Jdeme po vás, soudci! Generál Randák po lobbistech zacílil tvrdě do justice

08.09.2015 11:02

„Třeste se!“ Šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Randák vyhlásil válku soudcům. Tedy těm, které on sám považuje za zkorumpované. Generála ve výslužbě nakoplo odůvodnění rozsudku soudkyně Heleny Králové v případu bývalých vojenských špiónů a Jany Naygové, dnes Nečasové. Druhdy milenky, dnes manželky, bývalého premiéra Petra Nečase. Rozsudku, který ParlamentníListy.cz, zveřejnily v plné šíři jako první.

Jdeme po vás, soudci! Generál Randák po lobbistech zacílil tvrdě do justice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Randákova pondělní glosa znamená jasný vzkaz soudcům (parafrázováno českou filmovou klasikou): „Neberte úplatky, neberte úplatky, neberte úplatky, já jsem vám to tady na té točně říkal“.

Před tím, než necháme prostor zásadním pasážím Randákovy glosy, trochu odbočme. První úspěchy Karel Randák sbíral před rokem 1989, kdy byl vojákem z povolání, jako sveřepý rekordman české dráhové cyklistiky. Po roce 1989 se, dodnes vášnivý sportovec, stal jednou z nejvýznamnějších, ale i nejtajemnějších, postav českých tajných služeb. V rámci své práce se osobně stýkal s mafiány (Františkem Mrázem počínaje, ruskými hrdlořezy konče), ale řešil i jedny z nejcitlivějších záležitostí státu. Jeho profesní kariéru proto dodnes doprovází velmi košaté příběhy. Mimo jiné i ohledně osobního angažmá při únosu a záchraně českých novinářů a předávání výkupného v Iráku z roku 2004.

Poté, co se v roce 2006 dostali k vládě pravicoví politici, se s Randákem, velmi agilním ředitelem rozvědky, který to vždy uměl více s ČSSD než s ODS, spolupracovníci bývalého premiéra Mirka Topolánka rozloučili. Zainteresovaní lidé ví, že Randák svůj potupně překotný odchod řeší dodnes. Jako šéf české špionáže, který držel „prst na tepu doby“, skončil s neúspěšnými pokusy o jeho návrat do systému ze strany politiků ČSSD či ANO.

Nyní je Karel Randák delší čas nejvýrazněji viditelný v Nadačním fondu proti korupci, který založil, a svým jménem a penězi zastřešil a dotuje syn dlouholetého příslušníka StB, nepřehlédnutelně výstřední miliardář Karel Janeček. Přitažlivost tajnoslužební je pro Randáka evidentně navždy lákavá.

S ohledem na dění minulé, není proč se divit, že se Karel Randák po čase opět výrazně ozval. A bere si na přetřes lidi kolem ODS. Tedy ty, kteří mu překazili kariéru (ti konkrétní se jmenují Marek Dalík a Jan Novák – snadno vygooglovatelní). Případ Jany Nagyové-Nečasové přesto Randák nerozebral, podle očekávání, na prvosoučástky. Naopak poslal nekompromisní zprávu i dalším soudcům, kteří řeší podobně citlivé politické případy.

„Daleko pozoruhodnější jsou v celé kauze slovní veletoče bývalého premiéra Nečase. Paní soudkyně uvěřila, resp. říká, že uvěřila, svědectví člověka, který v minulosti, a to i ve funkci předsedy vlády, prokazatelně lhal o svém poměru k paní Nagyové a nyní předvedl ukázkový obrat ve výpovědi i v tomto případě. Svá předchozí tvrzení pak bagatelizoval výkladem, že šlo pouze o politický marketing. Může být důvěryhodným svědkem člověk, který lže, jako když tiskne jen proto, aby své milence pomohl z maléru? Podle paní Králové asi může,“ glosuje Randák.

Ovšem po torpédování výpovědi bývalého premiéra Nečase Randák tvrdě zacílil. „Ponechme stranou, že formou, jakou byl tento rozsudek zdůvodněn, paní soudkyně Králová mimoděk potvrdila správnost rozhodnutí Nadačního fondu proti korupci zaměřit se na problémy v české justici a vazby jednotlivých soudců, paní Královou nevyjímaje, do prostředí politického a ekonomického.“

Z Randákova vyjádření vyplývá, že Nadační fond proti korupci si proklepne podle něj problémové soudce. Leckterým dělníkům práva se nejspíš od tohoto týdne proto nebude dobře usínat. A nejen proto, že by se něčím provinili. Problémem totiž je, jestli má organizace s generálem Randákem v čele, plná bývalých příslušníků tajných služeb s rozličnými kontakty napříč politikou i šedou zónou, na kalibraci a posuzování integrity morálních a profesních měřítek justice pouvoir – česky oprávnění. Bystrý čtenář si s trochou googlování odpoví sám.


 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…