Kalousek poklekl v kostele. Přečtěte si, co o něm říkali za jeho zády lidé

25.10.2013 6:50

UVNITŘ FOTOGALERIE Chci demokracii i po víkendu – to bylo heslo, pod jakým pozvala Pražany před volbami na Náměstí Jiřího z Poděbrad strana TOP 09. Vedle pražských kandidátů bylo možné se tam potkat také s exministrem financí a místopředsedou strany Miroslavem Kalouskem. Ten si večer užíval dobře naladěný.

Kalousek poklekl v kostele. Přečtěte si, co o něm říkali za jeho zády lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužby se účastnil i Miroslav Kalousek

I když z úst některých pražských kandidátů zaznívalo přiznání, že byl pro ně předvolební maraton a získávání sympatií voličů namáhavý, Miroslav Kalousek ParlamentnímListům.cz přiznal, že když seděl na ministerstvu financí, byly dny mnohdy ještě namáhavější, než tyto, krátce před volbami.

„Lidé v naší straně jsou zvyklí pracovat, takže nás náročné dny nemohly nijak zásadně vyvést z míry,“ řekl Kalousek. To, jaký bude nakonec výsledek TOP 09 po sečtení hlasů, odhadovat nechtěl. „Zásadně netipuju, nezlobte se,“ reagoval.

Miroslav Kalousek dorazil na akci na Náměstí Jiřího z Poděbrad v době, když už v místním kostele probíhala slavnostní mše. Poklekl před oltářem a usedl do lavice. Míjel u toho mladou dvojici pubertálních dívek, které ze setkání s ním byly vykolejené. „Ty jo, Kalouska potkat v kostele, to je dobrý, to nám snad nikdo ani neuvěří,“ notovaly si, když krátce poté z kostela vyšly.

Vždycky jsem se chtěl vyfotit se zločincem, pokukovali dva mládenci v davu po Kalouskovi

Centrem pozornosti se stal místopředseda TOP 09 i poté, co se z kostela přemístil k malému pódiu, na kterém vyhrával Okamžitý filmový orchestr pod taktovkou Varhana Orchestroviče Bauera. Frak této naděje české hudby a umění, jak ho nazval Kalousek, znázorňoval českou státní vlajku – zlaté kalhoty napověděly i těm, kteří by Varhana Bauera neznali, že rozhodně nejde o konformního umělce.

Když prošel exministr financí kolem jiné dvojice – tentokrát chlapců, dalo se od nich slyšet, že se s ním možná měli nechat vyfotit. Důvody, které si však mezi s sebou chlapci sdělovali, by asi přece jen Miroslava Kalouska nepotěšily. „Vždycky jsem si přál mít fotku se zločincem, tak jsem toho mohl využít teď,“ říkal jeden mladík tomu druhému a oba se se smíchem vzdálili.

Mladé lidi Kalousek nenechával chladnými - vyhledávali ho se zájmem

Nutno dodat, že to však byly jediné negativní reakce, které měly šanci ParlamentníListy.cz na akci zaznamenat. A to i přesto, že krátce poté, co bylo možné si opéct „pravé buřty“ přímo na náměstí, dorazilo dalších několik desítek lidí – včetně mladých rodin s malými dětmi, pro něž opékání uzeniny nad ohněm bylo velkou atrakcí.

Lidé, nejčastěji zástupci mladší generace, se tak sháněli po „plackách“, které symbolizují příslušnost či sympatie k TOP 09, ke Kalouskovi přicházeli po celou dobu jeho přítomnosti s prosbami o podpis, o společnou fotku – v době, kdy nehrála hudba, vedli s exministrem i krátké diskuse.

Kalousek byl dobře naladěný, notoval si a podupával chvílemi i do rytmu melodií, které se ozývaly z jeviště. Jak jinak než stylově v duchu celé předvolební kampaně – šlo o melodie z filmů o agentech, včetně toho, který se honosí očíslováním 007. Od dívek, které stály přímo u Kalouska si pak vzal cigaretu, kterou si s chutí vychutnal. Tu další si pak již šel zapálit kousek od davu, zato v přítomnosti dalších členů TOP 09.

Chci demokracii i po víkendu, přiznal Kalousek na náměstí a apeloval na to jít k volbám

Ovšem od Miroslava Kalouska se nedalo čekat jen to, že přijde na akci pouze jako nezávislý pozorovatel. Tentokrát však promluvil k lidem jen krátce. „Chceme demokracii i po víkendu. A není nám to buřt, i když se tu dneska večer dají opéct,“ pronesl a vysloužil si za to potlesk od přítomných. Připomněl jim i to, že k tomu správnému rozhodování by měla pomoci i instalovaná výstava na Náměstí Jiřího z Poděbrad (a ten večer slavnostně rozsvícená) nazvaná Kalendárium totality.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …