Kalousek se pustil do Babiše kvůli Agrofertu a úvěru od EIB

17.09.2014 13:31

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a nynější ministr stejného ministerstva Andrej Babiš (ANO) se ve sněmovně opět pohádali. Na stolech přitom měli novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. Jenže do toho atakoval Kalousek Babiše, že prý orodoval u Evropské investiční banky, aby mu byly u této instituce zprosředkovány úvěry. A o zábavu mezi poslanci bylo opět postaráno.

Kalousek se pustil do Babiše kvůli Agrofertu a úvěru od EIB
Foto: Hans Štembera
Popisek: U stolečku zpravodajů se Andrej Babiš občerstvuje hroznovým vínem

Hra na silnějšího ve sněmovně pokračuje. Samozřejmě opět mezi ministrem financí Andrejem Babišem a předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

„Já prosím pana Kalouska i pana Babiše, abychom už tady přestali dělat každou schůzi politickou show, pánové. Buď se někde spolu opijte, nebo si dejte přes ústa, ale jednou už si to, prosím, vyříkejte! Pojďme pracovat. Máme tady 180 bodů a lidé čekají na tyto zákony, které jim ulehčí životy,“ okřikl dnes dopoledne předseda Úsvitu Tomio Okamura Babiše s Kalouskem, když se poněkud nelogicky hádali v rámci vládního návrhu na zavedení třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty.

Jenže výtku Okamury si ani Babiš, ale ani Kalousek viditelně k srdci nevzali. Na stolech měli zrovna novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, když Kalousek atakoval Babiše s dotazem na jeho úvěry vztahující se k Agrofertu.

Babiš totiž předtím mimo rámec debaty o normě zmínil, že je stále ve sněmovně asi jakýsi vetřelec, což se můžete poznat na různých týdenících, které to pravidelně píšou. "Doporučoval bych k tomu Týden, tam jsem na obálce, že mám 25 miliard úvěru. To je skutečně skandální na firmu, která dělá asi 230 miliard obrat. Pokud někdo rozumí, co to jsou oběžná aktiva cizí zdroje, tak ta bilance je asi plus šest miliard," řekl.

Na to ale vzápětí reagoval Kalousek.

Banky restrukturalizují úvěry Agrofertu?

"Existuje tady častokrát zmiňované podezření, že za vstřícný postoj vůči českým bankám české banky vstřícně restrukturalizují smlouvy Agrofert. Toto podezření, kterému pravděpodobně nikdo z nás tady nevěří, ale znáte české investigativní novináře, lze snadno odstranit tak, že zveřejníte všechny novely svých úvěrových smluv, které máte vůči českým bankám za poslední rok," zmínil Kalousek s tím, že pokud byly tyto smlouvy restrukturalizovány příznivě pro Agrofert, tak by pak mělo být také řečeno proč, jinak by tam zůstalo podezření, že byly restrukturalizovány za tento návrh, čili je tu podezření korupčního motivu, neboť norma byla připravována ve spolupráci s Českou národní bankou. Tato slova ale byla jen předehrou. Kalousek totiž lišácky dodal:

„V bruselských kuloárech jsem zaslechl zcela jistě pomluvu, ale já bych rád, kdybyste to tady řekl, že to je pomluva, že to není pravda, že jste se na zasedání Ekofinu jako ministr financí významného reprezentanta Evropské investiční banky, což je banka v rámci evropské architektury, dotazoval, zda je možné, aby Evropská investiční banka úvěrovala Agrofert."

Poslanec ČSSD Václav Votava k tomu následně uvedl, že nechce dělat advokáta Babišovi, ale prý se mu pozdává, že je takový dotaz od poslance Kalouska vůči vicepremiérovi nefér.

Kalousek ovšem k tomu připomněl, že normu o spořitelních a úvěrních družstvech předkládá člověk, který má 25 miliard úvěrů.

„Kupte si časopis Týden a jděte pak do rejstříku firem a porovnejte si poslední rok... Pravice tady asi nemá žádný jiný program nežli 'Antibabiš',“ reagoval na to rozdurděný Babiš.

Asi je to jen pomluva....

„Náš program není 'Antibabiš', ale není naší vinou, že kam šlápneme, tak vyskočí Agrofert. Ale já souhlasím s tím, že vaše firma je plně transparentní z hlediska obchodního zákoníku. Ale pokud se vlastník takové korporace stane prvním místopředsedou a ministrem, tak by od něj veřejnost možná mohla chtít trochu větší transparentnost, než ukládá obchodní zákoník,“ zmínil na to Kalousek a ironicky uvedl, že je to tedy asi pomluva, že se Babiš tázal na úvěrování člena Evropské investiční banky.

„Agrofert nemá úvěry od Evropské investiční banky, má je jenom od českých bank,“ smečoval ale na to Babiš. Prý s bankami nepřichází do styku, na to má náměstka Prose.

"To je jeho byznys, a ještě jsem se nikdy nezúčastnil zasedání bankovní rady a ani se nikdy nezúčastním, protože jak on (Kalousek) říká, že mám střet zájmu i na záchodě, tak tam nepůjdu,“ dodal Babiš.

Kalousek se ovšem viditelně s odpovědí nespokojil a tázal se Babiše znovu, zda se u Evropské investiční banky tázal na půjčku.

„Nedotazoval jsem se,“ odvětil na to už bez vytáček Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…