Komunista Filip pochválil „topkaře“ Polčáka. Kvůli usnesení týkající se vlády

04.12.2013 16:30

Sotva si poslanci ustavili své sněmovní výbory a také počet jejich členů, tak se přihlásil o slovo "topkař" Stanislav Polčák a navrhnul kolegům přijetí usnesení o účasti premiéra nebo místopředsedy vlády na schůzích sněmovny. Jeho vystoupení pak sklidilo ovace ze strany KSČM. To ale neunesl naopak šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komunista Filip pochválil „topkaře“ Polčáka. Kvůli usnesení týkající se vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Nevídané. Pochvaly hned od dvou komunistů se dnes ve sněmovně dočkal poslanec z TOP 09 Stanislav Polčák. Šlo o jeho návrh, aby se změnilo usnesení dolní komory z léta roku 2010, kdy zrušila vláda Petra Nečase praxi, aby vždy na schůzích sněmovny byl přítomen premiér nebo alespoň některý z místopředsedů vlády, což fungovalo již od devadesátých let.

„Je nutné změnit usnesení ze dne 23. července 2010, a to tak, aby na jednání Poslanecké sněmovny byl přítomen premiér nebo místopředseda vlády. Ono to tak vždy platilo a v minulých obdobích to bylo respektováno vždy...“ poznamenal ke svému návrhu Polčák, za což si vysloužil od svých sněmovních kolegů potlesk.

„To už se mi dlouho nestalo, a to napříč politickým spektrem,“ reagoval na potlesk Polčák.

"Já děkuji, že pan kolega Polčák se stal konečně poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a že přestal plnit úkoly bývalé vládní koalice a začneme se chovat nejen jako orgán zákonodárný, ale jako kontrola vlády. Já podporuji jeho návrh a doporučuji všem poslancům, aby jeho návrh podpořili,“ uvedl krátce poté do sněmovního mikrofonu komunista Vojtěch Filip.

„Vítám tento návrh a jsem rád, že tady poslanci přicházejí k rozumu a podporuji návrh Polčáka,“ připojil ještě svou poznámku předseda poslaneckého kubu KSČM Pavel Kováčik s tím, že nejčastějším kritikem pohrdání předchozí vlády nad zasedáními sněmovny byl jeho „rudý“ kolega Vladimír Koníček.

Kalousek si vysloužil posměch

Tyto dvě poznámky komunistů ale nedaly klid předsedovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. A promluvil o jízlivosti klubu KSČM.

"Dovolte, abych jenom udělal komparaci mezi návrhem pana poslance Polčáka, který reaguje na nové skutečnosti, a mezi celkem pochopitelnou jízlivostí vystoupení kolegů z klubu KSČM, který vzpomíná na doby minulé. Ony časy se mění. Minulá vláda ale byla vládou rozpočtové odpovědnosti,“ řekl za sněmovním pultíkem svým typickým témbrem hlasu Kalousek. Jenže těmito slovy si vysloužil smích sálu, a to jak zprava, tak zleva.

Kalousek se snažil dále vysvětlit, že vzhledem k malému počtu dvou místopředsedů byl předchozí kabinet v nevýhodě, neboť i vicepremiér měl svůj resort a při tom i hromadu pracovních povinností a k tomu musel reagovat na mezinárodní aktivity české vlády, takže předseda a dva místopředsedové byli velmi často na zahraničních cestách.

„Usnesení (o zrušení povinnosti účasti premiéra či alespoň vicepremiéra) tak reagovalo na úspornou politiku vlády, kterou se snažila daňové poplatníky oprostit od placení co nejmenšího počtu ústavních činitelů. Dnes slyšíme-li, že nově rodící se vláda bude mít místopředsedů více, takže dokonce některý místopředseda nebude mít ani portfej, tak bude mít dost času a logicky přichází tento návrh,“ poznamenal dále ironicky Kalousek a dodal:

„Bude-li ale těch místopředsedů jako máku, tak by tady alespoň jeden sedět mohl.“

Návrh nakonec neprošel; komunista dodal poznámku

Poslanci nakonec návrh Polčáka neschválili, i když v prvním hlasování ano. Ovšem kvůli pochybám o hlasování, které vznesl Ladislav Šincl z ČSSD, se hlasování opakovalo a pro návrh tak nakonec bylo jen 86 zákonodárců, proti 61.

"Je pikantní, že pan poslanec Polčák dával tento návrh na zrušení usnesení, přičemž pro něj v minulém volebním období sám hlasoval," dodal pro ParlamentníListy.cz jízlivou poznámku Miroslav Opálka z KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…