Milý dlužníku mých deseti milionů, oslovil Kalousek veřejně Babiše

21.10.2015 11:17

Poslanecká sněmovna se dnes navzdory kritickým postojům opozice snaží o schválení základních ukazatelů návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Pravicová opozice přitom začala do koalice tít hlavně kvůli výši schodku, jenž má být 70 miliard korun. Podle opozice by ale měla být čísla nastavená na schodek o třicet miliard nižší, což dnes koalici připomněl hlavně exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kalousek proto navrhl vrácení rozpočtu vládě k přepracování.

Milý dlužníku mých deseti milionů, oslovil Kalousek veřejně Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Sotva dnes ráno ministr financí Andrej Babiš začal poslancům v jednacím sále Sněmovny předčítat základní parametry státního rozpočtu, poslanci začali nebývale hlučet, a to tak, že je musela nakonec utišit místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). „Prosím hlouček zejména na pravé straně, aby se utišil. V tomto hluku se neslyšíme,“ zmínila Jermanová.

„To nevadí, já to dočtu,“ hlesl na to Babiš, který poslancům přečetl nejhlavnější čísla a k tomu mimo jiné řekl:

„Rozpočet sleduje naši strategii snižování deficitu s cílem mít vyrovnaný deficit, je to rozpočet, který podporuje růst naší ekonomiky, je to rozpočet proticyklický, je odpovědný vůči příštím generacím a zároveň odšpuntovává nadále ekonomiku, investuje a motivuje spotřebu. Dovoluji si vás požádat o podporu rozpočtu.“

Poslanci se poté pustili do cupování příjmů, výdajů i schodku rozpočtu. V dalším projednávání totiž už budou moci navrhovat jen přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami nebo přímo v nich.

Rozpočtový výbor doporučil poslancům základní parametry rozpočtu, tak jak jej předložilo ministerstvo financí ke schválení. Celkové výdaje budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta.

Podporuje hospodářský růst

Koalice rozpočet obhajuje poukazy na snižování deficitu a na to, že návrh podporuje hospodářský růst a vysílá do ekonomiky pozitivní signály. Naopak pravice je připravena prosadit vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Například TOP 09 chce, aby kabinet seškrtal výdaje a schodek nejméně o dvacet miliard korun a k tomu navrhuje ubrat z peněz na provoz státu a na neinvestiční dotace podnikatelských subjektů.

Komunisté naopak tvrdí, že rozpočet málo podporuje ekonomický růst. To ale v září, když rozpočet projednávala vláda, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl.

„Návrhem a složením rozpočtu, který dnes vláda schválila, plníme důležité závazky a priority, které jsme dali občanům a které jsou obsaženy v programovém prohlášení vlády. Podporujeme zaměstnanost, investice, průmysl, bezpečnost občanů i kvalitnější veřejné služby a zároveň jdeme cestou postupného snižování deficitu,“ uvedl k tomu tehdy Sobotka (ČSSD).

Dnes Sobotka poslance nabádal k tomu, aby se oprostili od zbytečných debat. „Já jsem přesvědčen o tom, že pokud jde o debatu, kterou dnes začínáme vést na půdě Poslanecké sněmovny, tak ji nelze vést jako rétorické cvičení,“ řekl k tomu.

Kromě jiného dále zmínil, že je rozpočet v každé zemi klíčovým nástrojem vlády - pokud jde o hospodářskou politiku, kterou vláda řešit chce. „Priorita číslo jedna je podpora investic,“ uvedl s tím, že ČR zažívá velmi silný hospodářský růst, ekonomika poroste o čtyři procenta, nezaměstnanost je na výši šest procent a ČR má poslední možnost dočerpat peníze z Evropských fondů. „Je dobré si uvědomit, že v příštím roce tady takto silný impuls nebude,“ připomněl.

„My jsme letos udělali silný impuls k tomu, abychom dosáhli čerpání operačních programů. Celý proces čerpání fondů se tak daří rozvíjet,“ zmínil dále předseda vlády a zdůraznil, že si je vědom výtek od opozice.

„Ekonomika roste, tak proč potřebujete schodek?“ otázal se k ní proto řečnicky a připomněl, že je důležité se také dívat na strukturu rozpočtu.

„Je důležité, aby rozpočet měl prorůstový charakter. Jsem rád, že v příštím roce klesne deficit, a jestliže je deficit na výši 1,2 procenta, tak pak je to výrazně tříprocentní limit, na kterém se kdysi dohodly vlády,“ řekl Sobotka.

„Budeme nepochybně patřit mezi tu lepší polovinu EU z hlediska zadlužení státu. Cílem vlády je, aby růst ekonomiky pokračoval i v příštím roce... Konsolidujeme nepochybně veřejné rozpočty a patříme mezi země, které snižují hodnotu dluhu vzhledem k HDP a blížíme se ke čtyřiceti procentům veřejného dluhu. V Evropě není mnoho takových zemí,“ pronesl dále premiér.

Sobotka: Přinese stabilitu

Za důležitou prioritu pokládá i bezpečnost, vzrostou výdaje na policii, armádu i bezpečnostní služby. „Jde o reakci na zhoršení bezpečnostní situace ve světě," podotkl k tomu Sobotka. Zároveň s tím se ohradil proti kritice pravice o tom, že vláda zvyšuje počty úředníků. Jde podle něj právě o policisty, vojáky a také o učitele. V případě úředníků posílí daňová správa, aby mohla zlepšit výběr daní, dodal Sobotka.

Na závěr pak poprosil poslance o podporu rozpočtu. „Přinese stabilitu a podpoří stát a fungování veřejných služeb. Je to rozpočet, který posílí bezpečnost státu a občanů, je to rozpočet, který snižuje schodek,“ řekl na závěr premiér.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek po něm tepal zvláště schodek rozpočtu, jenž prý v žádných kapitolách nešetří.

„Milý dlužníku mých deseti milionů,“ otočil se přitom napřed na ministra financí Babiše, s nímž se nedávno vsadil o deset milionů korun kvůli tomu, že nikdy nebyl policejně šetřen v rámci internetového sázení.

Kalousek dnes ve své řeči hlavně zdůraznil, že vláda není schopna pokračovat ve snižování schodku v takovém trendu, jak jej nastavily předchozí vlády.

„My jsme předávali strukturální deficit na mírné plusové nule, a vláda plánuje strukturální deficit na rok 2016 ve výši 1,4, a to je rozdíl mezi naším předáním a vaším plánem na příští rok 1,6 procenta strukturálního deficitu, což shodou okolností je zhruba těch 70 miliard korun nominálního deficitu, který plánujete na příští rok,“ pronesl a dodal: „Kdybyste skutečně konsolidovali, tak byste vykazovali strukturální přebytky. Kdybyste nekazili naši práci, tak jste na nule. Ale vy jste to o 70 miliard zhoršili. Takhle konsolidujete veřejné rozpočty!“ zdůraznil přitom.

Podle něj se v době hospodářského růstu mají vytvářet přebytky. „My jsme v době velmi slušného hospodářského růstu, jak už tady zmínil pan premiér, a vy přesto vytváříte deficit. A kdy jako, prosím pěkně, chcete dělat ty přebytky?“ otázal se směrem k vládní lavici poté Kalousek s tím, že kabinet ve svých výdajích nadměrně plýtvá. Nakonce navrhl vrátit rozpočet vládě k přepracování.

Do debaty o rozpočtu je prozatím přihlášena desítka poslanců, a to hlavně z řad opozičních lavic. Komunisté se připravují na tepání kabinetu za to, že rozpočet málo podporuje ekonomický růst. Proto jej ani nechtějí podpořit.

Kde jsou ministři?

Rozpravu po dvou hodinách rozčísl poslanec TOP 09 František Laudát, jenž navrhnul přerušení diskuze do doby, než v jednacím sále bude přítomno více ministrů, prý alespoň dvě třetiny. To ale hlasováním neprošlo.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

To samé po chvíli kritizoval i Miroslav Kalousek. „Neumím si představit, že by tady Václav Klaus nebo Miloš Zeman neseděli, když by jejich vláda žádala o více než bilion korun,“ zmínil k tomu Kalousek. A následně požádal o přerušení debaty v délce deseti minut.

Ani po této době ale nebyl spokojen s tímtéž. „Když tady není žádný ministr, žádám o přestávku na jednání poslaneckého klubu do doby, než tady bude sedět devět ministrů,“ zaútočil na vládu Kalousek.

V tom se ale ohradil premiér Sobotka. Podle něj stačí, když je v sále přítomen předseda vlády a ministr financí.

„Nepodkládám za nezbytné, aby se projednávání zákona o státním rozpočtu účastnili všichni členové vlády, kteří nemají poslanecký mandát. Já nechci ale brát opozici, aby vznášela jakékoliv požadavky,“ namítl na Kalouskova slova předseda vlády s tím, že je důležité, aby v sále seděla vládní většina, což podle něj splněno je.

Stanjura: Pelikán medituje v Indii...

Projednávání rozpočtu probíhá za nezájmu ministrů. V sále v době návrhu Laudáta seděl pouze premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš.

Z dnešního jednacího dne se omluvili totiž tito členové vlády: Pavel Bělobrádek kvůli zahraniční cestě, Michaela Marksová z pracovních důvodů, ze stejného důvodu i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, z osobních důvodů ministr spravedlnosti Robert Pelikán, omluvili se i Dan Ťok, ministryně školství Kateřina Valachová a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jenž je na zahraniční cestě.

Podle pozdější poznámky předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury prý Pelikán medituje v Indii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…