Je směšné, jak se všichni zajímají o Zemana, naznačila Němcová. A zde je odveta...

18.02.2013 14:05

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se minulý týden navezla do budoucí hlavy státu Miloše Zemana. Řekla, že hysterie mediálního zájmu kolem jeho osoby je směšná a jeho schůzky s různými politickými představiteli neprofesionální, neboť dosud nesložil slib. Jenže teď jiní politici účtují s ní. Padají přitom slova o průměrné političce na nadprůměrném místě.

Je směšné, jak se všichni zajímají o Zemana, naznačila Němcová. A zde je odveta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Podle některých opozičních politiků je šéfka dolní parlamentní komory Miroslava Němcová přinejmenším trošičku hysterická a navíc mimo, když v pátek na konto nového prezidenta Miloše Zemana poznamenala, že jeho aktivity jsou v poslední době „neprofesionální a nedůstojné“.

O co jde? Koncem minulého týdne informovala ČTK, že v pondělí, tedy dnes, budoucí prezident Miloš Zeman přijme předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ve své pražské kanceláři. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale na tento fakt reagovala poznámkou, že ji nastupující hlava státu ke společné schůzce ještě nepozvala.

„Pan Miloš Zeman mě nepožádal o schůzku. Bude-li potřebovat se mnou mluvit, jistě se můžeme v mé sněmovní kanceláři setkat," napsala k tomu pro ČTK v sms zprávě Němcová, čímž podle agentury odmítla dosavadní zvyklost jiných politiků, kteří za Zemanem přijeli naopak do jeho kanceláře v Loretánské ulici na Hradčanech. Pro objektivitu je nutno dodat, že Zeman Němcovou skutečně ke schůzce nevyzval. Narozdíl od "oranžového" šéfa horní komory Milana Štěcha, který se pak dnes odpoledne skutečně se Zemanem sešel.

Setkal se už s Nečasem, Sobotkou i s Filipem

Zeman ve své kanceláři již přijal kupříkladu premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga, předsedu ČSSD Bohuslava Sobotka či šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Ovšem Němcové se takový charakter schůzek, navíc když ještě nebyl Zeman ani inaugurován, pranic nelíbí.

„Hysterie mediálního zájmu kolem jeho osoby je směšná a vzhledem k tomu, že dosud nesložil slib a nemůže se tedy zatím ujmout svého úřadu, je to i neprofesionální a nedůstojné," uvedla totiž Němcová na Zemanovu adresu.

„Víte, já nějak nechci komentovat její subjektivní názor... Nikdo se Zemanovi nevnucuje, on si totiž zve lidi sám a bud´se dohodnou nebo nedohodnou. Mne má schůzka s ním nijak nepřišla nepřirozená a to již z toho důvodu, že s ním komunikuji bez problémů už léta. Proč bych ale zájem o něj měla vidět jako nedůstojný?“ zavrtěla hlavou nechápavě místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

To by byla jako v akváriu...

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda ale třeba nemůže Němcovou odradit od schůzky se Zemanem to, že by za ním musela přijít do jeho kanceláře v Loretánské ulici, což by u ní třeba vzbudilo i pocit ponížení, pak Benešová rázně odvětila:

„No to už by byla hodně odtržená od lidí, kdyby to brala jako něco ponižujícího. Viděla bych ji pak jako jedinou plovoucí rybu v akváriu!“

„Paní předsedkyně Němcová by se měla seznámit s ústavou, neboť prezident se stává prezidentem dnem zvolení podobně jako je tomu u poslanců a senátorů. Inaugurací přebírá jen úřad, podobně jako slibem poslanec či senátor může svou funkci vykonávat ve smyslu hlasování. Nevidím žádný důvod, proč by se neměli lidé s Milošem Zemanem setkávat už nyní - navíc on se s předsedou Senátu setkává hlavně kvůli tomu, že organizace inaugurace bude v rukách právě šéfa Senátu,“ uvedl pak udiveně ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Škromach: Asi si není jistá budoucností

„Paní Němcová v poslední době měla ale několik takových ´šikovných´ vyjádření a ukazuje tím, že už si je nejistá svou další politickou budoucností. Je to ale na ní, jestli cítí potřebu se s ním setkat... Myslím však, že nemá ani smysl toto nějak více komentovat,“ dodal pak Škromach.

Připomeňme, že Škromach a Benešová za Zemanem dorazili do jeho kanceláře už předminulé pondělí 4. února. O Benešové je přitom známo, že patří k jeho dlouhodobým podporovatelům; už před prvním kolem přímé volby prezidenta vystoupila po Zemanově boku na společné tiskové konferenci pořádané právě v Loretánské ulici.

Respekt k vůli voličů

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) pak slova Němcové odmítla přímo zkritizovat, prý z diplomatických důvodů.

„Že se ústavní činitelé nedrží přísně protokolu v případě situace po přímé volbě prezidenta vnímám jako respekt k vůli voličů a snahu o navození korektních vztahů do budoucna tak, jak je vymezuje Ústava ČR,“ uvedla Gajdůšková k aktivitě Zemana.

To statutární místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek si nebral servítky a jednání Němcové pojmenoval jako pohrdavé. „Při vší úctě k paní kolegyni Němcové: Její vyjádření v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny k novému prezidentovi Miloši Zemanovi považuji za nešťastné a pohrdavé vůči občany zvolené hlavě státu,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Je nějak mírně hysterická

Sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna vše ale vidí ještě kritičtěji. „To spíš paní Němcová je mírně hysterická,¨ odvětil v první reakci ParlamentnímListům.cz.

"Je to úsměvná záležitost, když o tom mluví takto, tedy jako o hysterii. Totiž spíše ta její poznámka svědčí o jistém projevu hysterie. Myslím, že je zbytečné to ale nějak více komentovat,“ zmínil dále s úsměvem Foldyna.

K dotazu, zda Němcovou nemohlo třeba rozhodit to, že všichni chodí za Zemanem do jeho kanceláře a jí to třeba může připadat ponižující, pak poslanec dodal: „Víte, ona paní Němcová je taková průměrná politička na nadprůměrném místě.“

Ona ta její žárlivost není na místě

První místopředseda SPOZ Zdeněk Štengl ParlamentnímListům.cz vysvětlil, že schůzky jsou leckdy vyvolané druhou stranou, aniž by Miloš Zeman něco sám inicioval.

„Jestli je tady nějaká žárlivost z toho, že středem zájmu není paní Němcová, ale budoucí prezident Miloš Zeman, tak to lze chápat i tak, že je viditelné, že tato osobnost začíná pracovat. Je ale pravda, že ještě nesložil přísahu, ale je přece také i občan a může se tak ´potkávat´ s kýmkoliv. Takže jestli je tam ze strany paní Němcové nějaká žárlivost, není na místě. Nic v tom nehledejme, on se chce potkávat se všemi významnými osobnostmi v naší politice,“ řekl umírněně Štengl, podle něhož se Zeman určitě bude chtít brzy setkat i s Němcovou.

„Je to ale spíše otázka toho, že ona sama zatím nevyvinula iniciativu a jen čeká,“ doplnil s mírnou ironií.

Připomeňme ale, že výše zmíněná vyjádření předsedkyně Poslanecké sněmovny nejsou jediná na adresu Miloše Zemana. Již před druhou prezidentskou volbou – konkrétně 24. ledna - dala totiž Němcová dost svérázně na vědomí, koho ona sama by si přála vidět na Pražském hradě. Zemana tehdy odmítla, neboť jí některé jeho  bonmoty připadají hulvátské.

Nechce poslouchat jeho bonmoty

„Proč musím poslouchat nesmyslné bonmoty Miloše Zemana? Už vidím, jak podobné úvahy ozdobí setkání se zahraničními státníky ve Španělském sále Pražského hradu. Zejména prezidentky, ministryně a velvyslankyně budou poctěny," varovala tehdy Němcová.

Zeman totiž v televizním duelu s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) mimo jiné řekl, že „knížata měla právo první noci a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, vydávat na to energii. Zatímco my zemani jsme si právo, nejen v sexuální oblasti, museli vždycky těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali".

„Hlavu státu volíme s tím, že je naší vizitkou pro svět, že je osobou, která má mít náš respekt i úctu," dodala tehdy k tomu pohrdlivě Němcová.

Celé tehdejší vyjádření Miroslavy Němcové ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…