekonomiky státu, takže nemůže být pro rozumně uvažujícího člověka překvapivé, že byl zájmovým objektem této složky,“ uvedl dále Plichta pro ParlamentníListy.cz.

Francouzský dopisovatel však nevyloučil to, že se v Poslanecké sněmovně i po volbách objeví opět staré známé tváře politiků. „A protože ani nováčci nedávají garanci, že se politická scéna v Česku uklidní a zlepší, příliš velké naděje bych do toho, co se změní po volbách, nevkládal – bohužel,“ řekl ještě Plichta.

Destruktivní intervence prezidenta

Na závěr pak ještě zhodnotil roli prezidenta Miloše Zemana, kterou nelze ani v předvolebním a také  v povolebním období ignorovat.

„Jako Francouzovi by mně jeho intervence a vstup do politického dění nevadily, ovšem zde v Česku je Ústava a role prezidenta v ní uvedené poněkud jiné – tady chápu, že je to tedy vnímáno jinak. Navíc ty intervence Zemana jsou z velké většiny spíše destruktivní a nejsem si jist, zda vůbec je schopný vést k pozitivním krokům a změnám,“ vyjádřil jisté obavy Martin F. Plichta.

Společně s tím zmínil i vysokou pravděpodobnost toho, že po volbách bude muset ČSSD spolupracovat ve sněmovně zřejmě asi právě s hnutím ANO. A to bude podle něj jistě značně problematické. „Ty jejich programy jsou totiž značně odlišné a shodují se jen ve velmi málo bodech, takže vyjednávat nějaké kompromisy bude asi složité. Češi tak zažijí jistě další velmi vypjaté chvíle,“ zakončil svůj pohled na nejbližší budoucnost francouzský novinář a zpravodaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…