KSČM neprosadila zrušení zákazu dodávek do íránského Búšehru

26.10.2011 14:34

Komunisté dnes měli s návrhy zákonů smůlu: ani jejich čtvrtý neprošel. Chtěli zrušit zákon z roku 2000 o zákazu dodávek do jaderné elektrárny v Íránu. Norma přitom podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa již vznikla za vlády Miloše Zemana a byla reakcí na zakázku, kterou získal jihočeský podnik ZVVZ Milevsko při stavbě jaderné elektrárny v íránském Busheru. Jihočeská firma chtěla dodat do elektrárny vzduchotechniku.

KSČM neprosadila zrušení zákazu dodávek do íránského Búšehru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

Příslušný zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s tehdy budovanou elektrárnou v Búšehru. Spojenci ČR - hlavně Velká Británie a USA - se ale obávali, že Írán může zařízení dodávané do elektrárny použít pro své vojenské programy a ke krytí nukleárních projektů. 
    

KSČM ovše, nyní argumentuje tím, že jaderná elektrárna už je dostavěná a na její výstavbě se podílelo mnoho firem včetně podniků ze států EU. Od počátku letošního září už je elektrárna připojena k rozvodné síti.
    

„Zákon je nesmyslný, zákon je potřeba zrušit," prohlásil k tomu lídr komunistů Vojtěch Filip.

„Jaderná elektrárna v Busheru už je dávno dostavěna, je v provozu, je uznána Mezinárodní agenturou pro atomovou energii ve Vídni, a paradoxem bylo, že kontrolorem této stavby byl bývalý ředitel jaderné elektrárny v Temelíně doc. František Hezoučký, který po odchodu z hospodářské funkce v České republice odešel právě do Vídně, aby tam působil jako revizor toho dodržování standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii," podotkl dále Filip.

Dokonce uvedl, že žádný ze sousedních států "nemá tak dementní zákon jako my, přičemž řada zemí respektuje sankce vůči Íránu.

Podle něj se Hezoučký dokonce zúčastnil 14 velkých kontrolních akcí v této jaderné elektrárně a kromě jiného zjistil, že Írán se podřídil režimu Mezinárodní agentury pro atomovou energii. „Paradoxem bylo, že dodávku konkrétního zařízení dodávala britská firma s jasným vlastnictvím těch, kteří požádali o to, aby to Česká republika nedodávala," řekl také Filip.

Pajer: Zákon upřesňuje sankce přijaté Radou bezpečnosti OSN

Poslanec Jan Pajer, jenž byl také zpravodajem zákona, ale zdůraznil, že zákon je dle jeho názoru stále aktuální.

"Zákon v současné době plně reflektuje a dále upřesňuje sankce přijaté Radou bezpečnosti OSN naposledy rozšířené Rezolucí Rady bezpečnosti OSN číslo 1929, přijatou dne 9. června 2010. Jedná se již o čtvrtou rezoluci Rady bezpečnosti," připomněl Pajer.

Podle něj už i vláda České republiky s tímto návrhem zákona vyslovila nesouhlas a nadto důrazně upozorňuje, že zákaz dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr neplatí pouze pro výstavbu této jaderné elektrárny, ale pro celý íránský jaderný program. "Tento postoj platí také v celé Evropské unii, která včetně České republiky svůj postoj naopak zpřísňuje," dodal Pajer.

Vláda ve svém stanovisku pro poslance uvedla, že zrušení zákazu by bylo negativním signálem vůči mezinárodnímu společenství. Upozornila  také na to, že zákaz dodávek se vztahuje i na případnou modernizaci elektrárny, takže zákon podle ní nemůže zastarat po celou dobu existence jaderného zařízení v Búšehru. Vláda také zdůraznila, že elektrárna není hotová, protože se plánuje dostavba dalších dvou bloků.

Sněmovna dnes:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…