Hovoří se o megaprůšvihu TOP 09: Prý je to horší, než si myslíte

20.08.2012 4:42

ParlamentníListy.cz zjistily, že podle aktuálního interního průzkumu zpracovaného pro ODS se TOP 09 v Praze v preferencích radikálně propadá. TOP 09 v komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy na podzim 2010 získala 30,26 procenta, dle aktuálního průzkumu má v metropoli podporu již jenom osm procent.

Hovoří se o megaprůšvihu TOP 09: Prý je to horší, než si myslíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

ČSSD má pak dle interního průzkumu ODS preference třicet procent a ODS 22 procent. Pokud by tato čísla byla trvalejšího charakteru, znamenalo by to pro TOP 09 značnou ránu, protože Praha byla od počátku jejího vzniku její největší baštou. Například zatímco ve sněmovních volbách měla TOP 09 16,7 procenta hlasů celostátně, v samotné Praze získala 27,27 procenta.

V Praze by mohla vyhrát levice

„Bylo by lepší, kdyby takový výsledek potvrdila ještě některá z nezávislých agentur. Každopádně to je důsledek vládní politiky, zejména v oblasti daní, církevních restitucí a řady skandálů vládních politiků. Je to o to více varující, že se poprvé ukazuje možné vítězství levice v Praze, kde dosud dominovala pravice,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš.

Poradce premiéra Petra Nečase, ředitel Občanského institutu a politický analytik Roman Joch míní, že TOP 09 nepoškodila ani tak kauza CASA Vlasty Parkanové jako taková, ale spíše to, jak se do celé věci zapojil první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

Chování Miroslava Kalouska

„Bylo by nyní předčasné říct, že TOP 09 klesne k pěti či pod pět procent. Řekl bych, že samotný případ Vlasty Parkanové, která je zatím jenom obviněná, ale nebylo jí nic prokázáno, by pro stranu vůbec nemusel být fatální. Různých obvinění různých politiků z různých stran tu v minulosti bylo mnoho, té či oné straně to způsobilo šrámy, ale nebylo to fatální. Dokonce i případ Davida Ratha, který je závažný, nemusí být pro ČSSD úplně fatální. Může to být částečné oslabení a možná jen dočasné,“ řekl Joch.

„Mnohem škodlivější pro reputaci TOP 09 než případ obvinění Vlasty Parkanové, který nakonec může skončit jejím osvobozením, byl ne příliš takticky šťastný způsob vystupování prvního místopředsedy Kalouska v médiích. To mohlo reputaci strany poškodit mnohem více, protože mnozí voliči mohli mít podezření, že se Mirek Kalousek něčeho bojí, a tudíž má se čeho bát a visí nad ním velký otazník. Takové chování nepůsobí dobře, působí to jako projev slabosti,“ dodal poradce premiéra Nečase.

Stále klesající preference

Podle srpnového průzkumu celostátních volebních preferencí měla TOP 09 7,1 procenta. Ke klesajícím preferencím TOP 09, ovšem dle celostátních publikovaných průzkumů, se v sobotním Právu vyjádřil i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prý varoval Kalouska, že TOP 09 šeredně v příštích volbách doplatí na to, že má ministerstva, která přijímají nejtvrdší opatření: práce, finance a zdravotnictví.

Schwarzenberg dále uvedl, že si myslí, že TOP 09 zůstane ve sněmovně i po dalších volbách, bude tam ale mít menší zastoupení než nyní. Připustil také, že jí nepomáhá negativní obraz vlády a kauza Vlasty Parkanové.

Zdá se, že již také tolik nefunguje efekt Schwarzenebrg, tedy popularita Karla Schwarzeneberga. Dle červencového průzkumu SANEP ohledně kandidátů na prezidenta měl podporu jen 4,3 procenta respondentů.

Preferencím jistě nepřispívají ani spekulace o ukončení spolupráce TOP 09 a Starostů a nezávislých. Přitom se stále častěji hovoří o tom, že starostům jako subjektu především komunálních voleb vadí spolupráce s TOP 09 z několika důvodů: nepopulární „pravicové“ reformy spojované s TOP 09 a tím pádem i STAN a podobně i kauza Vlasty Parkanové. V menších obcích tak politici STAN mohou přijít o punc nezávislosti a budou vnímáni jen jako „vesnická“ pobočka TOP 09.

Populární Svoboda a neviditelná TOP 09

Kromě celostátní politiky může mít vliv na klesající preference TOP 09 v Praze i politika komunální na magistrátu. Velmi často jsou totiž mezi členy zastupitelstva hlavního města Prahy slyšet nářky, že TOP 09 z koalice nic moc nemá, zatímco si primátor Bohuslav Svoboda dělá mediální bodíky a o TOP 09 není moc slyšet.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se již v červnu v TOP 09 diskutovalo o tom, že by bylo dobré, aby populární Svoboda již nebyl primátorem. Jak již informovaly ParlamentníListy.cz v pátek, možnost budoucí koalice TOP 09 s ČSSD se přiblížila. Hovoří se buď již o září, nebo po krajských volbách a pražští členové TOP 09 prý přemlouvají Tomáše Hudečka, aby se stal primátorem.

ParlamentníListy.cz požádaly o komentář k uniklým výsledkům interního průzkumu ODS předsedu pražské TOP 09 Františka Laudáta, jejího místopředsedu Daniela Korteho a prvního náměstka primátora Tomáše Hudečka, avšak ani jeden z nich nereagoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…