Hysterická Němcová blouzní a něčeho se bojí, vysmáli se jí poslanci

14.08.2013 7:55

ANKETA Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová varovala, že rozpuštěním Poslanecké sněmovny získá prezident republiky Miloš Zeman absolutní moc. Především levicoví poslanci označují její prohlášení za hysterické. 

Hysterická Němcová blouzní a něčeho se bojí, vysmáli se jí poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Sněmovna totiž podle Němcové po svém rozpuštění nebude moci kontrolovat vládu, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman. Rovněž Ústavní soud je nyní blízký Zemanovi.

Rozpuštění 20. či 21. srpna?

„Kdybychom si měli zažertovat, tak řeknu, že rozpustit sněmovnu 21. srpna by mělo svou velkou symboliku a mít nové volby 17. listopadu by mělo také svou symboliku,“ řekla v diskuzním pořadu ČT Němcová.

„Tím, že se Parlament rozpouští, dochází k přesunu moci do rukou prezidenta, téměř bych řekla absolutní moci. Jestliže se Poslanecká sněmovna vzdává své možnosti kontrolovat vládu, ztrácí šanci cokoli ovlivnit. A kdo tedy drží zemi? Drží ji vláda jmenovaná prezidentem proti vůli Poslanecké sněmovny,“ dodala Němcová.

ParlamentníListy.cz se dotázaly poslanců, co si myslí o tom, jak Němcová varovala před absolutní mocí prezidenta Zemana a zda by ještě nestálo za to rozpuštění sněmovny zvážit.

Obava o panenství v pátém měsíci těhotenství

„Miloš Zeman už absolutní moc má,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a o Němcové dodal: „Zdá se, že se obává o panenství dívky v pátém měsíci těhotenství.“

„Beru to jako povinnou rétoriku Miroslavy Němcové. Jí i ODS už došla témata a pomalu dochází i dech. Budou bojovat o přežití ODS na české politické scéně,“ uvedl první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu VV Otto Chaloupky budou mít předčasné volby negativní dopad na více úrovních: rozpočet, vyšetřování politiků jako David Rath a dalších.

„Čím později volby budou, tím slabší TOP 09 a ČSSD budou. To jsou hlavní důvody pana Kalouska a pana Sobotky k tlaku na předčasné volby. Pro mě osobně předčasné volby budou znamenat spoustu zbytečně vynaložené práce, kterou jsem věnoval na přípravách a vypracování změn zákona o hmotných dávkách. Tyto změny jsou nezbytné pro další fungování sociálního systému a volá po nich naprostá většina občanů. Mým odchodem ze sněmovny zmizí nenávratně šance na nápravu, protože nikdo jiný se do řešení tohoto problému nikdy nepustí,“ říká Chaloupka, který se zabývá romskou problematikou.

Hysterie ze ztráty moci

„Nesdílím tuto obavu. Je však pravda, že moc ztrácí ODS a je z toho hysterická. A aby bylo jasno, je třeba uskutečnit volby, co nejdříve je to možné,“ myslí si poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Pravicová část sněmovny zahájila své působení se 118 hlasy, od té doby klesla důvěra ve vládu na historické minimum, sněmovna je dnes naprosto nefunkční. Celá řada jejího rozhodování stála na fíglech s odchody s poslanců, podivným náhradníkem s rozsudkem v kapse a jízdenkou do kriminálu. Přesto bylo se všeobecným nesouhlasem veřejnosti odkloněno 150 miliard církvím a další. Lidé žasnou, co vše se kolem politiky děje. Proto, ohrožuje-li něco demokracii v této zemi, je to tato sněmovna s podivným uskupením 118 poslanců, kteří se neustále přeskupují. Zmiňovat paní Peake a takzvanou stranu LIDEM jistě není třeba. To vše s panem Kalouskem tu v popředí, tu v pozadí, je potřeba okamžitě zastavit. Proto to, co říká paní Němcová, je hysterie,“ míní poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Já se nebojím pana prezidenta. Já v tom prohlášení spíše čtu zděšení a slabost bývalé koalice, kam to dopracovali. Myslím, že jim dochází, co se děje. Pochopili, že když zde bude vládnout prezident, Rusnokova vláda a ČSSD kontrolovaný Senát, do jaké pasti se sami vehnali, když dobrovolně rozpouští sněmovnu. Uvědomují si, že bitva je prohraná. Byli zvyklí vydírat, ale nyní vidí, že vydírání nefunguje, neboť protistrana je mnohem silnější a na každé vyděračské gesto bývalá koalice doplácí. Já si ani nedokážu představit, jak strany můžou demokraticky stihnout přípravu kandidátek a primárky. Takže se tím bavím,“ řekl redakci poslanec Josef Dobeš.

Projev panické hrůzy ODS

„Rozpuštění by stálo za to nečinit, kdyby ve sněmovně existovala jasná většina. Ta díky zradě v ODS už neexistuje,“ uvedl podobně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Poslanec ODS Walter Bartoš zase vysvětluje motivy TOP 09. „Hra týkající se předčasných voleb je hra TOP 09, která cítí, že by mohla získat pravicové voliče a stát se tak dominantní silou v této části politického spektra. To, že to bude mít další konsekvence, je, myslím, naprosto evidentní. Takže netřeba spěchat,“ vysvětluje poslanec.

Člen poslaneckého klubu TOP 09 Rom Kostřica ale s Němcovou souhlasí: „Jistě je to soustředění pravomocí a závažné moci do rukou jedné osoby. Mně to rovněž nesedí.“

„Je to projev panické hrůzy ODS z demokratických voleb, tedy z hlasu lidu. Paní Němcová začíná ze zoufalosti zřejmě blouznit. Je mi jí fakt trochu líto. Po rozpuštění sněmovny se část jejích pravomocí přesouvá na Senát a rozhodně nehrozí koncentrace absolutní moci u prezidenta. Navíc se moc přesune směrem k občanům, protože právě oni budou mít ve svobodných volbách možnost rozhodnout o novém složení sněmovny a tím i budoucí vlády. Výsledek voleb bude samozřejmě závazný i pro přímo zvoleného prezidenta, který jasně veřejně deklaroval, že sestavením vlády pověří vítěze voleb. V tomto ohledu má paní Němcová téměř jistotu, že se to ODS týkat nebude. A toho se zřejmě bojí. Strach z voličů však ODS v době politické a ekonomické krize předem diskvalifikuje. Vždyť volby si přeje i velká část pravicových voličů,“ vysvětluje poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Rozpouštění sněmovny devastuje politiku

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta je rozpuštění sněmovny již nevratné: „Opakem by se strany zesměšnily. Němcová má pravdu. To ale snad každý musel vědět. Zeman však bude mít takovou moc, jakou mu naservíruje rozpolcená ČSSD.“

Poslanec ODS Aleš Rádl uvedl, že rozpuštění sněmovny nepodporoval nikdy a nepodporuje ho ani nyní. „Nemyslím si, že by poslanci jako celek měli opakovaně fungovat jako rukojmí v naší politice už bohužel standardního deficitu schopnosti dělat politiku těch, kteří k tomu dostávají mandát. Osm let slyším trvale a opakovaně, že jediným řešením jakéhokoli politického problému jsou nové volby, aby se zase a znovu ukazovalo, že to žádným řešením není, protože je evidentní, že naší politické scéně vyhovuje jakási zablokovanost, protože k ní trvale a opakovaně a intuitivně směřuje.“

„Myslím, že poslanci by si měli víc uvědomovat svůj význam a hodnotu a neměli by neustále na tyto hry na předčasné volby naskakovat, protože to jednak stejně nic moc nevyřeší, ale jen to zase o trochu víc zdevastuje politiku jako takovou. Myslím, že by si neměli vůbec všímat všech těch stupidních a manipulativních keců o hypotékách a prebendách, protože to jsou argumenty, které používají jen úplní ubožáci, a měli by myšlenku na předčasné volby odmítnout a dál hledat politické řešení současného problému. To naší společnosti rozhodně prospěje víc než uspěchané předčasné volby, ve kterých budou k dispozici jen nějaké emotivní argumenty, a to na obou stranách. Od TOP 09 ten spěch považuji za velmi nepředvídavý a možná až krátkozraký, protože nové volby v této atmosféře a v tuto chvíli nepřinesou české společnosti nic dobrého,“ dodal Rádl.

„Miroslava Němcová má hlavně obavy z toho, že to voliči ODS a dalším pravicovým stranám za všechny jejich asociální kroky, korupční aféry a aroganci oprávněně spočítají. Proto jejich představitelé ztrácejí nervy a říkají nesmysly,“ míní poslankyně KSČM Marta Semelová.

Obava ze ztráty moci

„Není co zvažovat. Varování paní Němcové nerozumím. Pouze ztrácíme čas. Kdyby jí tak záleželo na zkrácení onoho období, které posiluje postavení prezidenta, měla souhlasit s novými volbami už po vypuknutí krize. Mohli jsme mít volby už nyní v polovině září. Oddalování voleb znamená jen protahování politické krize,“ řekl redakci místopředseda ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek si nemyslí, že prezident Zeman získá absolutní moc: „Na dva měsíce se po rozpuštění sněmovny přesune zákonodárný proces do Senátu. Odpovědnost vlády a tedy prezidenta za všechny případné přehmaty a chyby vlády bude absolutní.“

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové má každé řešení své pro a proti. „V situaci, která nastala, považuji za lepší řešení co nejrychlejší předčasné volby. S kampaní, která jasně a pravdivě řekne, co se podařilo, zda jsme splnili svůj volební program – což jsme splnili, ač někdy s těžkým srdcem. A čeho chceme dosáhnout dál,“ dodala.

Poslanec KSČM Stanislav Grospič považuje předčasné volby za nejlepší řešení politické krize: „Nesdílím obavy Miroslavy Němcové a její symbolickou antikomunistickou hysterickou rétoriku. Její obavy z neomezené moci prezidenta jsou odpovědností dílem vládnutí ODS a také obavami ze ztráty vlastního podílu na moci.“

Po ústa v žumpě

Podle poslankyně STAN Ludmily Bubeníkové jsme se dostali do situace, která jinou možnost než rozpuštění sněmovny nepřipouští. „Doufejme, že pan prezident se bude chovat jako skutečný státník, ne jako monarcha,“ doplnila.

„Pokud není šance na sestavení vlády s důvěrou sněmovny, těžko si představit jiné řešení než předčasné volby,“ míní poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová, i když připouští, že každé rozhodnutí má svá pro i proti.

„Odvolat rozpuštění sněmovny už nejde. V té žumpě jsme jsme až po ústa a je nad slunce jasné čí vinou. Pan prezident moc získá, paní Němcová ztratí. To je koloběh života. Ale já jsem v klidu. Ještě je tu TOP 09 s Kájou a ten nás před panem prezidentem – prý – ochrání. Tedy jestli to zase neodvolá,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Státní rozpočet

„Výrok paní Němcové na mém rozhodnutí a postoji TOP 09 nic nemění. Okamžité rozpuštění sněmovny je jediné možné řešení politické krize,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

„Zvažovat rozpuštění sněmovny by za to nestálo a paní Němcová pouze dokazuje, že použije i zastrašování k tomu, aby se alespoň ona ještě chvíli udržela u moci,“ míní poslankyně Kateřina Konečná.

Bývalý místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Michal Doktor a poslanec VV Petr Skokan varují před tím, že rozpuštění Poslanecké sněmovny může přinést významné komplikace ohledně schvalování státního rozpočtu. Rozpočtové provizorium by se de facto mohlo stát téměř jistotou jednou za čtyři roky.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Co bude asi dál

Premiér Jiří Rusnok odnesl v úterý svou demisi na Pražský hrad. O týden později se má Poslanecká sněmovna podle plánu rozpustit, i když vznikají pochybnosti, zda se to podaří.

Vyhlášení termínu předčasných voleb bude na prezidentu Zemanovi. Mluví se o tom, že se hlasovací místnosti otevřou zřejmě v říjnu. Podle Rusnoka je brzký termín voleb dobrý i pro sestavení státního rozpočtu pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…