Jste tak hloupá? obořila se poslankyně ODS na Babišovu budoucí ministryni. Věc má pokračování

08.01.2014 13:14

Tvrdě se pustila poslankyně ODS Jana Černochová do místopředsedkyně hnutí ANO Věry Jourové za to, že prostřednictvím veřejnoprávní televize ohlupuje národ, když slibuje prodloužení lhůt na projednávání zákonů. Dokládá to tím, v jak šibeničních termínech se schvaloval státní rozpočet.

Jste tak hloupá? obořila se poslankyně ODS na Babišovu budoucí ministryni. Věc má pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Podle Věry Jourové šlo v tomto konkrétním případě o to vyhnout se rozpočtovému provizoriu, což během rozpravy poslanci hnutí ANO mnohokrát zdůraznili.

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

Místopředsedkyně hnutí ANO a navržená kandidátka na post ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová neshledává nic podivného na tom, že v úterním Interview Daniely Drtinové na ČT24 prohlásila, že koalice zruší přílepky a v jednacím řádu Poslanecké sněmovny prodlouží lhůty, aby se s návrhy zákonů a obsahem pozměňovacích návrhů mohl každý z poslanců v klidu seznámit.

„Můj postoj ke lhůtám pro projednávání zákonů je shodný s návrhem zákona, jímž se prodlouží lhůty mezi druhým a třetím čtením v Poslanecké sněmovně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Věra Jourová v reakci na ostrou kritiku poslankyně ODS Jany Černochové, která upozornila na diametrální rozpor mezi tím, co místopředsedkyně hnutí ANO prohlásila v Interview DD, a tím, jaké lhůty měli zákonodárci před Vánocemi při schvalování státního rozpočtu na rok 2014.

Slibují prodloužení lhůt, ale při rozpočtu je naopak přiškrtily

„To si z nás už vážně dělají srandu v přímém přenosu veřejnoprávní TV? Na čtení více než tisícovky stran rozpočtu nám vznikající vládní koalice ANO*ČSSD*KDU-ČSL*KSČM*ÚSVIT dala plných 40 hodin. Opakuji, 40 hodin a ještě zkrácené lhůty na projednání ve výborech a ve druhém a třetím čtení na plénu,“ připomněla poslankyně Jana Černochová na svém facebookovém profilu, za jakých okolností se schvaloval jeden z klíčových zákonů.

A svoji novou poslaneckou kolegyni nešetřila ani dál. „Nemohl by se paní Jourové někdo zeptat, jestli když ve sněmovně hlasovala pro zkrácené lhůty, spala, nebo byla hlavou a mozkem mimo jednací sál, že si této devalvace procesů v parlamentní demokracii zrovínka úplnou náhodou nevšimla? Zřejmě si dala novoroční předsevzetí. Nevím, jestli je opravdu tak hloupá, nebo jenom naprogramovaná. Ach jo,“ povzdechla si poslankyně ODS.

Podle Kalouska zkrácením lhůt vyslali poslanci signál, že na svůj úkol kašlou

Šibeniční lhůty pro schvalování rozpočtu nejrazantněji tepal při prosincové schůzi sněmovny první místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. „Státní rozpočet je materie nejenom rozsáhlá, je to materie i sofistikovaná. A já při vší úctě k intelektuálnímu potenciálu nás všech, kteří jsme byli zvoleni do této Poslanecké sněmovny, si dovolím tvrdit, že čtrnáctidenní harmonogram je nedostatečný čas přímo na prostudování každého z nás, ale na řádné projednávání už je to čas zcela absurdní,“ prohlásil Miroslav Kalousek.

Upozornil na to, že intenzita projednávání a rezignace na projednávání, jsou dva různé pojmy. „Nikdo z nás si nepředstavuje, že bude makat tak, že se na to vykašle, a tím pádem to uděláme rychle. Proto poslanecký klub TOP 09 v žádném případě tento harmonogram nepodpoří a nesouhlasí s tím, abychom sdělili veřejnosti: My, Poslanecká sněmovna, na svůj úkol kašleme, my ho provedeme pouze formálně,“ kritizoval zkrácené lhůty pro projednávání státního rozpočtu první místopředseda TOP 09.

Šlo o to vyhnout se provizoriu a na to tvořící se koalice upozorňovala

Pro tehdejší počínání většiny sněmovny má však místopředsedkyně hnutí ANO jednoduché vysvětlení. „Schvalování rozpočtu bylo pod tlakem času, abychom se vyhnuli rozpočtovému provizoriu, což jsme mnokrát zdůrazňovali během rozpravy,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Věra Jourová, čímž naopak ona usvědčuje z nepozornosti při rozpravě o státním rozpočtu svoji kritičku.

Zrušením přílepků, které chce koalice prosadit společně s prodloužením lhůt na projednávání zákonů a pozměňovacích návrhů, vycházejí politické strany vstříc společnému projektu protikorupčních organizací, firem, občanů v regionech a politiků, kteří pod názvem Rekonstrukce státu rozjeli iniciativu, jejímž cílem bylo prosadit devět protikorupčních zákonů. Požadavek na průhledný legislativní proces je jedním z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…