Nečas zaútočil na socialisty: Vzpomeňte na Grosse

09.05.2013 15:22

Ač premiér Petr Nečas z pracovních důvodů chyběl na dnešních dopoledních sněmovních interpelacích, po obědě, při těch ústních, si to pak náležitě vybral. Začal totiž útočit do řad poslanců z ČSSD. Ti naopak dopoledne sjeli Nečase kvůli jeho absenci. Premiér jim ale připomněl Grosse...

Nečas zaútočil na socialisty: Vzpomeňte na Grosse
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala schůze poslanecké sněmovny. O přestávce mezi dopoledním a odpoledním jednáním se sešla vláda

Sociálně demokratický poslanec Adam Rykala při ústních interpelacích dnes útočil na premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli špatné správě státu z jeho strany a potažmo i ze strany celé vlády.

„Přál bych vám, abyste se šel podívat ven, mezi lidi. Vládne totiž velká nezaměstnanost a to už sedm let tady vládne ODS! Za těch dalších několik měsíců, které vám zbývají do konce vlády, bych vám přál, abyste už nepůsobili lidem žádné problémy a také abyste nepřidělávali lidem žádné vrásky,“ zmínil mimo jiné Rykala, když předtím Nečasovi předložil na stůl „mafiánské praktiky“ kabinetu a také ODS.

„Pane premiére, vy jste osoba, která ručí za bezpečný chod všech procesů uvnitř státu. V případě, že premiér a jeho vláda, zjednodušeně řečeno správci státu, svou práci nezvládají, dochází poté k chaosu. A protože jste neschopni řešit zásadní otázky, nejdůležitější problémy a nejste schopni provádět reformy, přivádíte naše spoluobčany k frustraci. Celých 73 procent české populace si myslí, že naše vláda neusiluje o řešení nejdůležitějších problémů v naší zemi. Čím to může být způsobeno? Proč jsou občané nespokojeni se správou naší země?,“ tázal se kromě jiného Rykala Nečase.

Podle něj by se lidé měli relativně dobře až do doby, kdy vstoupily v platnost nápady Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska. „Boom v trendu korupčních kauz, krytí mafiánských praktik a podpora korupce, to vše se děje za vaší vlády, to vše se dělo za vlády pana Topolánka. Přitom jste slibovali, že budete vláda protikorupční a že budete vláda rozpočtové odpovědnosti,“ vmetl Nečasovi Rykala.

Jenže Nečas si slovní házení špíny na svou osobu nenechal líbit. Rykalovi připomněl pak jiného "mafiána", a to bývalého sociálně demokratického premiéra Stanislava Grosse, který byl dle jeho slov "jistě nejúspěšnějším českým podnikatelem před Tomášem Baťou". ČSSD by si tedy podle Nečase mela zamést před vlastním prahem.

"Pan poslanec Rykala na některá jména zapomněl. Zapomněl na jména, která se tady pohybovala před rokem 2006, když mluvil o těch polomafiánských praktikách a podobně,“ poznamenal Nečas.

"Stačí zmínit jednoho z mých předchůdců - Stanislava Grosse. Neřekl bych, že se sociální demokracie s touto záležitostí největšího, nejúspěšnějšího českého podnikatele od doby Tomáši Bati - protože nepamatuji si, že by někdo takto rychle geniálně a úžasně zbohatnul jako tento bývalý vrcholný dlouholetý představitel České strany sociálně demokratické - vyrovnala," řekl dále Nečas.

Nechceme, aby země byla trápena sociálními demokraty

„Tato země má skutečně své problémy, ale musí se orientovat na ekonomický růst. Mezi lidmi jsem ale pravidelně. Tento můj obličej ale nejde příliš schovat, proto mne určitě potká a osloví více lidí než vás, přestože patříte mezi klenoty moravskoslezské ČSSD...Je ale zapotřebí co nejpozději připustit vládnutí ČSSD, neboť pak teprve začne trápení této země. Byli jste to vy, kdo řekli, že živnostníci jsou paraziti a pak jste začali potichu ustupovat. Chcete podnikatelům ztížit jejich podnikání, zvýšit daně, ale my nechceme, aby tato země byla trápena sociálními demokraty,“ dodal Nečas na adresu Rykaly, jenž je v 26 letech nejmladším zvoleným poslancem.

Následně nastoupil další sociálně demokratický poslanec Miroslav Váňa. Ten kromě toho, že spílal premiérovi za trápení lidí, Nečasovi také vyčetl špatné vládnutí.

„Proč vědomě vaše vláda pohrdá našimi občany?“ zaútočil Váňa. „Díky vaší vládě se naše země pro naše lidi stala téměř nejdražším státem Evropy," zmínil také poslanec z ČSSD, podle něhož kvůli nesmyslnému zdražování se do velkých problémů dostávají zejména rodiny seniorů.

Předseda vlády pak na to zareagoval kromě jiného slovy, že v jednací síni si Váňa neustále stěžuje na vládu.

"Pan poslanec Váňa tady tradičně svým patetickým tónem přednesl interpelaci, která ani konkrétní dotazy nekladla, ale byla spíše jakýmsi svěžím literárním dílkem na téma opoziční kritika vládní politiky. Takto bych ji hodnotil, jakkoli mi to možná nepřísluší, protože jsem tam marně hledal nějaký konkrétní dotaz," řekl Nečas a dále vysvětloval, že vlastně Váňa nemá proč spílat kabinetu, neboť Česká republika je země, která je nejméně ohrožená chudobou. A pak z hlavy vysypal všechny analýzy, které hovoří ve prospěch vládnutí tohoto kabinetu.

ČSSD chce využít dotazy lidí na sKarty nebo finance

Socialisté dnes na svém stranickém brífinku uvedli, že při interpelacích na premiéra a na členy vlády chtějí využít dotazy od občanů a to zejména ty, které se týkají sKaret, zakázky na ministerstvu zahraničí nebo finanční situace státu. ČSSD totiž ve středu představila stránku, na níž mají lidé možnost zaslat dotaz premiérovi nebo jednotlivým ministrům. Strana z nich pak chce vybírat ty podstatné a zajímavé, aby je při interpelacích kabinetu položila. Předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc pak k tomu uvedl, že lidé straně za tři dny poslali téměř 200 otázek a podnětů k interpelacím.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Romana Sklenáka se pak zdaleka nejvíce lidé ptají na oblast sociálních věcí a zejména na sKarty, což podle něj ukazuje, že v "resortu nefunguje téměř nic". Občané prý vedle konkrétních otázek zasílají také osobní zkušenosti s sKartami nebo úřady práce.

 

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…