Libanonská kauza ve sněmovně: Ministři si protiřečí, premiér mlží. Češi v zahraničí v ohrožení! pálila do vlády Černochová s Kalouskem. Nevěřte všemu v novinách, utnul debatu Sobotka

09.02.2016 15:06

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová dnes ve Sněmovně navrhla, aby si poslanci do programu nynější schůze zařadili bod ohledně pětice Čechů unesených v Libanonu a o okolnostech jejich návratu. „V minulých dnech jsme byli svědky totální destrukce, absolutní neschopnosti vlády sdělovat stanovisko ministra, kdy jeden ministr popíral slova ministra druhého,“ zdůraznila ke svému požadavku Černochová. Opozice ale nakonec žádost neprosadila.

Libanonská kauza ve sněmovně: Ministři si protiřečí, premiér mlží. Češi v zahraničí v ohrožení! pálila do vlády Černochová s Kalouskem. Nevěřte všemu v novinách, utnul debatu Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Pravicová opozice již dopředu ohlásila, že bude chtít zařadit bod ohledně pětice Čechů unesených v Libanonu a okolností jejich návratu. Podle dostupných informací se Češi vrátili výměnou za to, že Česká republika nevyhověla žádosti Spojených států o vydání Alího Fajáda a Chálida Marábího podezřelých z terorismu. Spojené státy postup Česka ostře kritizovaly.

Bod dnes navrhla zařadit do programu místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová, a to jako první bod středeční odpolední schůze. Černochová navíc navrhovala, aby se kvůli případu vytvořila vyšetřovací komise. Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch k tomu požadoval, aby poslanci prošetřili také součinnost tajných služeb v celém případu.

„V minulých dnech jsme byli svědky totální destrukce bezpečnostních složek a systému státu v naší republice. Absolutní neschopnost vlády komunikovat s veřejností," zdůraznila ke svému požadavku dnes před poslanci Černochová a shrnula, co jsme napřed slyšeli od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), tedy že se s teroristy nevyjednává, posléze, co řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO), tedy, že podmínkou skutečně bylo, aby ČR nevydala Alího Fajáda do Spojených států, aby se mohlo pět Čechů vrátit domů, načež hodinu na to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) na tiskové konferenci vše popřel.

„Pak přišlo vyjádření od premiéra Bohuslava Sobotky, že je nutné to celé nechat vyšetřit, a následně ministr Pavel Bělobrádek v Událostech, komentářích řekl, že vůbec neví, jak ministr Pelikán rozhodl... Každé stanovisko ministra, které bylo v těchto dnech sděleno, bylo zmatečné, jeden ministr popíral slova ministra druhého," řekla s tím, že v kterékoliv jiné zemi by už v tuto chvíli ležela na stole rezignace celé vlády.

Kalousek: Je to ignorace!

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek poté zmínil, že se občas stane, že každý z nás selžeme, ale ten, kdo se toho selhání dopustil, když pak bude tvrdit, že to není pravda, tak to je pak prý naprostá ignorace.

„Z tohoto se, pane premiére, ale musíte zodpovídat, protože je to neuvěřitelný průšvih,“ vyzdvihl Kalousek. A pokud prý nebude tento bod poslanci schválen, tak poslanecký klub TOP 09 zažádá o mimořádnou schůzi.

„Z médií jsme mohli zjistit, že vláda s teroristy vyjednává, a pak tuto informaci ani nedokážete utajit; a že tímto tak povzbudila všechny teroristické bojůvky ve světě k oblíbené hře: Chyť si svýho Čecha, pak se ti to vyplatí...,“ uvedl také Kalousek. Podle něj byla snížena bezpečnost všech českých občanů v zahraničí a "vláda selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu".

Premiér Sobotka se ale vůči výtkám opozice ohradil. „Bezpečnostní situace se ve světě zhoršila. Chci ujistit celou Poslaneckou sněmovnu, že vláda dostojí své odpovědnosti a udělá vše pro to, aby zajistila bezpečnost občanů...Chci vás požádat, abyste nedělali politiku na základě toho, co vyjde v novinách, nebo na základě informací, které se objeví na internetu. Jsou to v řadě případů spekulace, v řadě případů jsou to informace, které se nezakládají na pravdě,“ zdůraznil Sobotka. Podle něj ministr spravedlnosti postupoval v souladu s českými zákony. Sobotka následně informoval, že již Úřad vlády podal podnět Národnímu bezpečnostnímu úřadu a státnímu zastupitelství, aby údajné úniky prověřily.

Koalice to zablokovala...

Opozice ale nakonec žádost neprosadila. Koalice to totiž zablokovala tím, že dva vládní poslanecké kluby podaly proti návrhu veto. Představitelé koalice připustili pouze to, aby se záležitostí neveřejně zabývaly příslušné sněmovní výbory a komise.

Opozice již včera uvedla, že chce prosadit neveřejné jednání poslanců s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Zodpovědní ministři si protiřečí, premiér mlží. Už nejde o důvěryhodnost vlády, ale celé České republiky. A o bezpečnost země, kterou vláda svým diletantismem ohrožuje,“ pronesl k tomu v pondělí předseda ODS Petr Fiala.

Občanská demokratická strana požaduje kvůli úniku utajovaných informací kolem případu i odchod ministra obrany Martina Stropnického (ANO). „Vyzýváme už teď pana premiéra Sobotku, aby odvolal ministra obrany Martina Stropnického, protože byl to právě ministr obrany, který veřejně připustil to, že naši občané byli vyměněni za lidi, kteří jsou podezřelí z terorismu,“ prohlásil dnes na brífinku Fiala.

Vlastní podrobnosti libanonské kauzy má objasnit trestní řízení. Policie už pětici vyslechla. Kauza je ve stadiu prověřování, takže zatím nikoho neobvinila. Údajně se zajímá i o to, zda ve hře nebyly úplatky. „Žádné informace neposkytujeme,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Do Libanonu před sedmi měsíci odjela pětice Čechů včetně příslušníka Vojenského zpravodajství Martina Psíka. Zda bylo jejím hlavním cílem získat informace o českém občanovi, který zmizel v Libyi, to jasné dodneška není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…