Komise k úniku z policejních dokumentů nekoná. Sněmovna stále nezvolila šéfa

09.06.2017 10:41

Sněmovna zatím nezvolila předsedu komise k úniku policejních spisů. Dostatečný počet hlasů nedostali v dnešním prvním kole tajné volby kandidát TOP 09 Martin Plíšek ani nominant Úsvitu Jiří Štětina. Oznámil to předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Druhé kolo volby se uskuteční patrně na příští schůzi na přelomu června a července. Komise, která míří na předsedu hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše, nemůže bez předsedy pracovat.

Komise k úniku z policejních dokumentů nekoná. Sněmovna stále nezvolila šéfa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

Ke zvolení bylo nutných 63 hlasů. Štětinu volilo 60 poslanců, Plíšek obdržel 55 hlasů.

Komise zřízená z podnětu ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu. Výsledek zkoumání by komise měla dát plénu do konce srpna.

Vedle Plíška a Štětiny v komisi zasednou za ČSSD Lukáš Pleticha, za ANO Radek Vondráček, za KDU-ČSL Petr Kudela, za KSČM Josef Zahradníček a za ODS Marek Benda.

O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, na níž figuruje Babiš a novinář jeho bývalého deníku. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od novináře takový dokument zřejmě dostal. Nahrávky, které se objevily na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman, prověřuje policie. Babiš v nich také mluví vulgárně o členech vlády včetně premiéra a řeší s novinářem zveřejňování kompromitujících materiálů. Zřízení komise Babiš pokládá za pokračování kampaně proti němu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…