Gazdík i o půlnoci věří TOP 09: Za dva roky převálcujeme modré ptáky

07.10.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík je i po skandálech spojených s ministry s touto stranou optimista. A sýčkům vzkazuje, že strana TOP 09 ještě neřekla poslední slovo.

Gazdík i o půlnoci věří TOP 09: Za dva roky převálcujeme modré ptáky
Foto: hns
Popisek: Petr Gazdík v půlnočním rozhovoru


Jak obvykle trávíte sobotní večer - s rodinou/přáteli?

Nejlépe manželskou erotikou, ostatně proto také mám již 3 dcery:)  Ale vážně... samozřejmě, že po pracovním týdnu nejlépe klidem v kruhu rodiny či přátel.

K sobotnímu klidu patří také kultura, návštěva kina, literatura. Jaký kulturní zážitek se Vám vybaví z poslední doby?

Divadelní představení Slováckého divadla "Oskar a Růžová paní" s Květou Fialovou a Josefem Kubánikem, byl neuvěřitelný kulturní prožitek a z jiného soudku zase koncert finských doom metalových Nightwish.

Co děláváte o sobotní půlnoci?

Snažím se spát.

Pojďme od relaxu k práci. Jak se díváte na "načasování" odhalení skandálu na MPSV krátce před volbami. Považujete jej za cílené?

Chci věřit tomu, že je to shoda okolností a výsledek standardní policejní práce, která se nezastaví ani před nejvyššími patry politiky.

Celou kauzu sledujeme ZDE

Může aféra kolem MPSV TOP 09 poškodit - i co se týče výsledků voleb?

Určitě může. Na druhou stranu pozitivně hodnotím reakci pana ministra Drábka, která nás přibližuje vyspělým demokraciím. Vnímavý volič si toho možná všimne a ocení to.

Jaké výsledky byste považoval za úspěch?

Pevné zakotvení v zastupitelstvech všech krajů a podíl na krajské vládě alespoň v několika z nich bude určitě pro novou stranu úspěchem.

V souvislosti s několika skandály se hovoří o hrozbě konce TOP 09. Třeba podle politologa Jiřího Pehe už číslovka v názvu strany implikuje její pomíjivost. Jak vidíte budoucnost TOPky za dva, pět let?

Co se týče různých pochybovačů o budoucnosti TOP09 je  to v řadě případů spíše zbožné přání než otec myšlenky. Skuteční politologové analyzují hlubší souvislosti než číslovky v názvu. Vzhledem ke stavu ODS se domnívám, že TOP09 může být už  za 2 roky nejsilnější pravicovou stranou u nás.

Sám jste vyslovil obavy o pád vlády. Pokud padne, jaký vliv přičítáte Václavu Klausovi? Ten vetoval řadu zákonů a tvrdí, že vláda si za to, kam se dostala, může sama...

Pan prezident jasně a veřejně řekl, že jeho cílem není destabilizace či rozpad vlády. V tom případě lze některé jeho kroky vnímat jako opravdu, ale opravdu politováníhodný omyl. Pan prezident přece chtěl být aktivním, nikoliv aktivistickým prezidentem. Chtěl být svorníkem, nikoliv bořitelem. Kéž by byl i v tomto stejně konzistentní jako ve svém názoru na globální oteplování.



Senátor Jiří Čunek tvrdí, že kdo se v TOPce postaví proti Kalouskovi s jiným názorem, bývá odstaven. Vy sám často vyslovujete odlišné názory. Setkal jste se s tlakem na svou osobu?

Přít se s jakýmkoliv zkušeným politikem formátu Miroslava Kalouska vyžaduje odolnost až tvrdohlavost. Ale politika je o souboji názorů a kdo ten svůj nedokáže obhájit, nemá v politice co dělat.



Plánuje STAN odštěpení od TOP 09? Jak by prakticky proběhlo?

Neplánuje i když by to mnozí političtí rivalové a třeba i Tomáš Syrovátka z MFDnes viděli rádi.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…