Miliardy pro církve jdou dál. Komunisté šílí. Může za to i Klaus

07.02.2012 20:46

Církevní restituce prošly prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Koaliční poslanci přehlasovali ČSSD a KSČM.

Miliardy pro církve jdou dál. Komunisté šílí. Může za to i Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Vládní návrh zákona o majetkovém narovnání států a církví prošel prvním čtením. Stát podle navrhovaného zákona vyplatí církvím 59 miliard korun za třicet let. Je to zhruba polovina hodnoty jejich majetku. Začne se v roce 2013. V úvahu se bude brát také inflace, ale celkově by se částka mohla pohybovat mezi 78,9 miliardy a 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu, jeho hodnota je podle předkladatelů kolem 75 miliard. Podle opozice církve dostanou i majetky, které jim byly zabaveny před rokem 1948, dokonce i z dob josefínských reforem.



Levice nesouhlasila ani s rozsahem majetku určeného k vydání, ani s výpočtem náhrad. KSČM ale po šestihodinové debatě neuspěla s návrhem na zamítnutí předlohy o vrácení majetku, který komunistický režim církvím zabavil.

Sociálním demokratům se nepodařilo prosadit vrácení normy vládě k přepracování. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka předlohu nazval zákonem "o poskytnutí daru ve výši 134 miliard korun".

Návrh, který vychází z předloňské dohody státu se 17 českými církvemi, podle vlády řeší majetkové křivdy spáchané na církvích a náboženských společnostech po roce 1948. Přechodné období před zastavením financování církví ze státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít příští rok a trvat 17 let.



Grospič: Klaus se sblížil s Dukou

Komunistický poslanec Stanislav Grospič poukázal v rozpravě na to, že prezident Václav Klaus v 90. letech byl proti církvením restitucím, za poslední rok se ale sblížil s arcibiskupem a kardinálem Dukou a vyjádřil se pro restituce církvím.

"Chtělo by se možná jenom pro úvod připomenout, že to byl právě současný prezident Václav Klaus, který se valnou část doby, kdy zůstával v politice, bránil tomu, aby reálně proběhly církevní restituce a po kupónové privatizaci, aby se stát dále zatěžoval dluhy ve prospěch církevních organizací. Počátkem tohoto roku však došlo k určitému souznění, které našlo své opodstatnění na svatováclavské pouti minulého roku, kdy našel otevřeně stejnou notu s vedením římskokatolického kléru v České republice. Václav Klaus podotkl 12. ledna, že v posledních dnech a hodinách na toto téma, kterým jsou církevní restituce, bylo naneseno tolik mediálního a politického balastu, že z toho jakákoliv racionální podstata této věci vymizela, a proto nemá žádnou jednoduchou větu, kterou by něco takového mohl zareagovat, což se odehrává na české politické scéně a ve veřejnosti a ze strany sdělovacích prostředků, ale zároveň prezident, a tak to přiznaly i sdělovací prostředky, v poslední době v řadě otázek souznil právě s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Bylo to zvláštní, ale nikoliv překvapivé, kdo sledoval vývoj na české politické scéně, že dříve zdaleka tak vstřícné postoje k církvi nezastával a s Dukovým předchůdcem Miroslavem Vlkem v otázce církevních restitucí léta nenašel společnou řeč."

Dolejš: Jsem bezvěrec

Komunistický ekonomický expert a poslanec Jiří Dolejš citoval ve sněmovně z Bible. "Jsem bezvěrec, neřku-li neznaboh, ale přesto čtu různé knihy a samozřejmě i Knihu knih, a protože ji chápu jako určité kulturní dědictví, které patří všem, tak i já jsem si tam našel jednu pasáž, která se týká, a to tak, že velmi, jak se tak kolem sebe rozhlížím, i nás tady, jak tady sedíme. A je to pasáž z Proroctví Jeremiášova, kdy tam popisuje, nebo respektive se vyjadřuje těmito slovy: "Lid to pomatený, uši má a neposlouchá." Prosím vás, poslouchejme se, neseďme si na uších, tady přece není souboj těch, kteří nepřejí narovnávat pokřivené věci, ale tady je souboj těch, kteří říkají, že to, co bylo připraveno, dokonce i po těch 23 letech, je spíše horší než lepší a že jsme zkrátka některé věci vůbec neuvážili, protože zřejmě někomu nebyly hodny pozornosti."

Restituce obhajovala v rozpravě ministryně kultury Alena Hanáková s tím, že stát se zavázal již v roce 1991, že se s církvemi vypořádá. "Jak už bylo zmiňováno, v roce 1991 byl přijat vládní návrh zákona o půdě. V tomto zákoně se vláda a Parlament zavázaly, že historický majetek církví bude rovněž vypořádán, a to jiným zákonem než zákonem o půdě," upozornila těsně před hlasováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…