Lidé společně proti kapitalismu. A s nimi čeští poslanci

26.04.2012 14:07

Prožívá kapitalismus svojí zásadní krizi? Podle řady lidí ano, a tak nepřekvapuje to, že na sociálních sítích vznikají skupiny, namířené proti tomuto systému a volající po změně. A že jsou mezi nimi i současní politici? Jelikož jde o levicově orientované, divit se tomu zcela zásadně také asi nelze.

Lidé společně proti kapitalismu. A s nimi čeští poslanci
Foto: facebook.com
Popisek: Obrázky z facebookové stránky Lidé společně proti kapitalismu

Jiří Dienstbier (ČSSD), Ivan David (ČSSD), David Rath (ČSSD), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Kateřina Konečná (KSČM), Michaela Marksová Tominová (ČSSD), ale třeba i Vladimír Špidla (ČSSD) – to jsou jména ve skupině více než 400 lidí, kteří se přihlásili k akci s názvem: Lidé společně proti kapitalismu. Nejsou však jediní. Každopádně, jak sám název skupiny na sociální síti Facebook napovídá, spojuje je to, že odmítají či pochybují o tom, že současný systém – tedy kapitalismus, je lidem k užitku.

„Vůbec si netroufám říct, že to, co nyní převládá v Česku, co produkuje jistou skupinu oligarchie, je vůbec kapitalismus. Systém, který zde vláda nastolila, proto považuji za přežitý a za takový, který by měl být změněn, poněvadž to s ním nejde dál,“ okomentovala pro ParlamentníListy.cz to, proč se přidala ke skupině, komunistická poslankyně Kateřina Konečná. Držela se jen důvodů důležitých pro Česko, nicméně ve skupině jsou i lidé, kteří odmítají byť třeba jen v náznacích ve svých diskusních příspěvcích kapitalismus jako světový systém.  

Jak se dá očekávat na diskusích mezi těmito lidmi, občas tam zazní i pozvánka na nějakou protestní akci. Jedna z nich se má konat v pátek, v den, kdy bude sněmovna jednat o tom, zda vysloví důvěru současné české vládě, či nikoli.

„Dobré ráno všem nejen občanským i osobním iniciativám,“ píše například Stanislav Vaculík. A dodává: „To bude zas jakési divadélko. Pojďme si tedy zahrát také! Kdo by chtěl, ať dorazí v pátek 27. dubna v osm hodin ráno do Tomášské ulice č. 10. Pak lze jít před sněmovnu, popřípadě vymyslet nějaký happening, to ještě dořešíme. Zřejmě se přidá/dají další iniciativa/vy, vše je v jednání. Pojďme ukázat, že nám není jedno, co se děje,“ zve Vaculík i ostatní.

Kapitalismus v Česku? Ten nemá s tím skutečným nic společného...

Jedna ze dvou správců uvedené facebookové skupiny, vystupující pod jménem Adriana Lia, na dotaz ParlamentníchListů.cz, co ji inspirovalo k tomu, aby skupinu založila, či podpořila, uvedla, že o kapitalismu má silné pochybnosti.  „Nejsem si vědoma, že by byl vůbec u nás uplatněn. Já ho nezažila, a to, co se tváří jako kapitalismus, nemá s ním nic společného...“ dodala.

Na facebookové skupině si její fanoušci a příznivci vyměňují informace o protestních akcích, posílají mezi sebou zajímavé odkazy na články, jež jejich názory a postoje vůči současnému typu systému potvrzují.

Mimo jiné si velký ohlas vysloužil článek amerického novináře Erika Besta, který konstatuje, že skutečně západní kapitalismus selhává. Důvodem je podle novináře to, že ztratil svůj smysl pro morálnost.

Americký novinář o kapitalismu: Morální chování je překážkou

„Druh kapitalismu, který praktikují naše největší firmy, se v ničem nepodobá principům volného trhu, jež jsme studovali ve škole. Ve skutečnosti se morální chování v byznysu stává překážkou na cestě za úspěchem. Pokud nenabudeme zpět onen smysl pro „morální kapitalismus", můžeme vskutku hovořit o jeho nadcházející smrti,“ uvedl Best v článku, jež se objevil i mezi odkazy ve zmiňované skupině.

Otázkám, zda se kapitalismus naklonil ke svému konci, se přitom před několika týdny věnoval i speciální pořad České televize. Zazněla v něm celá řada zajímavých názorů.

"Reforma současného systému je pouhé prodlužování agonie," řekl v debatě například přední český egyptolog Miroslav Bárta. A vyjmenoval zápory toho, jak nyní lidstvo žije.

"Současný systém je založený na dravosti, bezohlednosti, individualismu. Proto mají šanci v něm uspět lidé, kteří mají takovéto vlastnosti - a podle toho pak ten vývoj společnosti můžeme vidět. V těch, co ovládají, převládá negativismus. I proto vnímáme krizi identity i u vládnoucí elity - která dává zelenou pouze jistým zájmovým skupinám, či dovoluje to, co známe i z minulosti, aby vládly a měly v rukou moc pouze vlivné rodiny, které si vlivy mezi sebou předávají," konstatoval mimo jiné Bárta.

Každý třetí Čech si myslí, že je třeba současný systém opustit

Zveřejněny byly v pořadu také výsledky průzkumu veřejného mínění společnosti Factum Invenio, který se ptal na to, zda je vůbec možné reformovat současný systém. Ukázalo se, že největší skupina dotázaných, 37 procent Čechů, se domnívá, že je třeba současný systém zcela opustit. Jen šestnáct procent lidí pak vyjádřilo víru v to, že reforma systému je možná.

Na konkrétní přímou otázku, zda je kapitalismus nejen v ČR, ale i ve světě v krizi, a co pro lidi znamenají peníze, pak odpovídal například buddhista Libor Malý. Je třeba u něj podotknout, že vedle jeho vyznání je u něj zajímavé také to, že je velmi úspěšným podnikatelem, prodal například na přelomu minulého a tohoto roku za 900 milionů korun svou firmu zprostředkovávající práci. Nyní vymýšlí aplikaci pro život v postkapitalistickém systému bez peněz. I to svědčí o tom, že současnému systému velkou budoucnost nepřisuzuje.

"Každý cyklus jednou skončí a my se blížíme nyní ke konci cyklu, ve kterém měly velkou moc ty barevné papírky, kterým říkáme peníze," řekl Libor Malý později i v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na vysvětlení toho, proč pracuje na tom, jak bude život na Zemi vypadat poté, co by peníze zmizely. Podle něj je totiž definice současné společnosti to, že všichni vzájemně otročí všem - jeden druhého de facto vykořisťuje. A přitom by to mělo fungovat tak, že by si lidé měli vzájemně pomáhat.

Podle politologa Jiřího Pehe se dá počátek současného tristního stavu kapitalismu namířit do doby před více než dvaceti lety. Podle něj totiž už pád komunismu, doprovázený nástupem moderních komunikačních technologií, otevřel stavidla kapitalismu vskutku globálnímu.

Uvažujme o globálním kapitalismu, radí politolog Pehe

„A ten se nejen zcela vymanil národním rámcům, ale přestal také být v podobě mamutích korporací, fondů a bank svázán s konkrétními podnikateli, kteří kdysi tvořili páteř občanské společnosti, a potažmo tedy liberální demokracie. Funguje jako globální síla, zatímco politika zůstala ukotvena na úrovni národních států, jejichž často těžkopádný demokratický proces je příliš pomalý na to, aby si s nároky, a v poslední době i nájezdy globálního kapitálu na celé státy poradil,“ říká politolog.

A upozorňuje na to, že pro tento globální kapitalismus je mnohem lepším partnerem autoritářsky flexibilní Čína, než například pomalu se rozhodující evropské demokracie se svými sociálními státy. Své převahy nad národně ukotvenou politikou využívá navíc prý k postupné privatizaci demokratické politiky, politických stran i celých států, jakož i k masivní korupci.

„Rostoucí podřízenost demokratického procesu vládě velkých peněz je předzvěstí „neliberálních demokracií", tedy jakýchsi novým forem autoritářských režimů, v nichž se sice budou konat volby, ale zásadní rozhodnutí budou zcela mimo „vládu lidu". Podceňování tohoto střetu globálního kapitalismu s národní demokracií by se mohlo ukázat jako největší omyl současné pravice. Ne náhodou protestují různá hnutí „rozhořčených" právě proti vyvlastnění demokracie kapitálem, jakož i proti vyostřování sociálních rozdílů, které se podařilo v době rozkvětu sociálních států zkrotit. Vzpoura „globální ulice" proti nedemokratickým a asociálním praktikám globálního kapitalismu může vést v lepším případě k potřebným korekcím. V horším může být ovšem zneužita k destruktivnímu populismu s nepředvídatelnými důsledky,“ varuje Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…