Kalouskova vláda ČSSD, TOP 09 a LIDEM. I o tom se šeptá

26.10.2012 16:47

Po Poslanecké sněmovně se začíná šířit další spekulace. Totiž že by po předpokládaném pádu vlády Petra Nečase mohla vzniknout nová koaliční vláda ve složení ČSSD, TOP 09 a LIDEM.

Kalouskova vláda ČSSD, TOP 09 a LIDEM. I o tom se šeptá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

Předáci ČSSD i TOP 09 svorně takovou představu rezolutně odmítají. Poslanci LIDEM tak jasně odmítaví nejsou a šéfka LIDEM Karolína Peake na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by taková koalice byla pro ni v případě pádu vlády přijatelná alternativa, neodpověděla.

Chytá vás fantas?

„To Vás chytá fantas?“, reagoval na stejný dotaz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „V případě pádu vlády trvá ČSSD na nových volbách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

I první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl koalici s ČSSD. „Já jsem se vyjádřil tolikrát, že mě tak trochu mrzí, že se zase ptáte. Ale dobře. Člověk si musí zvyknout na to, že něco musí opakovat stokrát. Kdyby padla tato vláda, tak je pro nás naprosto vyloučené vytváření v této sněmovně jakýchkoli jiných koalic a za nejpoctivější politické řešení pokládáme předčasné volby,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Koalice by mohla mít 103 hlasů a více

Vyjádření dalších poslanců ČSSD a TOP 09, kteří naprosto nesmiřitelně odmítají koalici ČSSD a TOP 09, si můžete přečíst níže a jen další vývoj ukáže, zda dodrží své slovo, že koalice ČSSD a TOP 09 nikdy, nikdy, ale opravdu nikdy nevznikne.

Poslanecký klub ČSSD má 54 členů, TOP 09 a Starostů 41 a neformální klub LIDEM Karolíny Peake má osm poslanců. Případná koalice by tak měla dohromady nadpoloviční většinu 103 poslanců. Plus je zde otázka Milana Šťovíčka či Josefa Dobeše z poslaneckého klubu VV, které ale vedení Věcí veřejných nemá příliš pod kontrolou.

Co je téměř jisté: Předčasné volby ne, Nečas další šanci nedostane

V současnosti jsou známy víceméně tyto konstanty: Neexistuje dostatečný počet hlasů pro vyhlášení předčasných voleb a nikdo je příliš nechce, byť pro média mluví předáci stran třeba i opačně. Dále pokud padne Nečasova vláda, prezident Václav Klaus znovu Petra Nečase sestavením další vlády nepověří. Další téměř již jistou konstantou je, že vláda padne.

Z hlediska dalšího případného vývoje je důležité, zda hlasování o daňovém balíčku proběhne před, či po Kongresu ODS. Z hlediska celého příběhu by pro takzvané rebely bylo výhodné, pokud by chtěli sundat Petra Nečase z postu premiéra ODS a pokud by měla vzniknout nová vláda za přítomnosti ODS s novým premiérem opět z ODS, aby hlasování proběhlo před kongresem, neboť by tak de facto donutili kongres, aby nominoval nového adepta ODS na premiéra, kterým by nebyl Petr Nečas.

Proč to Tluchoř a spol. netlačí k rychlému pádu?

Některým lidem z ODS ale připadá zvláštní, že neprosadili třetí čtení daňového balíčku již na tento nebo příští týden - tedy před kongresem. Takto se totiž může stát, že hlasování o balíčku proběhne až po kongresu, což by si nejspíše přál Nečas. Pokud by totiž rebelové prohlasovali zařazení balíčku na příští týden, mohly by to zablokovat dva kluby - ODS a TOP 09, a hlasovalo by se tak až po kongresu.

„Celé to zatím bylo velmi logické: Tluchoř to směřoval k tomu, aby se hlasovalo před kongresem a vláda padla před kongresem, což by znamenalo víceméně jasný Nečasův konec. Když ale shodí rebelové vládu po kongresu, tak co se stane? Nečas před tím na kongresu nejspíš svůj post uhájí. Pak padne vláda a ODS nebude mít kandidáta na premiéra, protože Klaus už Nečase znovu jmenovat nebude. No a co pak? Že by přišla chvíle na jmenování Bohuslava Sobotky premiérem? Asi ano, že? Je mi tedy nejasné, proč Tluchoř a spol. neprosadili hlasování o pádu vlády už před kongresem. Nechce se mi věřit, že by Petr Tluchoř a spol. byli dohodnutí s Kalouskem na tom, že pak vznikne vláda ČSSD, TOP 09 a LIDEM. Ale jak to jinak číst? Uvidíme, co příští týden. Ale nakonec je to tak, že by bylo z hlediska toho, aby se ODS udržela v nové vládě, výhodnější, aby se hlasovalo o balíčku před kongresem. Nevím, zda si to Petr Nečas uvědomuje,“ řekl redakci vysoce postavený člen ODS.

Spekulace o premiérovi Kalouskovi. S ČSSD již vládl

Jak již bylo řečeno, předáci i poslanci ČSSD a TOP 09 společné vládnutí naprosto vylučují. Navíc podle informací ParlamentníchListů.cz Bohuslav Sobotka vládu teď sestavovat nechce. Objevila se dokonce spekulace, že by se designovaným premiérem mohl stát Miroslav Kalousek. Takové verzi ale nehraje do karet, že by zrovna prezident Klaus byl dvakrát žhavý do toho, aby ho jmenoval. Na druhou stranu, kdyby opravdu někdo z TOP 09 či ČSSD přišel s tím, že má více než 101 hlasů, Klausovi by patrně nezbylo než někoho z ČSSD či TOP 09 jmenovat.

Proti případné koalici hraje to, že voliči, členská základna i mnoho poslanců ČSSD a TOP 09 by si společné vládnutí nepřáli. Na druhou stranu víme již z minulosti, že existovala vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. Tehdy se Unie svobody stavěla programově dokonce napravo od ODS, přesto do vlády vstoupila. A ve vládě s ČSSD byl přítomen i Miroslav Kalousek, tehdy za KDU-ČSL, o němž se říká, že má se Sobotkou velmi dobré vztahy. Programová shoda by se našla mezi TOP 09 například  v progresivním zdanění či zvyšování daní obecně.

Gazdík: Vláda je možná i bez Nečase

Možné rekonstruované „pravicové“ vládě bez Petra Nečase zase nyní nasvědčuje, že předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů řekl, že si dokáže představit vládnutí s ODS i bez Petra Nečase. Jisté je tedy jedno: Existuje mnoho scénářů a variant hry a jednou z nich možná by byl pokus zachránit i současnou vládu tím, že by Josef Dobeš na stranu vlády Petra Nečase získal několik poslanců Věcí veřejných.

Jak již bylo řečeno, ParlamentníListy.cz kromě předsedů ČSSD, TOP 09 a LIDEM oslovili i další předáky a poslance těchto stran, kteří si v drtivé většině při zmínce o společné koalici jako možné alternativě ťukali na čelo. Poněkud pootevřená vrátka si nechávali poslanci LIDEM.

Koalice ČSSD a TOP 09? Vyloučeno! shodují se ČSSD a TOP 09

„Ne, něco takového je absurdní. Nabízíme podpisy k ukončení sněmovny a nové volby,“ reagoval místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedli, že zmiňovaná koalice s ČSSD a LIDEM je pro ně nepřijatelná. „V žádném případě,“ reagoval stejně rezolutně předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Vyloučeno,“ uvedl podobně i místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

„Mívám v noci často sny, ale ani ve snu mě nenapadla koalice s TOP 09 a LIDEM,“ diví se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„I když v naší zemi fungují účelová spojení, jakými jsme byli svědky v právě skončených senátních volbách (Piráti, Strana zelených a KDU-ČSL), tak přesto programy TOP 09 a ČSSD jsou natolik odlišné, že si společné vládnutí a zejména shodu na programových prioritách umím představit jen velmi stěží,“ říká místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Bylo by to možné...

Neformální šéf stejně tak neformálního poslaneckého klubu LIDEM Martin Vacek, který je však nestraníkem, si takovou koalici ale představit umí. „Politika je umění možného. Denně jsme toho svědky. Tento týden je to již čtvrtá konspirační teorie. Uvedenou situaci vnímám jako možnou, ale jako poslanec bez politické příslušnosti nebudu do této alternativní možnosti zasahovat, nebudu-li k tomu vyzván,“ reagoval Vacek.

„Vláda nepadla a já momentálně rozhodně nehodlám spekulovat o tom, co může, či nemůže být,“ reagovala poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

„Jsme pevnou součástí vlády rozpočtové odpovědnosti, těžko se mi uvažuje o spojení se sociální demokracií, která občanům falešně slibuje, že přelstí matematiku. Šestice z ODS, která vlastnímu premiérovi utahuje rebelskou garotu, by si to měla uvědomit. Jakékoliv jiné uspořádání znamená zejména mnohem vyšší daně, než je aktuální vládní návrh,“ řekl poslanec LIDEM Viktor Paggio.

Jedinou alternativou jsou předčasné volby

„Jediná přijatelná alternativa jsou předčasné volby,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček. A stejně reagoval i poslanec Richard Dolejš, Stanislav Huml, Dana Váhalová. Ivan Ohlídal ještě dodal, že koalice s TOP 09 a LIDEM je pro něj naprosto nepřijatelná a po předčasných volbách by bylo nejlépe vytvořit levicovou vládu.

„V politice je možné vše, ale v této kombinaci jedině beze mě. S Belzebubem Miroslavem Kalouskem ani náhodou. To by mi voliči nikdy neodpustili,“ říká poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Odlišné programy

Poslanci ČSSD dále také zmiňují údajně naprosto neslučitelné postoje TOP 09 a ČSSD. „Proboha! To je naprosto nemožné. Naše postoje k zásadním věcem jsou naprosto odlišné,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Takovou koalici bych nepodpořil. ČSSD má od TOP 09 odlišný program a LIDEM je bez politického mandátu z řádných voleb,“ říká poslanec Antonín Seďa a stejně argumentuje i poslanec Václav Zemek.

Ani poslanec Miroslav Váňa si vládu s topkou představit neumí a jako jediné reálné řešení vidí také předčasné volby: „Tato vláda škodí celé zemi, vygumovala střední třídu a zbídačela celou řadu rodin. Cíle sociální demokracie jsou odlišné od TOP 09 a LIDEM. My chceme efektivně fungující stát, slušný a důstojný životní standard pro naše občany.“

Proboha ne!

„Proboha ne!“ zděsil se i poslanec Stanislav Křeček. „Varianta takové koalice nedává žádný smysl pro řešení hospodářských problémů naší země,“ míní poslanec Milan Urban.

„To myslíte vážně? Proboha ne! I když u poslanců národ mnohdy pochybuje, zda nejsou klienty psychiatrických léčeben na vycházce - a v jistých případech i nikoli bezdůvodně - já jsem zatím svéprávný. Ve vší skromnosti, nedám se ani koupit. Od toho jsou zde přece jiní a dávno je známe. Nuže opakuji: ne, ne, ne. Blíží se Vánoce. Dárkem pro lid by byl mimo jiné definitivní odchod Miroslava Kalouska z české politiky. Nebo bude-li paní Peake místo předstíraného vicepremiérování jako dáma v domácnosti gruntovat a možná péci cukroví. Nová vláda nechť vzejde z nových voleb. To jediné bude fér. A přiznejme si, že lehké to mít nebude. Zvláště po této,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Věřím tomu, že dojde k dohodě a vláda Petra Nečase bude pokračovat ve svém reformním úsilí do konce volebního období,“ říká poslankyně STAN Ludmila Bubeníková.

„Pane redaktore, to si snad někdo dělá legraci, ne? Odpověď je pro mě jednoduchá: ne! Jediným východiskem je rozpuštění sněmovny a nové volby,“ reagoval poslanec ČSSD Václav Klučka.

Proti zmíněné koalici je i poslanec Adam Rykala. Také Hana Orgoníková, která míní, že vláda s TOP 09 a LIDEM je nepřijatelná nejen pro ni, ale pro celou ČSSD. Pro poslankyni Miroslavu Strnadlovou by zmíněná koalice byla prý „docela málo představitelná.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…