Nastoupí radikální pravice. Odborník už také slyšel o nové vládě

24.10.2012 12:40

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík považuje za předčasné vyjadřovat se ke scénářům hovořícím o konci Petra Nečase ve funkci premiéra a možným krokům TOP 09. To politolog Lukáš Jelínek si dovede představit, že dojde k dohodě Miroslava Kalouska a rebelů z ODS na mnohem důraznějším pravicovém programu obměněné vlády.

Nastoupí radikální pravice. Odborník už také slyšel o nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Již v úterý přinesly ParlamentníListy.cz informace o připravovaném scénáři, podle něhož neschválením daňového balíčku přijde vláda o důvěru, ODS si na kongresu zvolí nového předsedu a toho pak prezident Václav Klaus jmenuje premiérem rekonstruované vlády na dosavadním koaličním základu. Dnešní Lidové noviny píší o podobném plánu jen s tím rozdílem, že by TOP 09 zůstala mimo vládu, kterou by jen podporovala.

Anketa

Nečas odejde, přijde nový premiér z ODS a pravice povládne dál. Je to možné?

64%
36%
hlasovalo: 2193 lidí

„O takovém scénáři jsem neslyšel a považuji ho za čirou spekulaci. My jsme kvůli nedodržování dohod ze strany ODS v situaci, kdy nikdo nic neví. Nemůžu teď předvídat, jestli by TOP 09 a STAN nějakou vládu podporovaly či nepodporovaly, jestli by v ní byly, nebo nebyly, to je skutečně velmi předčasné,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Je seškrtáno na dřeň a kvůli porušení dohody se půjde ještě dál

„Uzavřeli jsme dohodu a čekáme její dodržení. Teprve včera nám ODS oficiálně oznámila, že tu dohodu patrně nebude schopná dodržet, protože její poslanecký klub není jednotný. A tak jsme podpořili ministra financí v tom, aby požádal sněmovnu, aby vrátila státní rozpočet Ministerstvu financí k přepracování,“ poukazuje Petr Gazdík na to, že státní rozpočet nemůže být postaven na číslech, která vycházela ze zřejmě už neprosaditelného daňového balíčku.

Tím se ale rozpočet dostane do stavu, že v něm po odpočtu mandatorních výdajů zůstane jen přes 200 miliard korun a z nich bude třeba ušetřit 20. „To nebude vůbec jednoduché, když už mnohé bylo seškrtáno na dřeň, a tak se dle sdělení Ministerstva financí bude muset sahat do takových položek, jako je věda a výzkum, financování evropských projektů, doprava, a to samozřejmě považujeme za hodně hloupé řešení,“ viní Petr Gazdík rebely z ODS z tohoto dopadu na státní rozpočet.

Není normální, aby pár lidí drželo v šachu celý národ

Pokud koaliční partneři nebudou dodržovat dohody, považuje TOP 09 a STAN za nejférovější řešení předčasné volby. Momentálně je v pozici šachisty s černými figurkami, který čeká na tah bílého. „Tak v tom případě je hráčem, který má černé figurky, celý národ, všichni podnikatelé, státní správa, rozpočet. Není normální, aby pár lidí, kteří se rozhodnou nedodržovat dohody, pro které několikrát sami hlasovali, tak aby drželi v šachu celou veřejnost i politické partnery, s nimiž ty politické dohody uzavřeli,“ zlobí se šéf Starostů.

Podle politologa Lukáše Jelínka jsou v úvodu zmíněné scénáře vcelku pravděpodobné. „Vláda bude nejspíš rekonstruovaná, to znamená s novým premiérem, a politické strany v ní zastoupené se pokusí vyhnout předčasným volbám. To mi přijde nejpravděpodobnější. I kdyby si ODS na kongresu nezvolila nového předsedu, tak to nemusí nic znamenat, protože v té své personální nouzi může vyjít s dvojvládím, kdy bude Petr Nečas ještě dosluhujícím předsedou strany, ale jako premiér už bude nominovaný někdo jiný,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Kalouskovi blízcí prý vyjednávají s rebely z ODS

Sám má i svůj soukromý scénář pro chvíli, kdy bude zřejmé, že dohoda s rebely uvnitř ODS není možná. „Pak si může některý z koaličních politiků vzpomenout na to, že ve sněmovně ještě zasedá strana, která si říká Věci veřejné a jejíž hlasy by se k dotažení volebního období za určitých okolností klidně mohly hodit, přinejmenším jako bič na rebely v klubu ODS,“ umí si Lukáš Jelínek představit variantu, že by se někdo mohl pokusit ještě přitáhnout k vládní odpovědnosti Věci veřejné.

Zároveň ale přidává další scénář, o němž slyšel ve sněmovně, že přes velkou nevraživost, kterou přes média dávají najevo Miroslav Kalousek a rebelové z ODS, tak už na této trase probíhají nějaké kontakty. „Zdůvodní to tím, že dosluhující Nečasova vláda ztratila proreformní étos, ale oni jako reprezentanti autentické pravicové politiky chtějí ukázat, že pravicová politika je v České republice ještě živá, a proto jsou schopni se domluvit na novém uspořádání a třeba i na mnohem důraznějším pravicovém programu,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

Jádrem příští vlády může být radikálně pravicová skupina z ODS

To je něco, co by podle politologa určitě uvítali i ti rebelové v ODS, kteří hovoří o odklonu strany od pravicové politiky. „Není ani vyloučeno, že jádrem té příští vlády bude jakási radikálně pravicová skupina z ODS, kterou může reprezentovat budoucí premiér, možná Martin Kuba, nebo i někdo další. Všimněte si, že mnoho čelných politiků ODS – včetně místopředsedů – se odklání od Petra Nečase a už počítají jako s hotovou věcí s tím, že Nečas bude vyměněn,“ upozorňuje Lukáš Jelínek.

Je přesvědčen, že dohodnout se s Miroslavem Kalouskem, který už mnohokrát prokázal schopnost veletočů i schopnost spojit se nečekaně s čertem, ďáblem, lze i přes všechna ta vyjádření posledních týdnů. „Podstatné je, že se tady nějaká většina – nevím, jak početná – pokusí zformovat novou či staronovou koalici, která se bude snažit hovořit především o tom, že jejím posláním je dotáhnout polovičaté reformy a že to je to, z čeho chtějí skládat účty voličům v řádném termínu voleb,“ odhaduje Lukáš Jelínek možnou strategii koaličních poslanců.

Kalouska v závětří si politolog představit nedokáže

Proto dává nejméně šancí variantě, že by TOP 09 zůstala mimo vládu, jen by ji podporovala a Miroslav Kalousek by z ministra financí přesedlal na šéfa rozpočtového výboru. „Když teď TOP 09 volá po tom, aby se v případě pádu vlády konaly předčasné volby, tak v případě změny názoru nemůže jen tak zůstat někde bokem, ale být tahounem toho procesu. To už je důstojnější varianta jít si pro očekávanou prohru v předčasných volbách,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

„Teď, když se láme chleba, tak Miroslav Kalousek bude chtít být u toho. A navíc se už proslýchá, že jeho politická kariéra míří k závěru, že už sám ztrácí ochotu dál v politice pokračovat, že to pro příští volby nejspíš zabalí. A pokud by to byla pravda, tak jak známe Miroslava Kalouska, tak by nechtěl tímto způsobem skončit, nechtěl by se takhle potichu vytratit jako nějaký předseda rozpočtového výboru, ale patrně by chtěl ještě ukázat nějaký majstrštyk, nějaký geniální tah v té politické válce a chtěl by si ještě užít zbytek volebního období, a ne že by dosluhoval někde v závětří v nějakém sněmovním výboru,“ myslí si Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…