Komunisti po roce 1945 přijímali do svých řad bývalé příslušníky gestapa, udeřil Schwarzenberg ve Sněmovně. A rozčílený Filip okamžitě přiběhl k pultu

15.12.2017 10:40

Ve Sněmovně se rozběhla debata o obsazení postu předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Komunisté navrhli, aby se předsedou komise stal poslanec Zdeněk Ondráček, který stál v roce 1989 s obuškem v ruce proti lidem toužícím po svobodě. Na půdě Sněmovny kvůli tomu nastala mela.

Komunisti po roce 1945 přijímali do svých řad bývalé příslušníky gestapa, udeřil Schwarzenberg ve Sněmovně. A rozčílený Filip okamžitě přiběhl k pultu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Dovolte mi, abych z tohoto místa vyzval KSČM, aby ještě jednou důkladně zvážila nominaci Zdeňka Ondráčka na předsedu GIBS. Jsme 28 let po sametové revoluci a myslím si, že stále ještě nenazrála doba, aby se předsedou komise stal člověk, který v roce 1989 stál s obuškem v ruce proti demonstrantům,“ rozohnil se Vít Rakušan.  

Poslanec dal najevo, že nezpochybňuje odbornou erudici Zdeňka Ondráčky, ale nechápe, proč ještě z úst tohoto politika a poslance nezazněla nějaká omluva. Proč neřekl, že je mu to líto, že se stydí za to, že musel stát proti lidem toužícím po svobodě s obuškem v ruce.

Předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik vrátil Vítu Rakušanovi úder, když citoval z textu analytika Jana Schneidera. Schneider poukázal na to, že kdyby snad Ondráček někoho zabil, dnes už by měl trest odkroucen. Vzato do důsledků by se prý za své angažmá pro minulý režim museli dodnes omlouvat. Nemluvě o tom, že i Československá republika převzala do svých služeb rakousko-uherské četníky. Není tedy důvod se kriticky dívat na Zdeňka Ondráčka.

„Shrnuto, sečteno – demokracie je tvrdá a někdy i poněkud nechutná – ale převážně jen k těm, kterým nedošlo, že výsledky demokratických voleb pravidelně většinu obyvatel neuspokojí. Nadto jsme již v různých volebních obdobích museli strpět v různých funkcích některé opravdu výstřední existence. To všechno jsou ale lekce, které mohou být pro budování demokracie velmi obohacující, nereaguje-li se na ně hystericky, pouze s průhlednou snahou se zviditelnit,“ napsal Schneider v textu pro server PrvníZprávy.cz.

Na tato slova zareagovali předseda poslaneckého kubu TOP 09 a lidovec Jan Bartošek. Bartošek poznamenal, že ani 28 let poté, co policista Ondráček mlátil lidi toužící po svobodě, nezměnilo se nic na tom, že je mlátil. Kalousek podotkl, že rakousko-uherští policisté jistě pracovali i pro Československo, jenže to neznamená, že v Národním shromáždění mohli sedět ti rakousko-uherští policisté, kteří za monarchie mlátili národně cítící Čechy po hlavě.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Když se k řečnickému pultíku ve Sněmovně postavil šéf komunistů Vojtěch Filip, připomněl všem, že Zdeněk Ondráček byl legitimně zvolen poslancem. A pokud se stal poslancem, má právo být zvolen i předsedou zmíněné komise. Pochybuji o tom, že každý z vás by byl ochoten podstoupit prověrku NBÚ a nechat se prozkoumat do hluboké minulosti,“ zapochyboval Filip. Ondráček tuto prověrku podstoupil a uspěl.

Neodpustil si navíc připomínku, že po roce 1945 Československo politicky řídila Národní fronta, jejíž součástí byli např. také lidovci.

Vedle toho poznamenal, že církevní restituce prošly díky hlasu odsouzeného poslance Pekárka. A to možná neměl dělat. O slovo se totiž přihlásil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který promluvil jasně a krátce. „Pan poslanec Filip tady opakovaně lže, takže já ho vyzývám, aby přestal lhát,“ uvedl Stanjura. Všem přítomným připomněl, že Roman Pekárek sice hlasoval pro restituce, ale v té době Pekárkův hlas nebyl rozhodující. I kdyby nehlasoval pro zákon o vyrovnání státu s církvemi, tento zákon by i tak prošel.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si poté do komunistů rýpnul. Poslanci a lid český se prý nesmí divit, že jsou dnes komunisté tak tolerantní a žádají, aby se Zdeněk Ondráček stal předsedou komise pro kontrolu GIBS, když sami komunisté po roce 1945 přijímali do svých služeb bývalé příslušníky nacistického gestapa, tajné policie. Tehdy je zřejmě také netrápila minulost uchazečů o práci a netrápí je ani dnes.

Tím ovšem Schwarzenberg nadzvedl ze židle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Předseda KSČM se přihnal k řečnickému pultíku a okamžitě se ohradil, že nikdo z KSČM, kdo sedí ve Sněmovně dnes, neměl vliv na to, co se v této zemi dělo po roce 1945, takže Schwarzenberg použil nemístné srovnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…