Lidovci budou mít volební sjezd v září. Do té doby velí Šojdrová

06.06.2010 19:07

AKTUALIZOVÁNO Michaela Šojdrová bude předsedkyní lidovců jen do sjezdu před podzimními volbami. Pak chce strana zvolit do čela novou tvář a provést výrazné reformy.

Lidovci budou mít volební sjezd v září. Do té doby velí Šojdrová

Do čela KDU-ČSL usedla po rezignaci Cyrila Svobody místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. Uvědomuje si však, že není novou tváří a počítá s tím, že předsedkyní zůstane pouze do sjezdu strany, který se bude konat před podzimními komunálními volbami.

Účastníci celonárodní konference už při příchodu na jednání říkali, že se přiklánějí spíše k tomu, aby byl sjezd až na podzim a ne hned v červnu. Chtějí dát šanci novým tvářím, aby se stihli vyprofilovat. Nový šéf partaje bude muset být důvěryhodný, aby nejen udržel stávající voliče, ale získal i ty, které lidovci v minulosti ztratili.

Sjezd bude na konci září 

"Jde totiž o to, aby to byl člověk, kterému lidé uvěří, že je skutečně autentický, protože my jsme ztratili naše tradiční hlasy a zároveň se nám nepodařilo získat hlasy nerozhodnutých voličů," osvětlil představu svého nástupce odcházející předseda Cyril Svoboda.

"Dohodli jsme se na sjezdu 28. září s tím, že jsme výrazně zvýšili počet účastníků. Klíč bude jeden delegát na sto členů, což je téměř třikrát více, než bylo na minulém sjezdu," řekla Šojdrová.  Dále širší vedení doporučilo krajům, aby zorganizovaly konference a vybrali nové delegáty. Cílem je podle Šojdrové aktivizace členů.

„Nezakrýváme, že výsledek voleb nám způsobil problémy, nejen politické, když jsme ztratili zastoupení ve sněmovně, ale i ekonomické," vysvětlila aktivitu místopředsedkyně.

Reformu chtějí i členové strany

"Považuji to za nejlepší řešení," řekl iDNES.cz bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek z jihomoravské organizace, která má ve straně největší sílu. Podobný názor jako on měl Jan Kasal z Vysočiny, který byl do voleb místopředsedou Sněmovny.

"Uvědomuji si, že nejsem nová tvář," uvedla Šojdrová pro iDNES.cz. Řekla to i kolegům na celostátní konferenci. Ve straně tak bude jen jakousi "letní královnou". Dodala, že chápe rezignaci dosavadního předsedy Cyrila Svobody jako symbolické vyjádření odpovědnosti celého stranického vedení.

Nechceme být stranou jen pro katolíky, říká část partaje

Část KDU-ČSL sepsala petici pro zrušení prohlášení, že jsou stranou pro katolíky a místo chtějí uvádět, že jsou stranou pro všechny lidi, kteří smýšlejí v duchu demokratických a křesťanských hodnot.

"Požadujeme obměnu vedení na všech úrovních strany jako přijetí zodpovědnosti nejen za výsledek voleb, ale za celou dosavadní politiku strany," napsali do výzvy, kterou k nedělnímu datu podepsaly více než tři stovky straníků.

Jan Březina, který soupeřil s Cyrilem Svobodou o post šéfa strany a prohrál, odmítl nabídku svých kolegů, aby strany převzal nyní. Podle jeho slov by to ostatní vzali jako projev zhrzenosti a snahu o zadostiučinění.

Nová krev

Po volebním debaklu mají lidovci v parlamentu pouze čtyři senátory. Neúspěch by mohl podle některých lidovců přivést do čela strany mladé a neokoukané politiky. Zatím se ale přihlásili pouze ostřílení straničtí harcovníci, například bývalý místopředseda David Macek a bývalý poslanec a mluvčí lidovců Jaroslav Orel. V médiích se objevilo i jméno europoslankyně Zuzany Roithové, která ale pracuje v Evropském parlamentu.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…