Heger tvrdě pálí do "modrého" IZIPu. Koalici ale štěpí mnoho dalšího

03.09.2012 20:26

Na začátku jednoho z nejklíčovějších týdnů tohoto čtyřletého volebního období podalo ministerstvo zdravotnictví v čele s Leošem Hegerem z TOP 09 trestní oznámení ve věci smluv VZP s firmou IZIP, jež bývá spojována se členy ODS. Napětí v koalici by to však před hlasováním o vyšších sazbách DPH nebo církevních restitucích zvýšit nemělo.

Heger tvrdě pálí do "modrého" IZIPu. Koalici ale štěpí mnoho dalšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Z kontroly hospodaření, kterou provedli ve Všeobecné zdravotní pojišťovně pracovníci ministerstva zdravotnictví, vyplývá, že smlouvami s firmou IZIP vznikla škoda v řádech stovek milionů korun.  „Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin s podezřením na škodu ve výši přesahující 450 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví má proto povinnost podat trestní oznámení,“ prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Trestní oznámení ministerstvo podalo v pondělí na Nejvyšším státním zastupitelství. Šéf resortu však nechtěl být konkrétní, čeho se trestný čin měl týkat, s odůvodněním, že by dalšími informacemi mohl komplikovat práci vyšetřovatelů. „Je úkolem orgánů činných v trestním řízení, aby zjistily skutkovou podstatu věci,“ prohlásil Leoš Heger.

IZIP je od počátku spojován s politiky ODS

Ministr za TOP 09 tím teoreticky mohl zvýšit napětí ve vládní koalici, protože společnost IZIP je spojována s ODS. A to nejen proto, že byla v únoru 2001 založena jejími politiky a nynějšími europoslanci Milanem Cabrnochem a Miroslavem Ouzkým, ale i proto, že tento projekt měl v ODS řadu zastánců navzdory pochybnému přínosu.



„Kterýkoli ministr, když má k dispozici tak závažná zjištění svého úřadu, musí postupovat stejně jako ministr Leoš Heger a nemůže se ohlížet na případné napětí v koalici. Navíc jsem přesvědčen, že je i snahou ODS, aby se tak závažná kauza, jakou IZIP je, dúkladně prošetřila,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Koalici pálí jinačí sváry než ministrovo trestní oznámení

„I ostřílení matadoři mezi poslanci říkají, že to, co nás čeká tento týden ve sněmovně, tu takhle pohromadě nikdy nebylo. Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, zvýšení sazeb DPH, v souvislosti s nímž se spekuluje, že někteří poslanci ODS mohou položit vládu, hlasování o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání nebo volba místopředsedů. V tomto kontextu není trestní oznámení ministerstva zdravotnictví tím nejzávažnějším pro situaci v koalici,“ myslí si Petr Gazdík.

„V tuto chvíli se nedomnívám, že by krok ministra Hegera měl politický podtext. Nevidím proto žádnou souvislost mezi hlasováním o daňových zákonech a církevních restitucích a problematikou IZIP,“ odmítá v reakci pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS a předseda sněmovního výboru pro  zdravotnictví Boris Šťastný, že by trestní oznámení podané z resortu vedeného TOP 09 mohlo být rozbuškou ve vztazích těchto stran.

Už asi neplatí, že nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům

V té souvislosti si nelze nevzpomenout na pět let starý výrok tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, který se při třech schůzkách s ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou ptal na informace o policejním vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka a požadoval po ní, aby protáhla přípravné řízení.

Na poslední schůzce prý dokonce uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“. „Tak v tomto ohledu mám zcela opačný názor než pan Kučera. Rozhodně stavím právo a spravedlnost nad vládu,“ dušuje se šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…