Jan Fischer je zkorumpovaný, zatkněte ho, zní z TOP 09

09.07.2013 4:44

Po jednání designovaného premiéra Jiřího Rusnoka a někdejšího premiéra Jana Fischera v Kramářově vile oba muži společně oznámili, že novým ministrem financí se skutečně stane Fischer, jak se již dříve spekulovalo. Kromě toho bude Fischer také místopředsedou nové vlády.

Jan Fischer je zkorumpovaný, zatkněte ho, zní z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

 „Tomuto rozhodnutí předcházela série jednání a rozhovorů a také projednávání našich názorů na makroekonomii. Prioritou země je potřeba obnovit hospodářský růst a fiskální politika tomu musí jít naproti,“ řekl Fischer.

Vláda rozpočtové odpovědnosti zní jako klišé

„Vláda rozpočtové odpovědnosti zní jako klišé. Taková musí být každá vláda. Důležité je obnovení růstu na dlouhou dobu. Považuji za samozřejmou finanční sanaci škod, které napáchaly povodně. Nechceme dělat daňové harakiri v daňovém systému. Nutné je dohlížet na výběr daní,“ popsal priority nový ministr financí. Doplnil, že důležité je rovněž to, aby se Ministerstvo financí zapojilo do sociálního dialogu.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o Fischerově nominaci myslí a zda má podle nich předpoklady být dobrým ministrem financí.

Těžká pozice bez podpory sněmovny

„Dozajista uskuteční pečlivě pokyny pana prezidenta,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Jan Fischer se v chodu státní správy vyzná, ale jakýkoli rozpočtový návrh bude vázán současnými hlasovacími poměry. To žádnou politiku hospodářské obnovy neumožní a podpora rozpočtu za pár drobných postrádá politickou logiku,“ míní místopředseda KSČM a člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš.

„Vzít funkci ministra financí v této přechodné úřednické vládě a za současné situace, kdy zřejmě nemusí mít většinovou podporu Poslanecké sněmovny ani rozpočtového výboru, to vyžaduje velkou dávku odvahy a sebevědomí. Bez politické podpory lze těžko něco prosazovat. Není to tedy o tom, zda má schopnosti funkci zvládnout, či ne. Nejde o standardní stav,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a člen rozpočtového výboru Václav Votava.

Možná si jen pomůže při placení dluhů

„Předpoklady vykonávat funkci ministra financí Jan Fischer nemá. Možná si jen pomůže při placení dluhů za prezidentskou kampaň,“ uvedl předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek z ODS.

„Domnívám se, že pan Fischer má zkušenosti a předpoklady, ale chybí mu odpovídající politická podpora - jako nejspíš celé vládě,“ uvedl místopředseda LIDEM a poslanec Jiří Rusnok, který je jmenovcem designovaného premiéra.

„Nabízí se otázka, zda to státní zástupci nevyhodnotí jako úplatek za podporu Miloše Zemana v prezidentské volbě,“ reagoval místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Předčasné volby

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba řekl, že neumí posoudit, zda má Fischer předpoklady pro svou funkci. „I když financování jeho prezidentské kampaně pro to nesvědčí. Na druhou stranu jeho předchůdci však laťku zrovna vysoko nenastavili,“ dodal poslanec.

„Pro mě je důležité nejprve rozhodnutí sněmovny o předčasných volbách a předložené programové prohlášení vlády. Bez nich je diskutovat o schopnostech jednotlivých členů vlády zcela zbytečné,“ myslí si poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Ištvane, konejte!

„Pan Fischer podpořil v druhém kole prezidentské volby Zemana. Funkce ministra, do níž ho navrhuje Zemanova loutka Rusnok, je evidentní politickou korupcí. Pane státní zástupče Ištvane, konejte!“ vyzval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Jan Fischer má předpoklady pro cokoliv. Zvládl by být i psem na oběžné dráze,“ reagoval poslanec Michal Doktor.

Poslanec Radim Fiala uvedl, že nechce hodnotit Rusnokovu vládu ani její jednotlivé ministry. „Za jediné správné řešení totiž považuji předčasné volby. Dnešní politickou situaci může vyřešit pouze nový mandát od voličů pro politickou reprezentaci,“ vysvětlil poslanec.

Není prodloužená ruka Zemana

Od novinářů dostal Fischer také dotaz na věc, na kterou již narážel poslanec Korte. Tedy ohledně jeho vztahu s Milošem Zemanem, se kterým nedávno soupeřil o prezidentské křeslo, a také na jeho dluhy z prezidentské kampaně.

„Nejsem ve vládě jako exponent prezidenta Zemana. Kampaň je pryč, prezident je zvolen, já se k tomu nehodlám vracet. Já souboj s Milošem Zemanem považuji za korektní, to považuji za uzavřenou záležitost. Ale samozřejmě stojím o to, aby prezident ministra financí podporoval,“ odpověděl na první část dotazu nový ministr.

„Co se týče mých závazků za kampaň, to je záležitostí hodin či dnů. Jednání pokročila, jak jsem sliboval, jména sponzorů uvidíte na mém transparentním účtu. Opravdu to nebyla kampaň za peníze daňových poplatníků,“ uzavřel Fischer.

Hlasování o rozpuštění, pak o důvěře

Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat úřednický kabinet v polovině týdne; vláda potom musí dle Ústavy sněmovnu požádat o důvěru do 30 dnů.

Poslanci by se měli sejít i v polovině příštího týdne. Na návrh opoziční ČSSD by rozhodovali o rozpuštění sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…