Nadšený řev na sjezdu ČSSD: Takto Zeman týral Nečase, Kalouska a Peake

15.03.2013 13:38

UVNITŘ VIDEO Projev prezidenta republiky Miloše Zemana byl jedním z očekávaných vrcholů sjezdu ČSSD. Zeman v něm uvedl, že si jako občan přeje vítězství sociální demokracie a tvrdě se vysmál vládním politikům. Uvedl, že do vnitřních záležitostí ČSSD zasahovat nechce, ale v několika náznacích přece jen část strany podpořil.

Nadšený řev na sjezdu ČSSD: Takto Zeman týral Nečase, Kalouska a Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na sjezdu ČSSD vystoupil také nový prezident Miloš Zeman

Anketa

Která z levicových stran je vám nejbližší?

21%
63%
5%
hlasovalo: 13401 lidí

Miloš Zeman vstoupil do sálu několik minut po třinácté hodině a přivítal ho potlesk ve stoje a na pódiu předseda strany Sobotka. „Počkejte s tím potleskem raději až na konec mé řeči," zdraví Miloš Zeman delegáty.

V úvodu Zeman zavzpomínal na roky 1993-2001, kdy sjezdy ČSSD oslovoval z pozice jejího předsedy. „Považuji tuto dobu za nejkrásnější roky svého života,“ svěřil se. „Během pěti let jsme tehdy z vysmívané sedmiprocentní strany vstoupili do Strakovy akademie hlavním vchodem,“ připomněl sociálním demokratům jejich úspěšnou minulost.

Pak však varoval, že pouze vyhrát volby nestačí. „Pokud neumíte vládnout, tak svou popularitu a prestiž zase rychle ztratíte. Nám se podařilo vyvést zemi z krize, nastartovat ekonomický růst a provést řadu důležitých reforem. Myslím, že na výsledek tehdejšího vládnutí mohou být všichni sociální demokraté právem hrdí,“ zhodnotil tehdejší předseda strany.

Vše ke sjezdu ČSSD ZDE

Pak však připomněl, že po jeho odchodu strana dělala velké chyby. „Po roce 2002 byla ve sněmovně většina 111 levicových poslanců. Mohli jsme prosadit řadu reforem, včetně majetkových přiznání, o kterých se volá dodnes. Ale my jsme místo toho splácali jakousi podivnou stojedničkovou koalici,“ podivil se, přičemž tehdejší jednání strany označil za „politický diletantismus“.

Podle Zemana by to měli mít sociální demokraté na mysli i v současnosti. „Mějte odvahu vládnout sami. Pak se nestane, že si někdo bude přisvojovat úspěchy a neúspěchy nechá na Vás,“ poradil sociálním demokratům.

Stejně vládne Kalousek

Jeho projev pokračoval explicitní podporou strany do voleb. „Jako prezident musím být nadstranický, ale jako občan si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách,“ pronesl Zeman a vysloužil si od sociálních demokratů dlouhotrvající potlesk vestoje doprovázený hromadným nadšeným křikem.

„Občas se v pravicových novinách objevuje, že Zeman přijel na sjezd ČSSD, aby ji rozložil. U nich mě to nepřekvapuje,“ poznamenal prezident. Ale pokud to tvrdí levicoví politici, tak prý Zeman kroutí hlavou nad jejich politickou krátkozrakostí.

„Přátelé, proč bych to dělal,“ oslovil sjezd. „Dovedete si mě představit, že podporuji Nečasovu nebo Schwarzenbergovi vládu, což by v obou případech byla vláda Miroslava Kalouska? Nebo že bych si, nedej Bůh, přál dokonce vládu Karolíny Peake?“ zeptal se řečnicky, zatímco sál se na účet koaličních špiček dobře bavil.

Vyvarujte se šedivého průměru

„Volba vašeho vedení je výlučně vaší věcí. Ale chci vás, jako každou jinou stranu, varovat před malostí. Ta každou osobnost, která se objeví v jejím okolí, zadupe do země a nahradí šedivým průměrem, který sice nikomu nevadí, ale ani nikomu neprospívá,“ varoval Zeman, přičemž si dal záležet, aby nebylo zřejmé, koho myslí.

Malost podle něj trápí všechny strany, ale sociální demokracie je na tom lépe než ostatní strany především díky svým hejtmanům. „Pozval jsem je před pár dny na Hrad, abych se přesvědčil, že umí řídit kraj. To by mělo být samozřejmé, ale když pozoruji některé ministry Nečasovy vlády, tak musím říct, že hejtmani ČSSD si počínají zodpovědně a mají kvalifikaci, aby řídili stranu a v budoucnosti i stát,“ pochválil představitele ČSSD z regionů.

„Závěrem mi dovolte, abych poděkoval předsednictvu za jednohlasnou podporu před druhým kolem prezidentských voleb,“ uvedl poté. Zmínil i ty, kteří jej podpořili již před prvním kolem, zejména čestného předsedu strany Valtra Komárka a místopředsedkyni Marii Benešovou. „A také děkuji občanům, kteří si uvědomili, že na rozdíl od některých z Vás jsem opravdu levicový politik,“ pokračoval jemným rýpnutím.

Za komunismu podle Zemana kolovala anekdota, že třídní boj není nic proti soudružským vztahům. „Proto Vás prosím, abyste přátelství brali vážně a nebrali jej jen jako synonymum pro různé druhy podrazů. Přátelství by nemělo být degradováno na pouhou frázi,“ poznamenal Zeman.

Proto závěrem svého projevu nabídl sociálním demokratům své vlastní přátelství a vysloužil si další dlouhotrvající potlesk vestoje.

Když prezident Zeman sešel z pódia, pozdravil se s první řadou delegátů, zejména s Marií Benešovou, Zdeňkem Škromachem a Michalem Haškem. Poté se neobyčejně srdečně objal s čestným předsedou strany Valtrem Komárkem.

Jeho projev ve studiu České televize hodnotil komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo: „Přišlo mi to, jak když na abiturientský sjezd přijede třídní profesor,“ uvedl. Zeman podle něj podpořil jistou část strany, a sice hejtmany, což je mocenská základna prvního místopředsedy Michala Haška.

Podle Jiřího Pehe byl projev vůči ČSSD smířlivý, ale jako u Zemana tradičně plný rozporů. Některé strany prý mají právo se cítit dotčeny, protože takový výsměch, jaký adresoval předsedům koaličních stran, by si podle něj prezident dovolit neměl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…