Lhář, škůdce, přeběhlík a schizofrenik. Takto ódéesáci vyprovodili Pospíšila ke knížeti

19.02.2014 13:09

Bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který nedáno ze strany vystoupil, bude z druhého místa kandidovat do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09.

Lhář, škůdce, přeběhlík a schizofrenik. Takto ódéesáci vyprovodili Pospíšila ke knížeti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jíří Pospíšil

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Pospíšil bude kandidovat společně s jedničkou, bývalým viceguvernérem ČNB Luďkem Niedermayerem, a trojkou na kandidátce bude místopředseda a poslanec STAN Stanislav Polčák. Na dalších místech kandidátky by se měli objevit senátor za TOP 09 Jaromír Štětina nebo exposlanec TOP 09 a profesor z olomoucké univerzity Bořivoj Šarapatka.

ParlamentníListy.cz se dotázaly předáků ODS, co říkají tomuto faktu a zda to podle nich může ODS poškodit. Někteří naznačili, že Pospíšil uvažoval o svém odchodu k TOP 09 ještě před lednovým kongresem ODS, kde neuspěl při své kandidatuře na prvního i řadového místopředsedu ODS. Rovněž se podivují, že kandiduje za eurofilní TOP 09, zatímco byl dlouholetým členem eurorealistické ODS. TOP 09 podporuje zavedení eura, zatímco ODS je proti.

Takže se jen potvrdilo, že opět, už poněkolikáté, lhal

„S touto kandidátkou by TOP 09 klidně mohla vstoupit do Sobotkovy vlády. Číslo 1 je zastánce rychlé likvidace české koruny stejně jako pan Sobotka. Číslo dvě byl ještě před pár měsíci jako místopředseda ODS proti zavedení eura, tak teď bude pro. A navíc ani jeden z prvních čtyř kandidátů není členem TOP 09, protože tato strana nemá personální zázemí, takže musí nakupovat ´externisty´,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ODS a šéf europoslanců strany Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Je to rozhodnutí Jiřího Pospíšila a vypovídá to pouze o něm, když ještě před měsícem kandidoval na nejvyšší posty ve vedení ODS. Je zajímavé si zpětně přečíst jeho názory vůči EU z posledních let a straně, za kterou teď kandiduje,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky voliči vždy vyhodnocují názorovou stálost politiků a připomíná, že eurooptimistický postoj TOP 09 se vždy lišil od realistického postoje ODS. „Změnit tak rychle názor a přijmout místo na docela jiné kandidátce vyvolává samozřejmě otázky. Důvěru to jistě nevzbuzuje. Vnímám to více jako oslabení Jiřího Pospíšila než jako poškození ODS,“ vysvětlil Kupka.

„Takže se jen potvrdilo, že opět, už poněkolikáté, lhal. A tím i poškodil především sebe,“ myslí si senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Pospíšil poškozoval ODS už přece celá léta

„Je to jeho svobodným rozhodnutím a není to pro mě ani žádným velkým překvapením, protože se o tom, že mu TOP 09 nabídne místo na kandidátce, mluví minimálně od listopadu 2013. Jsem jenom zvědavá, s jakým programem do voleb za jiný tým půjde. Z eurorealisty se za noc dokáže stát eurohujerem jenom schizofrenik, což pevně věřím, že Jiří Pospíšil není,“ řekla poslankyně Jana Černochová.

„Co na kandidaturu Jiřího Pospíšila za TOP 09 říci? Co to musí být za člověka, který byl po léta součástí nejužšího vedení ODS a tedy i on přivedl tuto stranu k zoufalým 7,5 procentům podpory u veřejnosti, který byl ještě před jedním měsícem místopředsedou této strany, že nyní kandiduje za konkurenční politický subjekt? Ne, nemyslím si, že jeho kandidatura nějak poškodí ODS. Jiří Pospíšil poškozoval ODS už přece celá léta,“ řekl redakci europoslanec Ivo Strejček.

„Ne, ODS to nepoškodí. Ať si ho v TOP 09 také užijí,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

Je to jeden z dlouhé řady českých politiků přeběhlíků

Podle poslance Adolfa Beznosky Pospíšilova kandidatura za TOP 09 nejvíce vypovídá o něm samotném. „Nezdá se mi příliš šťastné, že jeden týden kandiduje na prvního místopředsedu ODS a o pár dní později již kandiduje za TOP 09. Já osobně bych to neudělal. Jsem sportovec a vím, že život přináší jak výhry, tak prohry, které je potřeba unést,“ dodal.

„Je to naprosto nezajímavá záležitost, která skoro nestojí za komentář. Je to jeden z dlouhé řady českých politiků přeběhlíků. Je nepochopitelné, proč právě jemu věnují česká média takovou pozornost,“ uvádí europoslanec Hynek Fajmon.

Podle senátora Milana Pešáka Pospíšil na kandidátce TOP 09 nemůže ODS poškodit: „Každý, kdo myslí, chápe, že ustupoval či odstupoval do předem připravených pozic. Věřím, že výsledek ve volbách do Evropského parlamentu bude dán dlouhodobým postojem ODS k nesmyslům, které přichází z Bruselu, a že se v něm pozitivně projeví změny, které ODS provedla na svém kongresu.“

Podle místopředsedy moravskoslezské ODS Pavla Drobila ODS poškodila již celá anabáze kolem Jiřího Pospíšila.

„Myslím, že na adresu Jiřího Pospíšila není třeba žádných siláckých výroků, neboť o jeho osobnostních kvalitách, charakteru, loajalitě, názorové pevnosti a motivacích proč politiku dělat, nejlépe vypovídá jeho chování v posledních týdnech. Bez mrknutí oka je schopen přejít z eurorealistické strany k eurohujerům a přitom si ponechat poslanecký mandát získaný za ODS. Zvláštní pojetí a chápání politiky. A rovněž to ukazuje na personální krizi TOP 09. První čtyři kandidáti na její kandidátce nejsou z TOP 09. To je ale silná politická strana,“ uvedl předseda středočeské ODS a člen výkonné rady Jan Skopeček.

Bývalého člena ODA naštvaly komentáře na ParlamentníchListech.cz

Ve čtvrtek ještě potvrdí kandidaturu Jiřího Pospíšila celostátní výbor TOP 09. Pospíšil se s ODS definitivně rozloučil po lednovém kongresu, kdy neuspěl při své kandidatuře do vedení strany. Že bude kandidovat za TOP 09, se spekulovalo již delší dobu. Svůj odchod z ODS Pospíšil vysvětlil tím, že necítil podporu a loajalitu kolegů z ODS.

Pospíšil též uváděl, že po volbách podle něj došlo k řadě útoků, které jej lidsky zklamaly. „Byly to výroky kolem kongresu ODS, například na ParlamentníchListech.cz. Myslím si, že ve čtyřiceti letech nemusím číst tak neslušné výroky od některých celkem významných členů ODS,“ uvedl. Kromě toho však prý existoval i ideový rozpor v pohledu na některé otázky, například právě na fungování státního zastupitelství.

V roce 1994 Pospíšil vstoupil do ODA, ještě v komunálních volbách roku 1998 za ODA neúspěšně kandidoval do zastupitelstva města Plzeň. Profesně se tehdy uváděl jako student ZČU. V roce 1998 pak vstoupil do ODS a spoluzaložil regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…