Jiří Pospíšil ostře útočí na Putina, hájí ČT a bojí se: Proč lidé fandí Rusku? To už zapomněli?

06.03.2014 7:35

Podle poslance Jiřího Pospíšila není možné Viktora Janukovyče považovat za legitimního ukrajinského prezidenta, jak tvrdí nejvyšší představitel Ruska Vladimír Putin. „Viktor Janukovyč byl odvolán demokraticky zvoleným ukrajinským parlamentem, a to ústavní většinou! Je třeba respektovat legitimitu rozhodnutí ukrajinských poslanců,“ říká Jiří Pospíšil, který v květnových volbách kandiduje za TOP 09 do Evropského parlamentu, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ke sporu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Jiří Pospíšil ostře útočí na Putina, hájí ČT a bojí se: Proč lidé fandí Rusku? To už zapomněli?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

O co podle Vás skutečně jde ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi ve sporu Ruska a Ukrajiny?

To je otázka, na kterou by chtěl znát odpověď každý. Už v minulosti se na příkladu války v Čečensku nebo v Gruzii ukázalo, že Vladimír Putin se nechce smířit s územní rozlohou Ruské federace. Dá se tak předpokládat, že se pokusil využít situace na Ukrajině a uzurpovat si území, které považuje za ruské. Lze také předpokládat, že Putin cítil po pádu Janukovyče, že se Ukrajina posouvá blíže Západu a chce tomu za každou cenu zabránit.

Je možné považovat  Viktora Janukovyče stále za legitimního ukrajinského prezidenta, jak tvrdí Putin?

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Určitě ne. Viktor Janukovyč byl odvolán demokraticky zvoleným ukrajinským parlamentem, a to ústavní většinou! Je třeba respektovat legitimitu rozhodnutí ukrajinských poslanců.

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a vyváženě informují o situaci na Ukrajině

Mnozí Češi se přiklánějí na stranu Ruska. Jak si to vysvětlujete, když sami máme vlastní zkušenost s ruskou okupací?

Příliš tomu nerozumím a musím říci, že to ve mně trochu vyvolává obavy. Připadá mi, jakoby spousta lidí pozapomněla, co se u nás dělo před rokem 89. Na druhou stranu však chce připomenout, že spousta lidí naopak ukázala svou podporu Ukrajině, ať už se jednalo o demonstrace či happeningy. Tuto solidaritu je třeba ocenit.

Objevuje se kritika českých médií, zejména České televize, že se postavila na stranu ukrajinských vzbouřenců, mezi nimiž jsou i radikálové a nacionalisté, kteří používali i násilí.  Co si o takové kritice myslíte?

Kritiku České televize jsem v médiích zaznamenal, ale příliš s ní nesouhlasím. Jak jsem měl možnost pozorovat vysílání České televize, tématu se velmi podrobně věnovala a žádné tendenčnosti jsem si v jejím informování o situaci na Ukrajině nevšiml.

Jak se díváte na chování Rusů na Krymu? Je možné věřit slovům ruského prezidenta, že chce chránit životy ruských občanů, nebo jde jen o ochranu zájmů Ruska?

Podobné výroky už jsme dříve slyšeli a většinou se příliš nezakládaly na pravdě. Myslím si, že za chováním Ruska jsou mocenské zájmy. Pokud by Putinovi šlo opravdu o ochranu ruských životů, neriskoval by ozbrojený konflikt.

Má Rusko morální právo chránit Rusy na území cizího státu, i když je ho na části území (Krymu a východě Ukrajiny) zastoupeno větší procento?

Já zde takové právo nevidím. Sovětský svaz se Krymského poloostrova dobrovolně v 50. letech vzdal. A přesto, že na jeho území žije více Rusů než Ukrajinců, žádný stát na světě nemá právo okupovat cizí území a násilně naplňovat své teritoriální choutky. Platí zde určitá pravidla a je nutné je respektovat.

Jak na tuto citlivou situaci má reagovat Západ? Zvažuje sankce proti Rusku, ale Putin na oplátku hrozí zabavováním majetku evropských a amerických firem, navíc Evropa je zčásti závislá na ruském plynu a naftě. Nepoškodí případné sankce nakonec ekonomiku Evropy víc než Ruska? A co by mělo být přednější - ekonomické zájmy nebo dodržování mezinárodního práva?

Západ musí jednat především rychle a jednotně. To, co provedlo Rusko na Krymu, je nepochybně porušením mezinárodního práva a nemůže zůstat bez reakce. Na druhou stranu otázka formy sankcí je pro Evropu velmi komplikovaná, neboť přesně jak říkáte, ve výsledku mohou případné sankce více poškodit právě občany Evropy než Ruska. Jsem však na druhou stranu přesvědčen, že Vladimír Putin nemůže mít zájem na tom, aby se Rusko ocitlo v naprosté ekonomické izolaci vůči Západu.

Kam až může tato nebezpečná situace vést a dá se jí předejít, když se zdá, že Putin je zřejmě ochoten  konflikt dál vyhrotit? Nebo jde jen o hrozby, aby prosadil, co chce, ale až k násilí by se neodhodlal?

Situace je opravdu kritická a bude velmi složité v současné chvíli dosáhnout určitého kompromisu, kterým se předejde eskalaci konfliktu. Jak daleko je Vladimír Putin ochoten zajít, si neodvažuji odhadnout.  Já pochopitelně doufám, že si díky tlaku mezinárodního společenství uvědomí, že na své straně nemá příliš spojenců a od svých plánů na rozdrobení Ukrajiny ustoupí.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…