Mediální odborníky uhranul Andrej Babiš v Partii. Přečtěte si čím

22.09.2013 18:01

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Dvě výrazné osobnosti, které mají velkou ambici začít v Česku mluvit do vrcholné politiky, se poprvé setkaly v televizním duelu – někdejší poslankyně Evropského parlamentu a bývalá novinářka Jana Bobošíková a úspěšný podnikatel Andrej Babiš. A podle mediálních odborníků si jejich poradci zasluhují jedničku s hvězdičkou, protože oproti dřívějším nepříliš povedeným vystoupením svůj projev výrazně vylepšili.

Mediální odborníky uhranul Andrej Babiš v Partii. Přečtěte si čím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Anketa

Kdo Vás v duelu více přesvědčil?

hlasovalo: 1978 lidí

„Je vidět, že mají kolem sebe dobré poradce, oba vystupovali velmi dobře a udělali dobrý dojem,“ ocenil mediální expert Jiří Mikeš. Oba dva budou podle něj dosti zajímavými politickými partnery, ale větší šanci na úspěch dává Andreji Babišovi.

Babiš se nenechal vyvést z míry

Také uznávaný dlouholetý rozhlasový a televizní moderátor Antonín Zelenka potvrdil, že nedělní televizní vystoupení šéfů bloku Hlavu vzhůru! Jany Bobošíkové a hnutí ANO Andreje Babiše bylo pro něj v jedné věci překvapivé: „Andrej Babiš velice zkultivoval svá veřejná vystoupení. Ataky Jany Bobošíkové zvládal s nadhledem a nenechal se vyvést z míry ani ve chvíli, kdy ho nazvala bankrotářem,“ uvedl ParlamentnímListům.cz.

Miliardář bude muset voličům ale ještě hodně vysvětlit

Podle Zelenky však poradci Babiše v této kampani zapomněli na podstatnou věc. „Kritizuje politiky, kteří podle něj lžou a nic nedělají, on se toho nikdy nedopustil, protože nebyl a není politikem. Ale výrazným politikem se stát chce. A nejspíš jím bude, i když v trochu pozměněném složení Poslanecké sněmovny. Voličům tedy bude muset ve zbývajícím měsíci do voleb ještě hodně vysvětlit,“ míní novinář, který působil i řadu let v Radě Českého rozhlasu.

Oba v diskusním pořadu působili velmi profesionálně

Mediální expert Jiří Mikeš konstatoval, že viděl po dlouhé době na televizní obrazovce šéfku Suverenity a bloku Hlavu vzhůru! Janu Bobošíkovou. „Vypadala velmi elegantně, má vystupování, byla dobře teoreticky připravena, kdežto podnikatel Andrej Babiš je zase praktik. Oba působili velmi profesionálně,“ ohodnotil kladně vysokou úroveň obou protagonistů. Zejména Babiš byl oproti svým minulým výstupům v televizi, například velmi emocionálnímu chování v pořadu Máte slovo, podle Mikeše tentokrát velmi věcný a uváděl argumenty a konkrétní příklady, kterým mohou voliči dobře porozumět. „Myslím, že může na lidi působit tím, že nemlží, na rozdíl od politiků, kteří mlží a člověk často neví, co vlastně chtěli říci. Oni se dobře tváří, mluví dlouze, poučně, ale nedokáží podstatu shrnout do jedné věty. Babiš to dokáže,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz, co považuje za největší plus šéfa hnutí ANO.

Když toho tolik dokázal v byznysu, tak by to mohl dokázat i v politice

I když Jiří Mikeš připouští, že neví, jestli je všechno správné, co Andrej Babiš doposud udělal, jestli „není zadlužený až na půdu“, ale něco prý dokázal - zemědělsko-potravinářské impérium vybudoval z ničeho. „Jestli říká, že by se takhle dala řídit republika, aby lidi věděli, proč dělají, aby dostávali, co si zaslouží, tak může získat opravdu hodně příznivců, protože nebyl politik, nezískal peníze nějakým tunelováním nebo podrazy. Něco dokázal, a když to dokázal v byznysu, tak by to taky mohl dokázat v politice,“ soudí expert, že o tom může Babiš přesvědčit i voliče. Za podnikatelovu přednost považuje, že má za sebou peníze, které si sám vydělal.

Útoky na Babišovu minulost, na jeho údajnou spolupráci se Státní bezpečností, na lidi podle Mikeše už nijak zvlášť nepůsobí. „Jeho minulost, že pracoval za minulého režimu v zahraničním obchodě, už lidi tolik nezajímá. Ty zajímá hlavně budoucnost, zatímco politici jim žádnou perspektivu nedávali, Babiš jako byznysmen říká, my máme plány na dalších dvacet let, a to lidi zajímá. Zajímá je, co je před nimi a kdo je na tu lepší cestu vyvede. A pro to má Babiš jako úspěšný podnikatel dost silné argumenty,“ soudí Mikeš.

Racionálnějším a schopnějším populistou je Andrej Babiš

Kdo byl podle televizního odborníka v diskusi na Primě ze dvou šéfů zatím neparlamentních subjektů lepší? „Kdybych měl hodnotit celkový výsledek, případně pomyslné vítězství, bylo by to těžké - oba vsadili na populistickou notu: Bobošíková reinkarnovala výroky, které si pamatujeme z její bývalé Suverenity, dnes Hlavu vzhůru! - pro ni je to přímo charakteristické. Babiš uplatnil svou osvědčenou a pro voliče působivou rétoriku úspěšného podnikatele a obchodníka, který dává tisícům lidí práci a poctivě odvádí daně,“ je poněkud kritičtější k obsahu vystoupení obou diskutujících televizní a rozhlasový odborník Antonín Zelenka.

Ani jeden z účastníků televizní debaty se podle jeho názoru nevyhnul podbízení. „Ale na druhou stranu, který politik či politická strana se ho nedopouští, ať v ekonomické či sociální oblasti,“ uznal. Ale díky konkrétnějším argumentům se mu racionálnějším a schopnějším populistou zdál být Babiš, který svou politickou konkurentku lehce převýšil srozumitelnějšími a silnějšími větami. „Pro některé voliče mohla být Jana Bobošíková příjemnější, protože se hezky usmívala a jako vždy si dala záležet na své mimice a image,“ dodal směrem k šéfce volebního bloku Hlavu vzhůru! Antonín Zelenka.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…