Moravec zmínil tepláky za Blanku a Hudeček s Bémem se utrhli z řetězu

01.12.2013 15:01

Podle očekávání pro sebe nenalezli mnoho vzájemného porozumění někdejší pražský primátor Pavel Bém z ODS se současným mužem v čele hlavního města, primátorem Tomášem Hudečkem z TOP 09. Vzájemně si přehazovali horký brambor politické odpovědnosti za největší městský tunelový komplex v Evropě, který je dlohodobě provázen finančními i organizačními problémy.

Moravec zmínil tepláky za Blanku a Hudeček s Bémem se utrhli z řetězu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Jejich debata, moderovaná Václavem Moravcem, v druhé části jeho nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, vysílaného zpravodajským kanálem České televize, byla dosti emotivní. Točila se pochopitelně především okolo výše rozpočtu na stavbu monstrózního komplexu s něžným jménem Blanka.

„Věřím, že Pražané nebudou rukojmím pana Hudečka,“ hned na úvod diskuse spustil bývalý primátor zostra. Podle jeho teze byla původní cena díla, včetně technologií, inflačních doložek, technického dozoru investora apod. přibližně dvacet devět miliard korun. Nynější výši zakázky, jež se vyšplhala na třicet sedm miliard korun, dává za vinu primátorům, kteří řídili město po něm, tedy Bohuslavu Svobodovi z ODS a právě Tomáši Hudečkovi z TOP 09. 

Podle primátora Hudečka byl původní rozpočet z let 2006-7 ještě vyšší, a to třicet jedna miliard korun. Vícepráce představující dalších šest miliard byly podle něj objednány do konce roku 2010, tedy za primátorování Pavla Béma. V únoru 2011 byla radě již známa částka třiceti sedmi miliard korun coby účet za tunelový komplex.

Pavel Bém se přihlásil ke svému dílu. „Samozřejmě, že za stavbu tunelového komplexu Blanka nesu politickou zodpovědnost,“ uvedl, ovšem připomněl, že právní odpovědnost má jen do roku 2010, tedy dokud vedl hlavní město. Podle něj zastupitelstvo šestkrát schválilo částku dvacet devět miliard korun a ptá se tedy, kde se vzaly ony dvě miliardy korun navíc. Domnívá se, že je může tvořit inflační navýšení pramenící z prodloužení lhůty výstavby, nebo penále stavitele, tedy společnosti Metrostav, za opožděné platby. „Pánové Hudeček a Svoboda musí převzít odpovědnost,“ řekl Pavel Bém.


Bývalý primátor Prahy Pavel Bém (ReproFoto: ČT)

Ještě, že nejsem Pražanem

Nepřekvapivě nesouhlasil primátor Hudeček: „Veškeré objednávky včetně víceprací byly odsouhlaseny do roku 2010,“ sdělil svůj pohled. Na dotaz moderátora, zda město nepřestalo platit, aby primátor „neskončil v teplácích“, Tomáš Hudeček kontroval, že problém spočívá v porušení zákona o hlavním městě Praze a o veřejných zakázkách. Václav Moravec zopakoval, že tedy „bojíte se tepláků, proto neproplácíte“, na což primátor připustil, že to je příšerná interpretace, ale duchem toho, jak to bylo řečeno, tomu prý rozumí. Podle Pavla Béma se Hudečkovo vedení města dostalo do slepé uličky a nyní se snaží strčit hlavu do písku. V současné době město nemá platnou smlouvu na technický dozor, stavbu tedy za město nikdo neřídí a to je hlavní důvod, proč se Tomáš Hudeček bojí a bere Pražany coby rukojmí, domnívá se Pavel Bém.


Primátor Prahy Tomáš Hudeček (ReproFoto: ČT)

„Ještě, že člověk není obyvatelem hlavního města Prahy, protože to je příšerný obrázek o řízení,“ obrátil se moderátor na pražského primátora. Ten informoval, že se město i Metrostav připravují na jednání s rozhodčím soudem Hospodářské komory. Ten však může trvat i roky, připomněl Moravec. Podle primátora je to však nejjednodušší možnost, jak dosáhnout dohody a pohnout se z místa.

Pavel Bém to odmítá. „Samozřejmě, že je smlouva platná, pan Hudeček je neuvěřitelný lhář,“ udeřil bývalý primátor s tím, že současné vedení města nechce stavbu převzít a s tím přijmout politickou odpovědnost.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…