Mručení v KDU-ČSL: Ne všichni lidovci skáčou radostí ze Sobotkovy vlády

28.01.2014 9:56

Ne každý skalní lidovec bouchnul šampaňské kvůli vstupu KDU – ČSL do vlády. Někteří voliči v regionech a také poslanci jsou ze sňatku z rozumu stále na jehlách. Nepříjemné otázky vyvolává roztříštěná minulost ČSSD a možné střety zájmů v hnutí ANO.

Mručení v KDU-ČSL: Ne všichni lidovci skáčou radostí ze Sobotkovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Od jmenování dělí ministry zřejmě už jen hodiny. Koaliční smlouva je zpečetěná. Jenže radost z nových postů a vlivu, mohou lidovcům mírně kazit i odlišné názory některých jejich členů. „Názor není naprosto jednotný a jsou regiony, kde lidé říkají, že by se do koalice chodit nemělo. Je pár organizací, které řekly, že jít do koalice nedoporučují,“ potvrdil poslanec Ludvík Hovorka (KDU – ČSL).

„ČSSD v závěru minulého roku byla rozhádaná. Někteří lidé se proto obávají, že toto spojenectví je ohroženo možným pokračováním těchto hádek,“ doplnil. Podobné signály zachytil v regionech i poslanec Ondřej Benešík. „Už v době vyjednávání jsem slýchal, že principielně bychom do koalice neměli vstupovat. Co se týká ale vyjednaných podmínek, tak si myslím, že zásadnější výtka s ohledem na náš program ani sílu není. Spíš šlo o princip,“ vysvětlil Benešík.

Lidovci jdou do rizika kvůli prosazení svého programu

Už teď je jasné, že oprávněné jsou obavy lidovců z toho, zda se neblahá historie, kterou má ČSSD za sebou, nemůže opakovat. „Byla obava z toho, že názorové rozpory, které byly v ČSSD, se objeví záhy znovu. K takovým problémům docházelo už v době premiéra Špidly nebo Grosse. Já už jsem toho prožil ve sněmovně hodně a dobře si vzpomínám na chvilky, kdy končila koalice vedená panem Špidlou, Grossem a jak lidé nechápali, proč zůstáváme ve vládě pana Paroubka v době, kdy nás válcovala ČSSD spolu s komunisty. Proto také vím, že jednota v ČSSD nikdy dlouhodobě nebyla,“ upozornil Hovorka.

„Problémy, které v jejich straně existovaly v minulosti, vyvřely na povrch v souvislosti s rozhodováním o tom, zda má být pan Bohuslav Sobotka premiérem. Řadou našich lidí byly vzájemné půtky představitelů ČSSD vnímány, jako velmi nechutné a navíc s obavami, že takové situace mohou nastat znovu,“ doplnil. Své výhrady má i vůči ANO.

„Máme určité obavy s provázání politiky a byznysu a z toho, že se jedná o narychlo vytvořené zájmové uskupení, které může projít názorovým pnutím. Z těchto důvodů jsou u nás obavy, že možné názorové rozpory uvnitř koaličních stran mohou být důvodem ohrožení nově vznikající koalice. Přesto převládl názor, že jiné možné varianty vytvoření funkční vlády jsou ještě horší, a že stojí za to určité riziko podstoupit, abychom mohli realizovat náš volební program,“ dodal.

Sňatek z rozumu byl nejlepší variantou

Ondřej Benešík také připomenul, že lidovci před volbami slíbili, že se nebudou bránit vstupu do vlády, pokud nebudou muset měnit základní principy programu. To se zatím nestalo. „Vyjednávali jsme velmi poctivě a pokud bychom museli přistoupit na něco, co by z programového hlediska bylo nepřijatelné, tak jsme byli rozhodnutí z jednání odejít a vůbec do koalice nevstupovat,“ připomenul Benešík.

„Pro nás je to sňatek s rozumu. Já osobně, že bych byl celý nadšený z toho, že ve vládě budeme, nemohu říct. Vláda bude muset řešit velmi problémové věci a z toho radost nemám, ale nebylo možné nepřijmout zodpovědnost. To by byla zrada na voličích a rezignace na politické principy. Nová koalice má spoustu chyb a je to do značné míry riskantní obchod, nakonec ale převládl názor, že v současné sobě nevymyslíme nic lepšího. I různí političtí hráči se dokáží dohodnout,“ vyjádřil svůj názor.

Buď nechají restituce, nebo odejdeme

Velmi pevní v kramflecích a jednotní se cítí lidovci v otázce církevních restitucí. Jejich názor se nemění ani o milimetr. Budou si trvat na svém, i kdyby se koalice pokoušela přístup měnit. „Pokud by nás někdo tlačil do změn již schválených restitučních zákonů, pak by to byl důvod k vystoupení z koalice. Restituční záležitosti nejsou vůbec předmětem koaliční smlouvy a myslím si, že není možné nad její rámec vznášet nějaké další požadavky,“ vysvětlil Hovorka.

Názor lidovců pak zopakoval Benešík. „Opakovaně jsme se k tomu už vyjádřili. Jakéko-li zásadnější omezení není možné bez souhlasu druhé strany, což jsou církve a federace židovských obcí. Pokud oni s tím budou souhlasit, tak my dohodě nebudeme bránit. Naše stanovisko je ale naprosto jasné. Osobně si myslím, že diskuse, která stále na toto téma probíhá, přispívá k tomu, že se věci i směrem k veřejnosti vyjasňují. Nemyslím si ale, že by byl nějaký prostor k tomu, aby se restituce daly nějakým zásadním způsobem změnit,“ doplnil s tím, že lidovci chtějí, aby v České republice dohody, které se uzavřou platily a abychom se mohli deklarovat jako právní stát, jehož vláda ctí vlastní zákony.

Budoucí ministr obavy mírní

Budoucí ministr zemědělství Marian Jurečka vidí stejně jako jeho poslanci mírná rizika v jednotnosti a zřetelnosti názorů svých koaličních spoluhráčů. „Jsou určité obavy, jak se situace bude vyvíjet. Jak bude fungovat hnutí ANO, jak bude čitelné a jaká bude stálost názorů. To jsou hlavní pochybnosti, které lidé mají,“ uvedl Jurečka. Ten ale nemá obavy z toho, že by hnutí ANO 2011 nebo ČSSD tlačili lidovce do nějakých kompromisů v otázce církevních restitucí a zopakoval stanovisko, na kterém si strana dlouhodobě trvá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…