Kníže na Hradě pohřbí ODS a vše ovládne Kalousek, děsí se poslanec ODS

16.01.2013 4:43

Poslanec Evropského parlamentu za ODS Ivo Strejček pro ParlamentníListy.cz uvedl, že jako politik, kterému po léta záleží na existenci a co nejlepších výsledcích ODS, nesouhlasí s doporučením grémia ODS voličům podpořit ve druhém kole kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Kníže na Hradě pohřbí ODS a vše ovládne Kalousek, děsí se poslanec ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Grémium ODS totiž v úterý vydalo toto prohlášení: „Každý si jistě vzpomene, že to byla ODS, která TOP 09 nabízela v některých obvodech společné kandidátky do Senátu. Že jsme v případě nepostupu vždy podpořili jiného pravicového kandidáta. Jsme ve svých názorech konzistentní, a proto považujeme z tohoto pohledu za přirozené, že grémium ODS vyslovuje podporu prezidentské kandidatuře Karla Schwarzenberga a chceme vyzvat voliče, aby ho podpořili ve druhém kole prezidentských voleb.“

Vedení ODS vhání voliče ODS do náruče TOP 09 a Kalouska

Volební čísla podle Strejčka ukazují, že zatímco v podzimních krajských a senátních volbách vyjádřili voliči ODS nesouhlas s ODS tím, že se těchto voleb nezúčastnili, v prvním kole prezidentské volby již otevřeně ODS opustili a podpořili kandidáta jiné politické strany (zřejmě i jiné kandidáty) než kandidáta ODS.

„Jedním ze zásadních poselství výsledků prvního kola tak pro mě je závažný fakt, že ODS o rozhodující část svých vlastních voličů již přišla. Doporučení grémia ODS tak chápu jako nešťastný vzkaz právě těmto voličům, že se vlastně rozhodli správně, když ODS opustili a stali se voliči Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska a TOP 09. Považuji pro sebe za nepřijatelné, aby se ODS takhle snadno vzdala dominantní seniorní pozice na pravici a dobrovolně přijala pozici juniorní, pozici strany slabší,“ říká pro ParlamentníListy.cz Ivo Strejček.

„I já jsem ve svých názorech konzistentní. Přemysl Sobotka byl kandidátem ODS, který zvítězil ve vnitrostranických primárkách. Volil jsem jej a z dosaženého výsledku jsem smutný. Do druhého kola volby nepostoupil. ODS tedy ve druhém kole nemá žádného svého kandidáta. Domnívám se, že vedení ODS mělo rozhodnutí, koho ve druhém kole volit či zda se druhého kola volby vůbec zúčastnit, nechat na svobodné vůli každého z našich voličů bez doporučení,“ míní europoslanec.

Jde o to, zda Kalousek ovládne pravici

Strejček si nepřeje, aby dominanci na pravici převzala TOP 09: „Nesdílím její politiku zvyšování daní, zvyšování byrokratické zátěže pro živnostníky i běžné občany či politiku poníženého a bezproblémového podléhání evropským institucím a nepřeji si přijetí eura. Druhé kolo prezidentské volby považuji za referendum svého druhu o tom, zda bude ODS nadále žít jako důstojný politický projekt. S touto stranou jsem spojil svůj politický život a jde mi o to, aby i přes současné potíže byla silnou a respektovanou českou pravicovou politickou stranou.“

„Domnívám se, že o postavu Karla Schwarzenberga jde, bohužel, jen okrajově. Jde o to, zda se Miroslavu Kalouskovi podaří prostřednictvím výsledků přímé prezidentské volby převzít a ovládnout český středopravicový prostor,“ varuje europoslanec.

Strejček není v ODS jediný, který nechce volit Schwarzenberga prezidentem. Svůj hlas mu nedá ani senátor ODS Tomáš Jirsa, europoslanec Hynek Fajmon, či poslanec Boris Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…