Nečasovi a Kalouskovi lidé si to vyřídili s Karolínou Peake

16.11.2012 18:05

Mezi premiérem Petrem Nečasem z ODS a vicepremiérkou Karolínou Peake z LIDEM vypukl konflikt, neboť Nečas nechce jmenovat ministrem dopravy Roberta Vacka, kterého navrhla Peake. Co na to koaliční poslanci?

Nečasovi a Kalouskovi lidé si to vyřídili s Karolínou Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Nečas uvedl, že nechce Vacka mediálně vláčet, nicméně reference, které si o něm opatřil, byly prý jednoznačně negativní a že jako předseda vlády disponuje i informacemi, o nichž nemůže hovořit, aniž by porušil zákon. „Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty v mé vládě nebude,“ zdůraznil Nečas.

Peake reagovala prohlášením, že Liberální demokraté zváží setrvání ve vládní koalici: „O situaci a smyslu setrvání ve vládě bude jednat představenstvo strany LIDEM příští týden.“

Kvůli jednomu jménu nepadne vláda

„Pokud pan premiér říká, že ´kvůli jednomu jménu nepadne vláda´, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně LIDEM odejdou z vlády. To jméno je Petr Nečas. Nejde o Vacka, jde o princip a dodržování dohod,“ řekla též vicepremiérka.

Došlo i k hádce mezi dosavadním ministrem dopravy Pavlem Dobešem a Peake, která ho vyzvala, aby rezignoval ihned. On to však plánuje až na začátku prosince.

ParlamentníListy.cz se dotázaly koaličních poslanců, co říkají sporu mezi Nečasem a Peake, zda má pravdu Nečas, nebo Peake a zda je právem premiéra odmítnou jmenovat ministrem toho, koho mu navrhne koaliční strana. Politici TOP 09 a ODS se shodují, že je právem premiéra nejmenovat ministra.

V úterý zasedne K9

„Dle ústavy má na to právo,“ reagoval stručně pro ParlamentníListy.cz vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podobně hovoří i místopředseda ODS a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa: „Myslím, že každý, kdo četl Ústavu ČR, musí mít jasno. Je plným právem premiéra přijmout i odmítnout návrh na jmenování člena jeho kabinetu.“

„Své vyjádření k tomuto problému poskytla předsedkyně strany Karolína Peake a já s ním zcela souhlasím. Ponechme však čas k dalším jednáním. V úterý zasedne K9. Do té doby nebudeme poskytovat žádná nová vyjádření,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Neoddiskutovatelné právo premiéra

Ministr zemědělství Petr Bendl řekl ParlamentnímListům.cz, že je neoddiskutovatelným právem premiéra jmenovat a odvolávat ministry své vlády: „Pan premiér přitom dal jasně najevo, že LIDEM právo nominovat nebere, jen chce, aby ten nominovaný byl přijatelný i pro něj. A ne, že do toho nebude moci zasahovat!“

První místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Jan Husák uvedl, že jmenovat a odvolávat ministry je kompetencí premiéra. „Detailní informace o důvodech jmenovat, či nejmenovat pana Vacka ale nemám,“ dodal.

„Premiér má samozřejmě ústavní právo nesouhlasit s návrhem. Není to poprvé, kdy se něco takového v dějinách moderní české politiky přihodilo,“ přitakal ministr obrany Alexandr Vondra z ODS.

Nešťastná mediální přestřelka

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Františka Laudáta pokud má premiér závažné negativní informace, má právo Roberta Vacka odmítnout. „Ale neznám ty informace, takže nemohu říct, kdo má pravdu,“ dodal poslanec.

„Za vládu odpovídá premiér a nominace předkládají koaliční strany. Pokládám za mimořádně nešťastné, že se toto řeší přes média, a ne osobně,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Rozhodnutí o nominaci Roberta Vacka je podle mě v kompetenci předsednictva strany LIDEM a jmenování ministrem je zase v kompetenci premiéra. Bylo by z mé strany neprofesionální teď situaci dále komentovat a přilévat tím olej do ohně. Věřím, že všichni jmenovaní racionálně a dobře zváží dopad svého rozhodnutí na celou koalici,“ řekl Martin Vacek, který je nestranickým členem neformálního poslaneckého klubu LIDEM.

Robert Vacek je bezpečnostním rizikem

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Jitka Chalánková uvedla, že stoprocentně souhlasí s postupem premiéra Nečase. „Je to jeho výsostná pravomoc, koho chce ve vládě, a koho ne. Za vládu ručí premiér. Vzhledem k informacím, které kolem jména pana Vacka nominovaného stranou LIDEM na post ministra dopravy máme, je postup pana premiéra v pořádku. Má právo ho odmítnou,“ vysvětlila poslankyně.

„Koaliční partneři by měli nominace předjednávat a na veřejnost vyjít s dohodnutým kandidátem. Ministra jmenuje premiér,“ míní poslanec ODS Pavel Suchánek.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte je rád, že Nečas nechce Vacka jmenovat: „Je-li pravdou, jak říká premiér, že pan Vacek pochází z prostředí ABL, má nejen právo ho nejmenovat, ale je to dokonce jeho povinností – jde o bezpečnostní zájmy státu.“

Ať Peake nevydírá. Zase nám padá vláda

„Je výsostným právem premiéra vybírat, kdo bude ministrem. Paní Peake ať vybere někoho jiného vhodnějšího. Vydírání z její strany není zrovna teď moc dobrý nápad,“ myslí si poslanec ODS Walter Bartoš.

„Neznám důvody pana premiéra, takže postup nebudu hodnotit,“ uvedla poslankyně STAN Ludmila Bubeníková.

I další poslanci TOP 09 a ODS uznávají právo premiéra jmenovat či nejmenovat ministra, kterého navrhne koaliční strana. To říkají poslanci ODS Tomáš Úlehla či Vít Němeček i poslanec TOP 09 Rudolf Chlad, který dodává: „Pana Vacka neznám, proto ho nemohu posuzovat. Sporu nerozumím a ještě méně tomu, zda budeme znovu čelit pádu vlády. Pokolikáté už?“

Poslankyni ODS Ivaně Weberové se zdá přirozené, že premiér má v této věci poslední slovo. „Silné výroky považuji v této situaci za zbytečné a neprozíravé,“ dodala pro ParlamentníListy.cz.

Snad bude nalezen kompromis

Poslední slovo premiéra uznávají i poslanci ODS David Šeich a Jan Bureš. „V zájmu smíru v koalici je však vždy dobrá cesta shody. Věřím, že bude nalezen kompromis,“ dodal Šeich. „Navrhovat a odmítat kandidáty přes média je velmi špatné. Občané tomu nerozumí a politice věří zase o kus méně,“ doplnil Bureš.

„Za vládu je odpovědný premiér, a proto má mít poslední slovo v tom, kdo v ní bude sedět. Stranu LIDEM nijak neomezuje, pouze chce jiný návrh. Takže má samozřejmě pravdu,“ míní poslanec TOP 09 Jiří Oliva.

„Nevím, kdo má pravdu, ale jmenování a odvolání člena vlády je plně v kompetenci premiéra,“ myslí si poslanec ODS David Vodrážka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…