Kalousek se rozzuřil na Sobotku: Že máme držet hubu, to si žádný premiér nedovolil!

12.02.2014 16:01

Poslanci se ve sněmovně zabývali „Zprávou vlády o řešení nezaměstnanosti v České republice". O tento výjimečný bod totiž zažádal komunista Pavel Kováčik v úterý, a to kvůli novým hrozivým číslům o počtu nezaměstnaných. Jenže hned v úvodu projednávání bodu si vyměnili ostrá slova premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. A létala slova o buranské výchově...

Kalousek se rozzuřil na Sobotku: Že máme držet hubu, to si žádný premiér nedovolil!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek hovoří k poslancům

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v lednu stoupl na 629 tisíc, což je o 43 tisíc více než v lednu 2013. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se v lednu zvýšil na 8,6 procenta. Z posledních statistik trhu práce lze sice vyčíst, že recese skončila, firmy ale nové zaměstnance nenabírají.

„Tolik nezaměstnaných tady nebylo, i když nás ekonomové ubezpečují o tom, že se ekonomika začíná slibně nadechovat. Možná se ale jediné číslo zvyšuje, a to počet lidí, kteří jsou bez práce. Převážná část lidí jsou ti, co chtějí pracovat a živit se poctivě a dostávat za to odměnu,“ zmínil Kováčik v úterý k odůvodnění svého požadavku.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zařazení tohoto bodu už tehdy přivítal.

„Evropská statistika nezaplatí účet za jídlo a za nájem v okamžiku, kdy se živitel rodiny ocitne bez práce. Exekutor se neptá, proč ten člověk o práci přišel,“ zmínil na požadavek KSČM v úterý premiér. Reagoval tím tak zároveň na slova předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, podle něhož se u nás hlavně rozevírají nůžky mezi těmi, co chtějí skutečně pracovat a mezi těmi, co chtějí být nezaměstnaní.

Jsou ale tady čísla z EU

„Já nepodceňuji prioritu, kterou tady předestřel pan Kováčik, ale rád bych zdůraznil, že vedle objektivního faktu, kolik lidí je bez práce, je tady také šetření EU, podle něhož jsme na čtvrtém nejnižším místě nezaměstnanosti a čtvrtí nejméně problémoví,“ zmínil totiž včera Kalousek.

Podle Sobotky se ale touto reakcí snaží Kalousek jen vytvořit dojem, že nová vláda rozjela dobré projekty, ale do toho přišla zlá opozice a komplikovala jim cestu.

„Vláda pokládá za alarmující trend vzrůstající nezaměstnanosti a nechceme se ukolébat čísly z EU, které uvádějí, že ČR má podprůměrnou nezaměstnanost,“ řekl pak předseda vlády již dnes, když zároveň otevíral svým proslovem tento bod.

Málo poslanců v jednací síni

Poté kromě toho, že zalitoval, že jeho slova nebude slyšet většina poslanců – v poslaneckých lavicích totiž v tom momentu seděla jen hrstka poslanců – rozšířil i důvody, proč vlastně nezaměstnaných v Česku přibylo.

„Někdejší vládní hospodářská politika přestala cílit na politiku zaměstnanosti. Vláda Mirka Topolánka a také Petra Nečase jen totiž sledovala čísla rozpočtu. Vláda se rozhodla snížit deficit za každou cenu a dramaticky snižovala výdaje ve veřejném rozpočtu a dělala plošné škrty,“ zmínil a ve svých slovech pak několikrát za sebou sečetl „seky" Nečasovy vlády a hlavně to, co předvedl na Ministerstvu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

„Co se stalo po roce 2010, kdy byl ministrem pan Drábek? Přineslo to celou sérii takzvaných reforem, ale zcela se tím zároveň zhoršila činnost Úřadu práce. Ty kroky tam nebyly vymyšleny, vyzkoušeny, a někteří lidé v nich viděli často jen nástroj ke svému obohacení,“ poznamenal kupříkladu Sobotka.

Vláda podle něj přímo destruovala účinnou politiku zaměstnanosti.

„Není možné jen říci, co udělá nová vláda, ale musíme se podívat na to, co nás do tohoto stavu dovedlo, abychom vyloučili opakování starých chyb,“ připomněl.

Dejte na stůl připomínky, ale radši mlčte

Na konec svého poměrně dlouhého projevu, který ale odříkal spatra, pak vyzval pravici, ať dá na stůl své připomínky a také recepty na to, jak to řešit.

„Já si velmi rád poslechnu názory, doporučení a rady představitelů opozičních stran. Pouze bych chtěl požádat, až budou vystupovat kolegové z ODS nebo kolegové z TOP 09, aby s těmi radami šetřili, protože oni měli sedm let na to, aby ukázali, co dovedou. A dopadlo to tím nejhorším možným způsobem,“ vypálil nakonec Sobotka ostře.

To ale vytočilo právě Miroslava Kalouska. „Nám vlastně tady pan Sobotka na závěr svého proslovu řekl: Nyní bude potřeba slyšet názory opozice, akorát bych chtěl požádat, aby kolegové z ODS a TOP 09 drželi hubu,“ uvedl, ovšem sám se při těchto slovech smál.

Kalousek: To si tady dosud nikdo nedovolil!

„Myslím si, že za posledních dvacet let si to zatím žádný předseda vlády nedovolil. Myslím si – prostřednictvím předsedajícího, tedy Gazdíkovým prostřednictvím – že byste si nic takového dovolovat neměl. Ale je to samozřejmě věcí vašeho vkusu, vaší politické kultury a vaší buranské výchovy,“ dodal exministr financí Kalousek.

A jal se naopak on ve svých slovech kritizovat Sobotku. Prý se jeho vládě čísla nezaměstnanosti alespoň o dvě procenta snížit nepodaří.

„Ve svém projevu jste několikrát za sebou jmenoval Jaromíra Drábka. Dovolím si ale upozornit, že ten tam už od října 2012 není,“ uvedl k údajně problémovému ministrování Drábka, jehož ve vládě Petra Nečase vystřídala po sérii policejních obvinění jeho lidí Ludmila Müllerová.

Sobotka: Oni na něj ale vzpomínají ve zlém

Sobotka to pak uzavřel ve faktické poznámce reakcí: „Oni ale na něj ti pracovníci Úřadu práce dodnes vzpomínají, ne ale v dobrém!“

Poslanci poté pokračovali v debatě o tom, jak docílit toho, aby čísla nezaměstnaných poklesla. František Laudát (TOP 09) například připomněl, že asi bude muset k tomu vyvolat nový bod, aby se něco konkrétního od vlády k řešení problému dozvěděl.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Já už si pomalu zvykám, že v tomto sále se ukazuje prstem na obě strany, kdo co zavinil, a pronášejí se tady klišé. Ale jestliže máme řešit nějaké problémy, a tím určitě zaměstnanost je, tak pojďme být konkrétní,“ zmínil také poslanec Ivan Pilný z ANO.

Babiš: Jezdíme po D1, kterou otevíral Štrougal

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš připustil, že velkým ukazatelem pro většinu potenciálních zahraničních investorů, když tady chtějí investovat a zaměstnávat lidi, je daňová atraktivita státu a dopravní infrastruktura.

„V tom si myslím, že jsme na tom celkem dobře, i když daňová kvóta je samozřejmě dneska vyšší než v Polsku a na Slovensku,“ řekl.

„No a samozřejmě ten investor posuzuje i dopravní infrastrukturu. Já považuji za absolutně skandální, že dvacet čtyři let od revoluce jezdíme po D1, kterou otevíral, myslím že Lubomír Štrougal. Kde se údajně proinvestovalo 25 miliard úplně na nic. Nemáme spojení na Rakousko, nejsme schopni ani udělat Lovosice - Ústí, jen jedenáct kilometrů. Nemáme dálniční síť. A samozřejmě nemáme ani rychlovlaky, protože Češi nejsou pracovně mobilní. Mají problém jet z Pardubic do Brna,“ uvedl ministr financí kromě jiného.

Poslanec Laudát se snažil dlouhou debatu utnout tím, že požádal o hlasování, aby byl tento bod přerušen do příští řádné schůze, aby se prý mohl premiér Sobotka lépe připravit. To mu ale poslanci neodhlasovali.

Nakonec ale zákonodárci usnesení a zprávu vlády o řešení nezaměstnanosti v České republice hlasováním přijali. Pro přijetí zprávy bylo 105 poslanců, proti jen 25.

Jsme nejhorší v Evropě v čerpání prostředků z fondů EU

A co by chtěl Sobotka jako premiér pro vyšší zaměstnanost udělat?

„Rád bych se podíval na hospodářskou politiku vlády,“ uvedl. Do změny hospodářské politiky vlády pak zahrnul podobu státního rozpočtu, což znamená chování klíčových institucí státu, které mohou podpořit růst.

„My jsme schopni na úřadech práce zlepšit práci s handicapovanými skupinami a o něco zkrátit dobu mezi tím, kdy přijdou o práci a znovu se budou moci zapojit na trh práce. Možná se nám podaří zapojit více dlouhodobě nezaměstnaných do aktivizačních programů, ale trend zvrátit nedokážeme,“ řekl také.

Pro něj je tím prvním tématem i otázka čerpání prostředků z fondů Evropské unie. „Mne to vůbec netěší, že musím říci, že jsme nejhorší v Evropě, pokud jde o čerpání peněz z fondů Evropské unie, protože v loňském roce jsme přišli nenávratně o deset miliard korun a celá sedmadvacítka dohromady přišla o cca šestnáct miliard korun,“ upozornil premiér s tím, že vláda už nemůže připustit, abychom přišli o peníze z fondů Evropské unie.

Důležitá také má být pro jeho vládu podpora zahraničních investic. „Nemůžeme jako Slovensko nabídnout euro, nemůžeme jako Bulharsko a Rumunsko nabídnout extrémně levnou pracovní sílu, to není cesta pro nás. Nemůžeme ani nabídnout daňový dumping, protože máme téměř stomiliardový deficit státního rozpočtu. To, co můžeme nabídnout, je kvalifikovaná pracovní síla. Jsou připravené průmyslové zóny v řadě regionů, do kterých jsme investovali, a kvalitní servis ze strany vlády pro nové investice. A tím kvalitním servisem vláda může teď začít,“ zmínil dále.

Podle něj je třeba vrátit CzechInvest na úroveň, na které byl v době, kdy v čele stál například Martin Jahn. „CzechInvest byl vzorem pro agentury podobného typu v celém regionu. CzechInvest byl lídrem v té oblasti lákání přímých zahraničních investic. Tohle už je dneska dávno minulost,“ pronesl.

Pro vládu bude podle Sobotky důležitá i podpora exportu, kdy jeho kabinet bude muset umět využít všechny stávající instituce. Důležité také bude, aby se nekradlo, neboť prý to, co se odehrávalo kupříkladu v ČEBu a v EGAPu, celou vládu nemůže nechat klidným.

Snížíme platby sociálního pojištění u ohrožených skupin

Jedním z dalších kroků, který by měl pomoci, je podle premiéra i záměr jeho vlády snížit platby sociálního pojištění u skupin, které jsou na trhu práce nejvíc ohrožené.

„Vláda má ve svém programovém prohlášení projekt snížení plateb sociálního pojištění pro příslušníky skupin, které jsou handicapovány na trhu práce, to znamená lidi starší padesáti let, ženy po mateřské dovolené, mladí lidé do třiceti let. Čili předpokládám, že ministerstvo rychle připraví příslušnou legislativu tak, aby byla schválena v letošním roce, abychom nejpozději počátkem příštího roku tento nový projekt vlády byli schopni spustit,“ dodal k tomu předseda vlády.

Součástí „aktivní politiky zaměstnanosti", na kterou chce vláda letos dát tři miliardy korun, by měly být i veřejně prospěšné práce pro dlouhodobě nezaměstnané, podpora práce na zkrácený pracovní úvazek či tvorba pracovních míst v rámci služeb pro domácnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…