Místopředseda KSČM odhaduje, co se bude dít po volbách, pokud Babiš zamíří do opozice

03.10.2017 20:01

Co se stane, když hnutí ANO skončí po volbách v opozici? „V takovém případě by vláda byla téměř s jistotou slepencem ze stran, které nám šafářují už skoro třicet let. A tedy i s rodokmenem, vrostlým hluboko do privatizačního pitavalu, proměny země v cizí kolonii, totální destrukce její obranyschopnosti – a všudypřítomného přediva ‚tunelů‘ financujících i politiku. Pro hnutí se zázemím ANO by to byla nahrávka na zdrcující smeče,“ domnívá se místopředseda KSČM Josef Skála. ParlamentnímListům.cz také prozrazuje, že KSČM by se „hrnula do vlády podřízené povelům z USA, NATO a Bruselu, jen kdyby chtěla spáchat sebevraždu“.

Místopředseda KSČM odhaduje, co se bude dít po volbách, pokud Babiš zamíří do opozice
Foto: Vít Hassan
Popisek: Josef Skála

Jak to bude po volbách? Všechny průzkumy věští vítězství hnutí ANO. Nebude to však vítězství Pyrrhovo? Seženou někoho do koalice? Sám Babiš tvrdí, že do vlády nepůjde s komunisty. Ale co tichá podpora této strany. Je možná? Na tuto klíčovou otázku se ParlamentníListy.cz zeptaly místopředsedy KSČM Josefa Skály. Zajímaly se také o to, co říká na Babišovy úvahy o tom, že asi premiérem nebude a hnutí klesají preference, takže to vypadá na opozici. Je to od něj projev trudnomyslnosti, či lišácká taktika?

Opozice – pro Babiše parádní investice do budoucnosti

„Říká-li, že mu klesají preference, sám Andrej Babiš, nemám důvod s ním polemizovat. Zda je to i ‚lišácká taktika‘, ví zase jen on sám. Premiérem se skutečně stát nemusí. A to i v případě, že vyhraje o celé koňské délky. Dovedu si dokonce představit, že otěže nejsilnější opoziční strany mohou být parádní investicí do budoucnosti,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM. „V takovém případě by totiž vláda schopná získat parlamentní většinu – byť asi jen s hodně odřeným poprsím – byla téměř s jistotou slepencem ze stran, které nám šafářují už skoro třicet let. A tedy i s rodokmenem, vrostlým hluboko do privatizačního pitavalu, proměny země v cizí kolonii, totální destrukce její obranyschopnosti – a všudypřítomného přediva ‚tunelů‘ financujících i politiku. Že by to panstvo nepojalo jako šanci, jak zamést vlastní hříchy pod koberec? A uložilo si i pokání a zmrtvýchvstání morálky? Na to si nevsadí ani Nanynka vyrážející do zelí. Pro hnutí se zázemím ANO by to byla nahrávka na zdrcující smeče,“ domnívá se.

„Pokud jde o KSČM, my o tom, jak dál, rozhodujeme kolektivně – a logicky až po volbách. V tuto chvíli proto jen pár ryze osobních poznámek. Z toho, kam míří naše republika i okolní svět – a jakým směrem to berou většinové nálady – plyne šance i povinnost násobit náš opoziční potenciál. Stupňovat ho jak vlastní iniciativou, tak budováním ještě mnohem širších spojenectví,“ vysvětluje.

Do vlády podřízené povelům z USA, NATO a Bruselu bychom se hrnuli jen v případě sebevraždy

„Do vlády, podřízené povelům USA, NATO i bruselské ‚eurokracie‘, by se strana našeho typu hrnula, jen kdyby chtěla spáchat sebevraždu. A fakt, že máme úplně jiný program, přece konstatuje sám Andrej Babiš. Z toho, co říkám, však přirozeně neplyne, že chceme být v opozici za každou cenu a ‚na věčné časy‘. Co dodám hned obratem, není o vztahu k ANO a Andreji Babišovi. Je to koncepční úvaha, a ne žádný jinotaj na téma ‚osob a obsazení‘. Jak naši členové, tak voliči se ztotožní jen s kroky, jimiž se nezpronevěříme sami sobě,“ konstatuje.

„Situaci, kdy podpoříme přijatelnější variantu – a zablokujeme tím očividně větší zlo – si představit dovedu. Možná nastane dřív, než se to jeví dnešníma očima. Svět kolem nás – i poměry doma – k ní míří stále víc. Zájemce o naši podporu pak bude muset překročit svůj stín. To ovšem udělá až pod tlakem okolností. Teprve za situace, kdy už to ‚postaru‘ půjde jen za cenu, že se to obrátí i proti němu. A tedy i tváří v tvář skutečně široké a akceschopné opozici,“ objasňuje. „V opozici ‚proti všemu a všem‘ jsme ovšem nebyli nikdy. Cokoli je změnou k lepšímu, podpoříme i kdykoli příště. Ať už s tím přijde kdokoli,“ uzavírá Josef Skála.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…